Zari
ohodnotit

Snadný život

Žánr:
Rok:
1957
Délka:
79 minut
Premiéra v ČR:
18.10.1957
„Příběh ze života pražských vysokoškoláků.“
Popis / Obsah / Info k filmu Snadný život
POZOR, SPOILER

Studenti se připravují ke zkouškám. Jeden z nich Boris Trojan se moc neučí a ani to nemá v úmyslu. Předtím si nějak vymodlil potvrzení z nemocnice, že má žloutenku. Na zkoušce dostane otázku o dramatech a druhou o staroindických eposech. Neví toho moc, lépe řečeno skoro nic. Vše přetočí směrem k „hudební složce“. U zhodnocení však dopadne dobře, profesor Sandera to nepostřehnul. A proto také později týž profesor navrhne, aby ze své hudební teorie udělal „diplomní práci“, jak sám přesně říká. Borisovi nezbývá než souhlasit. A tak shání příslušnou literaturu, která však není k sehnání. Jen jeho kamarád Petr má knihu která je velmi důležitá. Ale co, vždyť jsou jiné věci na světě. Důležitější. Uklízet s ostatními mladými byt, tancovat a bavit se. A také přebrat kamarádovi Petrovi holku Janu. Boris si pak od Petra vezme onu knihu a za to mu slibuje, že mu Janu přenechá. Později je požádán o komentář k filmu o indickém chrámovém tanci, čehož se zhostí ke všeobecné spokojenosti. Mezitím se fintou dostal na podnájem, který měla zamluvený Jana. Ta, aby prověřila vztah, řekne Borisovi, že čeká dítě a jeho to značně rozruší. Boris občas pospává i se svou bývalou holkou Dagmar Landovou a ta odhalí jeho podvod s opsaným textem z knihy, kterou má od Petra a kterou Sanderovi zapřel. On ji totiž nikdy nečetl. Dáša také vyhledá Janu a vše jí vyslepičí. Přičemž ukradne onu knihu a předá ji Sanderovi.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Snadný život
Vysokoškolský student Boris Trojan je povrchní a lehkomyslný. Všeho chce dosáhnout nejsnazší cestou. Podaří se mu získat unikátní anglickou odbornou knihu o indické hudební teorii a bezostyšně z ní čerpá při zkouškách i při psaní diplomové práce. Svému příteli Petrovi odloudí dívku Janu. Když se setká s Dášou, dcerou vlivného dr. Landy, neváhá udržovat vztah současně s oběma dívkami. Boris má s Petrem roztržku kvůli Janě i podvodu se zkouškami a nakonec se odstěhuje z koleje do podnájmu, který vymámil na Janě. Jana je nejprve okouzlena Borisovými velkými slovy i jeho „odbornými znalostmi“, ale postupně poznává jeho pravou povahu. Jednoho dne se Jana a Dáša setkají a uvědomí si, jak falešné je Borisovo kouzlo. Dáša v jeho podnájmu nalezne anglickou knihu. Pochopí, jak získal svoji pověst odborníka, a rozhodne se informovat profesora. Jana se vrací ke svým přátelům na kolej.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Snadný život
Moralita z vysokoškolského života: Seebevědomý student zanedbává řádné studium a nepoctivým způsobem se pokouší o rychlou kariéru.
Z filmu byla dodatečně vypuštěna písnička, prý na žádost pohoršených diváků. Důvodem bylo pobuřující "chuligánské" vystupování interpretů. Viníci: Josef Zíma a Jiří Suchý.
Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama