Zari
ohodnotit

Smrt si vybírá

Další název:
Death Chooses
Žánr:
Rok:
1972
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
23.3.1973
„Pátrání na vlastní pěst může být úspěšné - někdy. A nebezpečné - vždy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrt si vybírá



POZOR SPOILER

Na začátku všeho je zastřelen muž, který jezdil pro poštu. Dvěma výstřely, a to je vše, co bezpečnost ví. Pak rozjíždí policie pátrání, stejně jako Honza Marek, kamarád zavražděného Radka Šimka. Honza na výslechu zamlčel, že měl ve voze ukrytou zbraň a že o ní věděli jen oni dva. Jezdili totiž stejným vozem. Ale zbraň zmizela. Podle fotky, kterou našel v Radkově knize, najde Honza za vydatné pomoci kolegů od pošty zpěvačku Kláru Hirschovou. Počká si na ni a pokusí se z ní něco vytáhnout. Nedozví se prakticky nic. Ani v baru, kde Klára zpívá se skupinou Flamingo, se nic nedozví, zato je objeven jako „zvědavec“ a zpráskán. Druhý den jej navštíví pan Křížek, manažer skupiny a nabízí Honzovi spolupráci jak v pátrání, protože Radek byl jeho známý, tak i v životě. A Honza souhlasí. Jeho první úkol od Křížka je zajet do Liberce a zkontrolovat, hodně nenápadně, zda má nějaký pan Ditmar balíček velké hodnoty, který měl Radek doručit. Klára jede také. V Liberci to Honza narafičí tak, že Ditmar nechá pokoj prázdný a Honza jej prohledá. Ovšem je načapán a zpráskán znovu. A to ještě netuší, že mu Křížek s kytaristou Mikym prohrabávají byt. Ditmar tvrdí, že balíček nemá. Ale své zboží požaduje. Jsou to ne zrovna laciné hodinky. Ty pak najde Honza se starým Vodičkou, kterému vše svěřuje, u sebe ve skříňce, kam si Radek schovával věci, když ztratil klíče od skříňky. Hodinky pak Vodička odevzdá kriminálce, čímž Honzu dost naštve. Křížek uspořádá zlodějskou výpravu do muzea, kde kytarista ukradne podobné, ale vidí to Hirschová a prozradí jej. On i Křížek končí v rukou bezpečnosti. A pak dochází ke stejné situaci jako nedávno. Na stejném místě ve stejný čas je Honza přepaden Radkovým vrahem, který má v ruce velmi nebezpečně vyhlížející zbraň...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Smrt si vybírá



Když je zavražděn řidič poštovního vozu Radek Šimek, jeho kamarád a kolega Jan Marek se rozhodne sám odhalit pachatele. Zaparkovaný vůz je nalezen pod viaduktem v hlubočepském údolí na trase, kudy Šimek pravidelně projížděl. Policie začíná případ vyšetřovat, ale je si téměř jistá, že motivem vraždy nebyly peníze. Policie vyslýchá i Marka, který je ale nemůže uvést na žádnou stopu. Při pohřbu v krematoriu Honza marně pátrá po dívce, jejíž fotografii našel v kamarádově knize. Nakonec za pomoci svých kolegů zjistí, že dívka na fotografii se jmenuje Klára, a zpívá s beatovou kapelou Flamingo. Vypráví se na jejich produkci, kde v předsálí vyslechne rozhovor manažera skupiny Křížka, který se týká Radka. Po koncertu naloží Kláru do auta, ale vůbec nic se od ní nedozví, pouze se potvrdí, že celá kapela včetně manažera má alibi, protože v té době nahrávala ve studiu desku. Marek pátrá dál a zjistí, že Radek měl předat na příkaz Křížka zlaté hodinky zahraničnímu manažerovi Dittmarovi jako úplatek za zařízení zahraničního angažmá. Honza dále zjistí, že se Radek pohádal se zvukařem kapely Mírou, který se natáčení ve studiu nezúčastnil. Mezitím prohledává Křížek Markovi byt, což on po návratu zjistí, a když najde u Radka v bytě zlaté hodinky, předá je policii. Ta je již Křížkovi na stopě, protože ho odhalí jako známého překupníka starožitností. Dopadne ho při loupeži, kdy se snaží získat náhradu za ztracené hodinky.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Smrt si vybírá



Kriminální příběh režiséra Václava Vorlíčka, natočený podle scénáře Jaroslava Kořána, vypráví o mladém muži, který na vlastní pěst vede pátrání po vrahovi svého kamaráda, řidiče poštovního vozu. Řidič Radek Šimek je zavražděn na své pravidelní trase mezi Radotínem a Prahou. Jelikož měl toho večera u sebe jen málo peněz, vyloučí policie loupežný motiv. Radkův kolega a kamarád Honza Marek nedokáže vyšetřovatelům říci nic bližšího. Oba se totiž střídali na směny a neměli přehled o tom, jak ten druhý tráví volný čas. Honza usoudí, že vražda nějak souvisí s Radkovým osobním životem. Zapojí do akce ostatní poštovní řidiče a s jejich pomocí se pokusí najít dívku z fotografie, nalezené v Radkových věcech…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Smrt si vybírá



V roce 1972 natočil režisér Václav Vorlíček jeden ze zapomenutých titulů své filmografie – kriminální drama podle scénáře překladatele Jaroslava Kořána Smrt si vybírá. Po sérii fantaskních komedií typu snímků „Pane, vy jste vdova!“ nebo Dívka na koštěti (1971) se Vorlíček v civilně laděném vyprávění soustředil na postupné odkrývání tajného života řidiče poštovního vozu. Radka Šimka kdosi zastřelil a jeho kolega Honza Marek se pokouší na vlastní pěst vypátrat pozadí případu. Stopa vede až ke členům skupiny Flamingo, především ke krásné zpěvačce Kláře. Zatímco amatérského pátrače Marka si zahrál Václav Postránecký, v roli Kláry uplatnil své půvaby Jana Šulcová (jejíchž pěveckých partů se však ujala skutečná zpěvačka reálné skupiny Flamingo – Marie Rottrová).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Smrt si vybírá



Řidič poštovního vozu Honza Marek se rozhodne na vlastní pěst vypátrat smrt svého přítele a kolegy, který se zapletl do kriminální činnosti. Stopa vede mezi hudebníky skupiny Flamingo, která doprovází populární zpěvačku Kláru.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama