Zari
ohodnotit

Smrt pana Lazaresca

Moartea domnului Lăzărescu

Další název:
The Death of Mr. Lazarescu
Žánr:
Země:
Rok:
2005
Délka:
150 minut

Obsah filmu Smrt pana Lazaresca

 
Jednoho večera se panu Lazarescovi, který žije sám, udělá trochu špatně. Nakonec se ocitne v sanitce na cestě do nemocnice, čímž začíná jeho tragikomická odysea. Každý lékař, který ho přijde prohlédnout, dojde k úplně jiné diagnóze a ošetření samotné se neustále odkládá. Lékaři jsou hluší k naléhavým prosbám pana Lazaresca i jeho přátel. Vrcholem jejich cituprostého přístupu je, když je starý pan Lazarescu opět vystrčen do bukureštské noci.

Zdroj: Film Europe Media Company

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
rumunská
 
 
Distribuční verze:
česky, s titulky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrt pana Lazaresca >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Tenhle odvážný, nekompromisní snímek   vyžaduje čas a trpělivost. Aspoň u mě   nefungoval hned v prvních desítkách minut, ale   s každou další se emoční tlak stupňoval víc   a víc. Ta výpověď je nesmlouvavě   naturalistická, krutě cynická, chladná a   hlavně pravdivá. Snad nejvíc oceňuju tu   poctivou nestrannost, s jakou tvůrci dané   prostředí zobrazují. Není tu žádná   tendenčnost, žádná samovýroba poselství.   Tomu, co chtějí říct o zdravotnickém systému   si nepomáhají žádnou očekávatelnou typizací   ve smyslu necitelní doktoři versus chudák   pacient. Až na nevyhnutelné výjimky (arogantní   lékař bazírující na písemném souhlasu k   operaci) se tu doktoři chovají tak jak to   všichni známe a jak jim to ztěží můžeme   zazlívat: trocha toho profesionálního cynismu,   samolibého vtipkování ale i poctivého zájmu.   Stejně tak neustálé upozaďování Lazarescova   případu vedle obětí hromadné havárie je   zcela pochopitelné. Výslednou zprávou tedy je,   že problém není v lidech ale v systému, v té   studené technologicko-byrokratické mašinérii,   kterou jsme si jménem civilizace vydobyli a   jejíž plody tenhle film nemilosrdně odkrývá.   Ta může za to, že Lazarescova nemocniční   anabáze byla tak zrůdně ponižující. Tohle   není film, po jehož opakovaném shlédnutí bych   prahnul, ale o to víc ve mně rezonuje a ještě   dlouho rezonovat bude.
Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2008
Čekala jsem, že z filmu bude zaznívat něco   jako kritika rumunského zdravotnictví, možná   proto mě překvapilo, že se film ubíral docela   jiným směrem.
V popředí tíživého a drsně   těžkopádného dramatu stojí bolestné   umírání staršího osamělého člověka, o   kterého už nemá nikdo zájem. A nemocnice si ho   přehazují jako horký brambor (v téže době,   kdy se panu Lazarescovi udělá špatně, dojde   nedaleko k tragické dopravní nehodě a špitály   praskají ve švech). Velmi závažné a smutné   téma, k jehož natočení je, dle mého, potřeba   pořádné odvahy. A to i pro to, že neznám ve   svém okolí člověka, který by podobnou   situaci, kdy pro jeho staršího příbuzného   (nebo souseda) přijíždí naposledy sanitka,   nezažil...


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Smrt pana Lazaresca (2005)Smrt pana Lazaresca (2005)Smrt pana Lazaresca (2005)Smrt pana Lazaresca (2005)
Reklama