Zari
ohodnotit

Bajazzo

Lache bajazzo

Další název:
Směj se paňáco
Žánr:
Rok:
1943
Popis / Obsah / Info k filmu Bajazzo
"Směj se paňáco". Paňáca Canio zavraždil svou ženu a jejího svůdce, když se na jeho kočovném divadle proměnila jeho prastará komediantská úloha v tragickou životní skutečnost.Skladatel Leoncavallo učinil paňácovo drama dějem proslulé opery. A režisér Leopold Hainisch použil historii Leoncavallovy opery i Caniova dramatu pro film, v němž se takto prolínají tři časové vrstvy a trojí lidský osud. Byl to tedy pro režiséra úkol nadmíru těžký.

Hainisch měl ovšem právě k takové práci zvláštní předpoklady. Vyšel původně od operní činnosti a jeho zájem i ve filmu se upínal k dílům hudebně-filmovým, jak na FDB dokazuje film "Mozartova cesta do Prahy". Sotva kdo by tehdy byl schopnější k zfilmování historie "Komediantů", ač jistě nešlo přehlédnout a pominout, že režisér Hainisch si liboval v romantickém rozmachu a patosu typicky operním. V tomto ladění spatřuje divák také herecké výkony.

Paul Hörbiger převzal roli, kterou se kdysi proslavil Ivan Možuchin. Zde nejen, že se mu vyrovnal, ale dokonce jej i předčil v psychologické i mimické tvorbě Caniovy teatrálně tragické postavy, kdežto proslulý Benjamino Gigli byl pouze po pěvecké stránce znamenitým představitelem Morelliho. Sličná Monika Burgová je živější v ohnivé Colombině, než v zámecké Julii. Měkkými tahy kreslil skladatele Leoncavalla Heinz Moog. Film byl dílem Tobisu. U nás se promítal v německém originále.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

I pagliacci (1943)

 I pagliacci (1943)
I pagliacci n
 
Žánr: drama
Země: Itálie / Německo - předválečné
Režie: Giuseppe Fatigati

(alternativní jazyková verze)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ewen Leslie

Leslie Ewen

Naposled navštívené:
Ewen Leslie

Leslie Ewen