Bajazzo (1943)

Bajazzo (Lache bajazzo)
75 %
 
 

Lache bajazzo

Další název: Směj se paňáco

    Žánr: drama / opera
    Země: Německo - předválečné
"Směj se paňáco". Paňáca Canio zavraždil svou ženu a jejího svůdce, když se na jeho kočovném divadle proměnila jeho prastará komediantská úloha v tragickou životní skutečnost.Skladatel Leoncavallo učinil paňácovo drama dějem proslulé opery. A režisér Leopold Hainisch použil historii Leoncavallovy opery i Caniova dramatu pro film, v němž se takto prolínají tři časové vrstvy a trojí lidský osud. Byl to tedy pro režiséra úkol nadmíru těžký.

Hainisch měl ovšem právě k takové práci zvláštní předpoklady. Vyšel původně od operní činnosti a jeho zájem i ve filmu se upínal k dílům hudebně-filmovým, jak na FDB dokazuje film "Mozartova cesta do Prahy". Sotva kdo by tehdy byl schopnější k zfilmování historie "Komediantů", ač jistě nešlo přehlédnout a pominout, že režisér Hainisch si liboval v romantickém rozmachu a patosu typicky operním. V tomto ladění spatřuje divák také herecké výkony.

Paul Hörbiger převzal roli, kterou se kdysi proslavil Ivan Možuchin. Zde nejen, že se mu vyrovnal, ale dokonce jej i předčil v psychologické i mimické tvorbě Caniovy teatrálně tragické postavy, kdežto proslulý Benjamino Gigli byl pouze po pěvecké stránce znamenitým představitelem Morelliho. Sličná Monika Burgová je živější v ohnivé Colombině, než v zámecké Julii. Měkkými tahy kreslil skladatele Leoncavalla Heinz Moog. Film byl dílem Tobisu. U nás se promítal v německém originále.  Autor: Asmodej

režie:
Leopold Heinisch
 
 
hraje:
Beniamino Gigli (Morelli), Paul Hörbiger (Canio), Karl Martell (hrabě Lanzzoni), Gustav Waldau (Cesare Lanzzoni), Claude Farell (Monika Burg), Heinz Moog (Leoncavallo), Dagny Servaes (paní Valmodi), Peter Voß (Claudio Lanzoni)
 
 
námět:
Harald Bratt
 
 
kamera:
Erich Nitzschmann
 
 
hudba:
Ruggiero Leoncavallo
 
 
střih:
Ella Ensink
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.