Zari
ohodnotit

Slova

The Words

Další název:
Slova; Der Dieb der Worte; Tajemství za slovy
Rok:
2012
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
20.9.2012
„Je více než jeden způsob jak někomu vzít život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Slova
Když Rory Jansen (Bradley Cooper) vydá svou první knihu, je výjimečná. Je to událost, která se přihodí jednou za generaci a která rozbouří literární svět i veřejnost. Přátelé ji s nadšením doporučují, kritika je také nadšena. Kniha je všude – od knižních klubů, po letadla a akademickou půdu.

Stylem, který je svěží a moudrostí o životě, se zdá být jaksi nadčasovou. Rory se okamžitě stává literární hvězdou. Charismatický, talentovaný, inteligentní, mladý autor má zdá se všechno: báječný život, milující manželku (Zoe Saldana), svět mu leží u nohou - a to vše díky jeho slovům.

Ale čí to jsou slova? A čí to je nakonec příběh?

D-Cinema


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Slova
První verzi scénáře k filmu The Words (česky Slova) napsali Brian Klugman a Lee Sternthal již před jedenácti lety. Podnětem byla úvaha o tom, co by se mohlo stát, kdyby někdo našel údajně ztracené Hemingwayovy rukopisy. – Rory Jensen žije s půvabnou milovanou Dorou a touží stát se spisovatelem. Jenže doba mladým začínajícím autorům nepřeje, a tak muž nastoupí v podatelně velkého nakladatelství. Ze svatební cesty do Paříže si přiveze starou aktovku, v níž jednou objeví rukopis, který ho zaujme. Přepíše ho do počítače a po nátlaku nic netušící manželky jej dá literárnímu redaktorovi. Kniha Slzy na okně vyjde pod jeho jménem a rázem je z něj slavný spisovatel. Náhle se však objeví pravý autor, dnes bezejmenný starý muž... Rory a starý muž jsou ovšem postavami z románu The Words, který před auditoriem předčítá známý spisovatel Clayton Hammond. Nabízí se otázka, zda Hammond (jemuž se vnucuje krásná „čtenářka“ Danielle) není předobrazem Roryho a zda nepředkládá čtenářům svůj vlastní příběh. - Tvůrci měli ambice natočit mnohovrstevnatý záhadný film, ale tajemno se z děje vytratilo; zbyl předvídatelný příběh s „poučením“, že člověk může udělat chybu, ale když se k ní přizná, může žít klidně dál. – Staromilsky natočený snímek má dvě závěrečné verze (americkou a mezinárodní). Český distributor zvolil tu druhou, jež byla uvedena na Sundance, na Berlinale i v Cannes. Americký distributor film zkrátil o pět minut a změnil konec: manželé si v posteli připomínají společné okamžiky a podle Dory všechno bude zase dobré...
-kat-, Filmový přehled 2012/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Máte slovo s M. Jílkovou (2008...

21:40 - 22:40

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Kaskadérky

21:50 - 22:55

25 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

21:45 - 22:20

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:45 - 22:55

30 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama