Zari
ohodnotit

Slez ze stromu

Human Nature

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
26.9.2002
„– Přizpůsob se a ovládej se. Jsi přece slušná opice!“
Popis / Obsah / Info k filmu Slez ze stromu
Mimořádně inteligentní, ale poněkud praštěný biolog Nathan (Tim Robbins) má naprosto utkvělou myšlenku, že civilizace a dokonalá etiketa jsou branou k míru na Zemi, a to se snaží uvést do praxe pomocí svých pokusů. Jeho největším momentálním úspěchem jsou myši, které jedí příborem…

Lola (Patricia Arquette) je pohledná blondýna s hormonální poruchou, která způsobuje, že je více méně opicí. Když ji přestane bavit neustále si holit celé tělo, prchne do přírody a žije idylickým přírodním životem… až na to, že jí chybí chlap. Kamarádka se jí snaží dohodit právě Nathana.

Při společné výpravě do lesa najdou muže – opici (stejný druh jako je Lola), který žije ve větvích stromů a nevykazuje stopy jakéhokoli kontaktu s civilizací. Puff, jak tohoto jedince pojmenují, je pro Nathana novým a dokonalým pokusným objektem pro dokazování jeho teorie o působení civilizace na lidstvo – cvičí Puffa v zdvořilé komunikaci, dává mu lekce o poezii, z opery. Na druhou stranu Nathanovy lekce o civilizaci nemohly Puffa připravit na všechny nástrahy světa kolem… a zbavit ho některých problematických zvířecích pudů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Slez ze stromu
Nathan má díru v hlavě. Jak k ní přišel? To je složitá historie. Za živa býval inteligentním a váženým doktorem biologie, ale k pochopení příběhu je nutné vrátit se ještě o nějakých pár let zpátky. Inteligentní sirotek byl totiž vychovaný adoptivní rodiči k absolutní dokonalosti. Vzdělán, poučován, přísně odchován a maximálně kultivován nyní pracuje na velmi zvláštním programu. Učí totiž stolovat myši aby dokázal, že vše je jen a jen otázka návyku a lidi od zvířat dělí právě civilizace. A pak je tu Lila. Krásná blondýna, která se v pubertě začala pokrývat chlupy. Nešťastná z hormonální poruchy, která ji zcela vyloučila z lidského kolektivu, odešla mezi zvířata, kde žila divokým, svobodným a nespoutaným životem. Jenomže zatoužila po lásce a tak se dali s Nathanem dohromady, Lila svůj handicap úzkostlivě tající. K tomu ke všemu se v přírodě, kam si jednou s Nathanem zašli, objevil Puff. Mladík, vychovaný jako opice, domnívající se o sobě, že je opice. Jeho otec měl totiž utkvělou představu, že je šimpanz a tak syna unesl a vychoval jej podle svého. A nyní Puff, jak byl muž posléze pojmenován Nathanovou asistentkou Gabrielle, uviděl poprvé lidi. No ano Gabrielle, čtvrtý vrchol milostného propletence, čtyřúhelníku, který povede k tragickému vyvrcholení příběhu. Svůdná, hladká, francouzská intrikářka Gabrielle, která si brousí na Nathana zuby a oddaně mu pomáhá v jeho experimentu, když myši nahradí ubohý Puff. Ten je polidštěn, civilizován a vzdělán, což nemusí být vždycky k dobru věci. Když navíc Nathan objeví Lilynu srst, dávají se věci do pohybu.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Slez ze stromu
V americko-francouzské komedii Slez ze stromu uplatnil scenárista a spoluproducent Charlie Kaufman fantastické prvky, podobně jako ve svém předešlém (a pozoruhodném) filmu V kůži Johna Malkoviche (1999, FP 4/2000). Tentokrát se však spíše než na černý surrealistický humor orientoval na satirické zobrazení civilizačních (rozuměj nepřirozených) lidských návyků a na svéráznou propagaci animálně spontánního projevu. – Budoucí spisovatelka Lila Juteová zjistila na prahu puberty, že kvůli hormonální poruše jí začíná růst ochlupení na celém těle. Po různých peripetiích se z ní nakonec stala důsledná vyznavačka přírodního způsobu života, bydlící ve stanu v lese. Touha po muži ji však nakonec zavede zpět mezi lidi. Žena, tající svůj handicap s pomocí elektrolytické depilace a holicího strojku, se stane milenkou frustrovaného vědce Nathana Bronfmana, provádějícího úspěšné experimenty s výukou stolování myší. Když dvojice náhodou objeví mladého muže Puflíka, žijícího od narození divoce v lese, začnou se vršit potíže. Nathan se jej totiž pokusí pomocí laboratorních metod „polidštit“. Navíc vědce, který objevil handicap své milované, začne intenzivně svádět jeho francouzská asistentka Gabrielle… - V duchu propagace jakési „duševní ekologie“ autoři vykreslují civilizační prvky (věda, bonton, psychologie) s až groteskní nadsázkou, a stavějí na prudce vyostřeném rozporu mezi „lidským“ a animálním chováním (zejména v postavě Puflíka). Režisér Michel Gondry, původně úspěšný tvůrce spotů a videoklipů, však ve svém celovečerním debutu nedokázal zvládnout poněkud bezbřehou Kaufmanovu imaginaci a nedůsledně vystavěnou zápletku. Snímek kolísá od slibných momentů přes použití zbytečně třeskutého humoru (křečovitě stylizovaná postava svůdkyně Gabrielle), nesmyslně zařazené parodické prvky (Lilin muzikálový výstup) až po poněkud perverzní výjevy (jinak půvabná žena s extrémním ochlupením). S nejasně vymezeným autorským záměrem si nedokázala poradit ani kvalitní herecká sestava. - Představitele Puflíka Rhyse Ifanse známe jako svérázného spolubydlícího Spikea z romantické komedie Notting Hill (FP 8/99).
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/10

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Světlo z ohně (1997)

14:05 - 15:45

27 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

14:25 - 15:20

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:30 - 15:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama