Zari
ohodnotit

Sladké hry minulého léta [TV film]

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
66 minut
Premiéra v ČR:
19.1.1970
„Impresionisticky laděný film inspirovaný eroticky laděnou povídkou G. de Maupassanta, díky skvělé kameře získal Hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu 1970“
Popis / Obsah / Info k filmu Sladké hry minulého léta
Televizní film inspirovaný Maupassantovou povídkou Muška natočil režisér Juraj Herz již v barvě, přestože v dobové televizní praxi převažovala černobílá. Barevný film dal tvůrcům možnost impresionistické hry s obrazem, který ovládl výtvarnou scénu v době, kdy se odehrává příběh snímku. Mladá pradlena svou krásou, čistotou a radostí ze života neskonale okouzlí pět bohémských nápadníků. Ti se také radují z každodennosti, narušují místní konvence a lehkovážným způsobem unikají před zodpovědností. A přestože v životě přijdou i těžší chvíle, jakou je i Muščino těhotenství, radost to kumpánům nezkazí. Snímek získal Velkou cenu – Zlatou nymfu na 10. MTF Monte Carlo 1970. Snímek byl uveden na Febiofestu v roce 1997 a 1999.
18. Febiofest 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Sladké hry minulého léta
Filmové zpracování Mušky. Lehce, s jemnou ironií je vyprávěn příběh ošklivé pradlenky, která však vzbudí pozornost čtyř bohémských přátel svého milého.

Autor/Zdroj: /Popis


Impresionisticky ladený tragický príbeh mladej práčky Mušky, ktorá svojou čistotou a bezhraničnou radosťou zo života fascinuje nužov okolo seba. Partia Muškiných piatich nápadnikov - bohémov svojim sposobom života narúša miestne konvencie, dokáže sa uvol'nene zabávať, snívat a radovať z každej chvíle a unikať před meštiackou každodennosťou. Film je oslavou radosti zo života a túžby po nemožnom.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Impresionisticky laděný film inspirovaný povídkou Guye de Maupassanta.
Autobiografická, volně fabulovaná próza Muška nabízí velmi lapidární charakteristiky několika postav - členů vodácké kolonie a jednoduchý děj: mezi mužskými členy posádky lodi se jednoho dne objeví čilé stvoření, na které si činí právo jeden z vodáků. Záhy začnou v Muščině přízni pytlačit i ostatní, a tak, když se zjistí, že otěhotněla, nezbývá než přijmout kolektivní otcovství. Od této povinnosti však vodáckou partičku osvobodí náhoda...
Tvůrci filmu se inspirovali i kontextem výtvarným: impresionismem, s nímž tvorba Guy de Maupassanta velmi bezprostředně souvisela. Architekt Zbyněk Hloch a kameraman Jozef Šimončič řešili některé obrazové celky jako volné citace malířských zobrazení: objevují se monetovské horizontální kompozice s řekou, travnatými břehy a letní oblohou. Kompozice oživované rozmanitými plavidly, veslaři, pestře oděnými ženami se slunečníky, promenujícími se Pařížany, kteří tehdy začali houfně opouštět prostory města. Ve filmu Sladké hry minulého léta lze rovněž spatřit figurální náměty připomínající tvorbu Edgara Degase (intimita mytí vlasů, poloobnažené pradleny s příznačnými gesty); Muščino koupání vybaví zářivé akty Augusta Renoira. Světlo (sluneční jas), barva, pohyb, rytmus (dotvářený náladovou hudbou francouzského koloritu) - všechny tyto složky se významně podílejí na dojmovosti - impresivnosti Herzova filmu.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Příběh pradlenky a jejích pěti nápadníků e vyprávěn s neodolatel nou lehkostí. Impresionisticky laděný fi m inspirovaný povídkoi Guy de Maupassanta Muška získal díky skvělé kameře Hlavní cení na festivalu v Monte Carlu 1970.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

17:55 - 18:40

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

28 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kronika (Chronicle)

Kronika
Chronicle

Naposled navštívené:
Kronika (Chronicle)

Kronika
Chronicle