Zari
ohodnotit

Skleněný dům

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1982
Popis / Obsah / Info k filmu Skleněný dům
POZOR SPOILER

Do dětského domova je přivedena nová obyvatelka, malá Pavla Malíková. Její chování již od počátku není moc dobré. Mimo jiné se popere se Zalabákem, což je další takové číslo. Pavla se přátelí hlavně s cikánečkou Veronikou. Mladá vychovatelka Jarmila se jí věnuje a jednoho dne pošle pryč jejího otce, kterého malá Pavla vidět nechce. Pak jí Jarmila za dobré chování jí slíbí odměnu. Tou odměnou je výlet s ní. To se moc nelíbí starší vychovatelce, ale na výlet se nakonec jede. Pavle se však nelíbí Marcelin nápadník. Své chování trochu změní, ale ne moc. Když se dozví, že se bude Jarmila vdávat, naštve se na ni úplně. Uspořádá s děvčaty na pokoji další svatbu, po které utíká - jen na zahradu, kde zcela nahá objímá stromy. A píše anonymní dopisy, v nichž pomlouvá Jarmilu. Ale tu to nevytočí a stávají se přece jen kamarádky. Pak přichází nová „teta“ a je jim oficiálně představena jako Miluška Faltejsková. Bude to dobře nebo špatně?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Skleněný dům
Do dětského domova přichází nová dívka, asi dvanáctiletá Pavla. Snaží se chovat jistě a sebevědomě, ale necítí se v novém kolektivu nejlépe. Dostane se hned do konfliktu se starší vychovatelkou Morávkovou a její vzdor se začne stupňovat. Jediný člověk, ke kterému se Pavla citově přimkne, je mladá vychovatelka Jarmila. Svěří se jí se svou averzí vůči otci - alkoholikovi, pozná, že Jarmilu její trápení zajímá, a proto ji stále vyhledává. Během výletu, na který ji Jarmila vezme, se seznámí s jejím budoucím mužem. Je tím zaskočena a začne na Milana žárlit. Bojuje o Jarmilinu přízeň dětskými zbraněmi, není přístupná logickému vysvětlení, začíná být zlá, nespravedlivá a trucovitá. Chce si za každou cenu vynutit Jarmilinu přízeň jen a jen pro sebe. Onemocní jen proto, aby zjistila, jak na to bude Jarmila reagovat. Ostatní děti ji nezajímají, chce mít citové zázemí v dospělém člověku. V závěru se však přece jen s Jarmilinou svatbou i s jejím odchodem smíří a zvítězí u ní přirozená potřeba být s dětmi a zapojí se do normálního života v dětském kolektivu.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skleněný dům
Rozhodnutí etablovat se jako filmový režisér začal herec Vít Olmer naplňovat na začátku osmdesátých let snímky o dospívající mládeži. Vedle Sonáty pro zrzku (1980) a Stavu ztroskotání (1983) natočil i Skleněný dům. Protagonistkou psychologického dramatu, natočeného v roce 1981, je citově traumatizovaná dívka Pavla, která se nezdravě upne na mladou vychovatelku Jarmilu. Ta se však kvůli samotářské, asociální chovance samozřejmě nehodlá vzdát svého soukromého života. Jarmilin plánovaný sňatek a odchod z místa ovšem Pavla vnímá jako zradu... Vít Olmer realizoval civilně uměřený scénář Ireny Charvátové s pochopením pro mentalitu dospívající hrdinky. V hlavní roli se ve své první filmové roli objevila talentovaná Michaela Kudláčková. Coby Anežka ve filmu debutovala Michaela Kuklová. Role Jarmily se ujala Veronika Freimanová.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Skleněný dům
Dětský domov je umístěn v zámku obklopeném velkou zahradou. "Ta nová" - Pavla Malíková - se nedokáže spřátelit s ostatními dětmi. Citově se upne na mladou vychovatelku Jarmilu a její sňatek a odchod z domova považuje za neodčinitelnou zradu...
Ve výrazné roli zde vyniká Anna Ferencová, dcera slavného otce.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama