Zari
ohodnotit

Skleněné peklo

The Towering Inferno

Rok:
1974
Délka:
165 minut
„Dramatická záchrana začíná.“
Popis / Obsah / Info k filmu Skleněné peklo
V San Franciscu se otevírá nová dominanta města - obří mrakodrap o 135 patrech. Hlavní projektant Doug Roberts zjišťuje před zahájením provozu, že nebyly dodrženy předepsané parametry elektroinstalace. Problém je v tom, že použité kabely nejsou izolované, jsou instalovány slabší jističe a není dokončena instalace bezpečnostního zařízení. Úpravy provedl z důvodu úspory Simmons na příkaz svého tchána stavitele Duncana. Ten si je závad vědom, ale odmítá na poslední chvíli mrakodrap uzavřít. Zpočátku zahájení probíhá velkolepě, rozsvítí se celý mrakodrap, ale zatížená upravená elektroinstalace tento nápor nevydrží. Zatímco v nejhořejším patře probíhá slavnostní raut, začne se v 81. poschodí šířit z malého skladu požár. Je zachváceno celé patro, protože samohasicí zařízení selhalo, a požár se šíří dál. Jsou povolány městské jednotky hasičů pod vedením kapitána O´Hallorhana. Doug se snaží přemluvit Duncana k evakuaci, ale ten ho odmítne a obviní ho ze šíření paniky. Výtahy nestačejí odvážet hosty z restaurace a panika vskutnu vypukne. Oheň se rozšíří po celé budově a začnou umírat lidé i mužstvo ze záchraných jednotek. Doug odvádí skupinu dětí po zříceném schodišti, ale cesta je odříznuta. Poslední výtah, který ještě byl v provozu, selže a uvězní skupinu lidí. Musí pomoci vrtulník, který kabinu snese k zemi. Další pokus ztroskotá, protože silný vítr způsobí havárii vrtulníku. Marný je i pokus sestavit lanovku z protějšího domu. Záchranu zbylých návštěvníků mrakodrapu zachrání až uměle vyvolaná exploze obřích zásobníků vody, které jsou umístěny na střeše.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Skleněné peklo
Mrakodrap, který má stopětatřicet poschodí a před sebou slavnostní uvedení do provozu, postavil stavební magnát Jim Duncan podle návrhu architekta Douga Robertse, který využil nejen všech svých znalostí a zkušeností, ale také nejmodernějšího vybavení a poznatků v oblasti bezpečnosti. Ani jeden z nich však netuší, že Duncanův zeť Roger Simmons do stavebních prací nejednou zasáhl a v rámci pochybných úspor udělal z mrakodrapu smrtící past. Zatímco se na slavnostní otevření sjíždějí významné osobnosti, vznikne v jednom z malých skladišť pro údržbu k malému požáru. Nikdo netuší, že polovina supermoderního bezpečnostního systému nefunguje a požár se pomalu šíří. Následuje selhání elektrického systému, a když se oheň setká s plynem, dojde k explozi, která promění mrakodrap v planoucí pochodeň a odřízne hosty od možnosti uniknout smrtícímu žáru. Do boje s živlem se pouští nejen zoufalí lidé uvěznění v nebezpečné pasti, ale také hasiči pod vedením chladnokrevného a odvážného Michaela O'Hallorhana. Je to závod s časem, závod, v němž padají masky a na povrch vyplouvá pravá a často nečekaná tvář jednotlivých postav. Situace těch, kdo ještě žijí, se postupně stává kritickou, protože většina pokusů o jejich evakuaci končí nezdarem. O poslední odvážný kousek se pokusí architekt Doug Roberts společně s Michaelem O'Hallorhanem, kteří chtějí odpálit obrovský rezervoár na střeše mrakodrapu, obsahující téměř dva miliony galonů vody.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skleněné peklo
San Francisco oslavuje - práve tu totiž slávnostne otvorili najvyšší mrakodrap sveta. Párty sa odohráva na najvyššom, 135. poschodí. Stavebná firma však šetrila a zanedbala bezpečnostné opatrenia - a nešťastie na seba nenechá dlho čakať... Uprostred oslavy vypukne na 87. poschodí požiar, hostia majú odrezanú cestu k východom, záchranárska akcia sa začína...


Čo možno neviete
Film nakrútený podľa dvoch románov - Veža od Richarda Martina Sterna a Sklenené peklo od dvojice autorov Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson - získal troch Oscarov a Zlatý glóbus za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, ktorý získal Fred Astaire za stvárnenie svadobného podvodníka.

Zdroj: Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Skleněné peklo
Na ten večer neměl nikdo zapomenout. A také nezapomněl. Otvíral se nejvyšší mrakodrap na světě, ve 135. Patře právě začala gala párty pro 300 prominentních hostů - a v 87. Patře vypukl požár. Oheň odřízl všechny cesty k úniku a proměnil slavnostní večer v peklo. Začal boj o přežití, boj, v němž funkce, zásluhy ani bankovní konta neznamenaly nic.

Guillerminův dramatický snímek, který je dodnes pokládán za jednu z nejlepších ukázek katastrofického žánru, svedl dohromady úctyhodnou přehlídku hvězd, jimž jednoznačně vévodí Paul Newman v roli architekta budovy, a Steve McQueen jako velitel požárníků.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Mrakodrap (2018)

 Mrakodrap (2018)
Mrakodrap n
Skyscraper
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké / Hongkong
Režie: Rawson Marshall Thurber

(spin-off)

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:52 - 20:05

0 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

82 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nikolaj Korn

Korn Nikolaj

Arsen Anton Ostojić

Ostojić Arsen Anton

Tim Misuradze

Misuradze Tim

Naposled navštívené:
Nikolaj Korn

Korn Nikolaj

Arsen Anton Ostojić

Ostojić Arsen Anton

Tim Misuradze

Misuradze Tim