Zari
ohodnotit

Skleněná oblaka

Další název:
Clouds of Glass
Žánr:
Rok:
1958
Délka:
20 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Skleněná oblaka
POZOR SPOILER

Děd se loučí u brány se synem a tento syn zase se svým synem Františkem. Ten malý si pak hraje s míčem a modelem ptáka, který spadne dědovi skleníku, kde rozbije sklo. Vnuk prchá. Dostane se až k letadlu a po žebříčku si vyleze dovnitř, do pilotní kabiny. Zde všechno zkouší, když vidí rolovat jiný letoun. Ví, že je tam jeho otec, a tak za ním kousek popobíhá a pak se dívá na jeho akrobatické kousky. Počasí se pokazí a malý jde domů. Pak je v nemocnici, kde je asi jeho otec. Ten umírá a malý zůstává s dědou sám. Ovšem touha po létání zůstává.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Skleněná oblaka
Filmová báseň o lásce k létání vypráví o malém chlapci, jeho otci a dědečkovi. Všichni tři sdílí velkou lásku k létání. Dědeček je vysloužilý letec, který zažil havárii, o čemž svědčí jeho zraněná noha. Chlapcův otec právě startuje z letištní dráhy a stoupá vzhůru k nebesům. Přihodí se mu ovšem nehoda. Chlapec však nepřestává být okouzlený výšinami, do kterých smí jen ptáci a piloti, a nadále sní, že se jednou také vznese do oblak.

FEX DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Skleněná oblaka
Malý chlapec zůstává po odchodu otce s invalidním dědečkem a psem v areálu prázdných skleníků. Skleněné tabule i vodní nádrž odrážejí svět v abstraktních obrazcích. Chlapec vyleze na cihlový komín skleníku. Pouští letadlo ve tvaru ptáka. Letadlo vzlétne, záhy však spadne a prorazí okno skleníku. Chlapec přeleze vrata a utíká, až se dostane na letiště. Dědeček se snaží model spravit. Fotografie na stěnách místnosti mu vracejí vzpomínku na doby, kdy byl letcem. Pohled na protézu nohy svědčí o tragickém konci jeho kariéry. Hoch vyleze do kabiny připraveného letadla a nad přístroji palubní desky si představuje, že letí. Pak kabinu opustí a z dálky sleduje start letadla, které pilotuje jeho otec. Volá ho, chce aby se vrátil. Záběry letícího letadla jsou apoteózou volnosti, avšak následující montáž obrazů temných oblak, záblesků ohně a rozbitého modelu vypovídají o leteckém neštěstí. Starý muž s dítětem čekají s marnou nadějí za stěnou operačního sálu. Letcův život se nepodařilo zachránit. Dědeček s vnukem se ve smutečních šatech vracejí sami po cestě. Zatímco starý muž oplakává synovu smrt, na vnuka působí krása letiště. Obraz letadla, které se ocitlo nad oblaky, se proměňuje a stává se postupně součástí oblohy.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama