Zari
ohodnotit

Sklapni a zastřel mě

Shut Up and Shoot Me

Rok:
2005
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.12.2005
„Chcete-li zemřít, nesvěřujte se do rukou českému odborníkovi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sklapni a zastřel mě
Celovečerní debut anglického režiséra a scenáristy Steena Arga, natočený v britsko-české koprodukci, je černou komedií o sebevražedném plánu, česko-anglickém přátelství, manželských katastrofách a také velkém a rozzlobeném gangsterovi a jeho malém a rozzlobeném psíku.

Pavel Zeman celý život strádá. Má nevděčnou ženu a šest zaměstnání, aby si ona mohla dovolit život na vysoké noze. Colin Frampton je Angličan pohlcený ve svém světě plném obav. Když jeho žena Maggie na společné dovolené v Praze přijde absurdní náhodou o život, Colin by se nejraději zabil, nemá k tomu ale dost odvahy. Požádá tedy Pavla, aby ho za finanční odměnu nějak šetrně a rychle sprovodil ze světa.

Stylové komedii, stavící na vnitřní spřízněnosti českého a britského humoru a plné bláznivých zvratů a komických situací dominují lahůdkové herecké kreace Karla Rodena a Andyho Nymana, kteří se ve svých rolích skvěle doplňují. V dalších rolích vystupují Aňa Geislerová, nebo známý český zpěvák Matěj Ruppert, důležitou roli hraje také české prostředí, viděné z ironizujícího pohledu cizince a v neposlední řadě svižný soundtrack se skladbami pražské hudební skupiny Neočekávaný dýchánek.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sklapni a zastřel mě
Podrobný obsah filmu. Obsahuje SPOILERY!!!!!!

Mladý Angličan Colin se s partnerkou prochází po Praze, když na ni spadne socha a udělá z ní omáčku. Proto požádá hotelového řidiče Pavla Zemana, který mimochodem z nedostatku peněz má spousty jiných zaměstnání, aby jej zabil. Ten zpočátku nechce, ale pak nabídku přijímá. Odvede Colina na jakési cvičiště, kde kolem padají granáty. Colina nezasáhne nic. Proto si Pavla najde v jeho bydlišti a zůstává u něj. Druhý pokus, tedy skok ze střechy také není úspěšný, protože se nekoná. Líba má nakupovací mánii a touží po penězích až tak, že uvaří Colinovi otrávené knedlíky. Ten je však nesní, protože odchází pryč. Knedlíky šoupne pod postel. Líba vidí nájemného vraha Karla Karloviče přebírat kufřík s penězi, který pak on schová do auta a odchází. Líba po nich zatouží. Pavel se pokusí do auta vloupat, což se mu nepovede a navíc jej načapá Karlova milenka. Začne rvačka, milenka je zpacifikována a odvlečena k Pavlovi do bytu. Zde ji nacpou knedlíkem a ona umírá. Ovšem co nyní s mrtvolou? Odjedou s ní k Pavlovi na chatu a spustí do zamrzlé přehrady. Mrtvola, nyní vlastně tuhola, má při tom na noze řetěz, který Pavel zaháknul i za Colinovu nohu. Ten však přežije. Jenže je při tom vidí stará babka, tu nešťastnou náhodou Pavel zabije také. I její mrtvola končí ve vodě. Pavlův byt navštíví Karlovič, kde se shání po kufříku. Dojde při tom ke střelbě, a při ní je zabit milenec od Líby. Zbraň našel i Colin a tak se střílí jako u Verdunu. Jenže mají šanci proti otrlému a zkušenému vrahovi???


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sklapni a zastřel mě
Komedie o gangsterově psu, knedlících, botách, neposedné soše a sebevraždě. Pavel Zeman (Karel Roden) celý život strádá. Má nevděčnou ženu (Aňa Geislerová) a šest zaměstnání, aby si jeho žena mohla dovolit život na vysoké noze.
Colin Frampton je Angličan pohlcený ve svém světě plném obav. Ty ho nepřechází ani na své svatební cestě v Praze. Když se na Colinovu ženu při prohlídce Starého Města z nebe snese (doslova žuchne) náhlá a nešťastná smrt, rozhodne se Colin svoji choť co nejdříve následovat.
Sám k činu nemá odvahu a tak požádá Pavla, aby ho za finanční odměnu nějak šetrně a rychle sprovodil ze světa.
Ze setkání vzejde neobvyklé přátelství poté, co se Pavlovy smrtící plány naprosto vymknou kontrole.
Jak dopadne tahle další Pavlova fuška ? Pomůžou Pavlovi jeho žena a balkánský gangster ?
Říká se, že pes, který štěká nekouše. Takže pes který neštěká kouše ?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sklapni a zastřel mě
Celovečerní debut anglického režiséra a scenáristy Steena Agra Sklapni a zastřel mě, natočený v britsko-české koprodukci, je černou komedií o sebevražedném plánu, česko-anglickém přátelství, manželských katastrofách a také o velkém, tlustém a rozzlobeném gangsterovi s oddaným psem. S velkou dávkou humoru a nadsázky vypráví příběh anglických novomanželů Colina a Maggie, kteří se rozhodli strávit dovolenou v Praze. Maggie však absurdní náhodou přijde o život a bezradný Colin by se nejraději zabil, nemá k tomu však dost odvahy. Když jej náhoda svede dohromady s uhoněným Pavlem, jehož terorizuje manželka Líba náročnými finančními požadavky a vášní pro nákupy, požádá ho o spásný čin: zaplatí si svou vraždu. Pavel po naléhání hamižné ženy úkol přijme a snaží se, byť nerad a hlavně velice nešikovně, všemožně poslat Colina na onen svět. Oba muži, mezi nimiž se postupně vytvoří přátelské pouto, se pak připletou do cesty gangsteru Karlovičovi. Po finální zamotané přestřelce umírá Líba i její milenec, Pavel se pokusí o sebevraždu a Colinovi zůstane na krku byt plný mrtvol. Oba pozůstalí nakonec zjistí, že se dá žít i bez manželek. – Příběhu s řadou komických situací i se slovním humorem, těžícím z odlišnosti jazyka, dominuje především zdánlivě nesourodá dvojice Roden - Nyman, přičemž Brit svými výstupy jemně balancuje na hranici suchého anglického humoru a ironizujícího pohledu na české prostředí. To je ve filmu (v němž se mluví téměř výhradně anglicky) vykresleno záměrně ve značně šedivých barvách.
-zz-, Filmový přehled 2005/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama