Zari
ohodnotit

Skici Franka Gehryho

Sketches of Frank Gehry

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
20.3.2007
„Dokumentární film o architektovi, který postavil Tančící dům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Skici Franka Gehryho
účinkují
Charles Arnoldi .... Himself (as Chuck Arnoldi)
Barry Diller .... Himself

Michael Eisner .... Himself
Rolf Fehlbaum .... Himself
Hal Foster .... Himself (archive footage)
Mildred Friedman .... Herself
Frank O. Gehry .... Himself
Bob Geldof .... Himself

Dennis Hopper .... Himself
Charles Jencks .... Himself
Philip Johnson .... Himself
Thomas Krens .... Himself
Peter Lewis .... Himself
Herbert Muschamp .... Himself
Michael Ovitz .... Himself

Sydney Pollack .... Himself
Norman Rosenthal .... Himself
Edward Ruscha .... Himself
Esa-Pekka Salonen .... Himself

Julian Schnabel .... Himself
Milton Wexler .... Himself


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skici Franka Gehryho
Papírové čtvrtky, lepící páska a nesmírná představivost a troufalost bořit fyzikální zákony stačí Franku O. Gehrymu, aby každou svou další stavbou prohluboval pověst jednoho z nejgeniálnějších architektů současnosti. Jeho monumentální budovy z titanu a skla, betonu a oceli, dřeva a kamene se rodí rovnou jako trojrozměrné. Světové renomé a doživotní slávu zajistily Gehrymu mimo jiné stavby Guggenheimova muzea v Bilbau a koncertního sálu Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, v českém kontextu se proslavil především projektem Tančícího domu na Rašínově nábřeží.

Český divák má nyní jedinečnou příležitost seznámit se s Gehryho dílem v celé jeho šíři, aniž by opustil sedadlo svého oblíbeného kina: prostřednictvím dokumentárního filmu o životě, díle a především procesu tvorby Franka Gehryho. Film natočil během pěti let blízký Gehryho přítel Sydney Pollack, veřejnosti známý spíše jako režisér hraných filmů (Vzpomínky na Afriku, 1985 či Tootsie, 1982).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skici Franka Gehryho
Snímek Skici Franka Gehryho je prvním celovečerním dokumentárním filmem Sydneyho Pollacka. Vznikl na základě přátelství slavného amerického filmaře a neméně slavného amerického architekta. Gehry o něj sám svého kamaráda požádal. Vznikl tak zajímavý umělecký dokument, zblízka vypovídající o tvorbě výjimečného současného architekta, ale i o umělcových názorech na nejrůznější věci a o jeho životní dráze. To vše se odvíjí v poklidném dialogu mezi oběma stárnoucími muži, přičemž Pollack občas sám natáčí videokamerou. – Frank Gehry (nar. 1929 v Torontu) přistupuje k architektuře osobitým způsobem. Svá uznávaná díla projektuje s pomocí velkého kolektivu spolupracovníků na základě mnoha skic a dlouhodobé práce s modelem. Vychází jakoby z formy či „obalu“, jež až potom doplňuje „obsahem“, tedy požadovanou funkčností. Jeho architektura (k níž patří i známý pražský Tančící dům, projektovaný ve spolupráci s Vladem Miluničem) fascinuje bohatostí tvarů, neobvyklým řešením i použitím atypických materiálů. Film ji přibližuje v mnoha pohledech i v různých fázích vzniku. Těžištěm však zůstávají buď zmíněné rozhovory přátel nebo monology oslovených osobností z různých oborů, mezi nimiž jsou například Dennis Hopper, Julian Schnabel nebo Gehryho psychoterapeut Milton Wexler. Snímek je kvůli „mluvícím hlavám“ místy poněkud statický, avšak rozhodně zajímavým způsobem vypovídá nejen o umělecké individualitě, nýbrž i o architektuře jako takové. Je uváděn do kin v jedné kopii a též na DVD a distributor jím v mapování architektonické tvorby navazuje na obdobný titul Můj architekt Louis Kahn (2003, FP 12/2005).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

29 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

59 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

89 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama