Zari
ohodnotit

Skandál

The Hoax

Rok:
2006
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
13.9.2007
„Nikdy neříkej pravdu, pokud stojí v cestě dobrému příběhu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Skandál
V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel. Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů.

Zdroj: Axocom


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skandál
Neúspěšný spisovatel Clifford Irving nutně potřebuje peníze, už dlouho ho nenapadl žádný příběh, a tak se rozhodne vsadit vše na jednu kartu. Před vydavatelem se zmíní, že oslovil miliardáře Howarda Hughese, jehož příběh touží znát celý svět a domluvil s ním sepsání jeho biografie. Směle vystavěl svůj podvod na tom, že si miliardář zakládá na životě v ústraní, nesleduje, co se děje kolem něj a nekomentuje nic z toho, co se o něm píše nebo říká na veřejnosti. Spolu se svým spisovatelským kolegou a kamarádem napsali jednu z největších mystifikací, kterou kdo kdy publikoval. Nakonec se vše provalilo, když po vydání knihy její obsah Hughes dementoval a Irving s kolegou byli odsouzeni. Clifford po propuštění z vězení píše další knihu, nazve ji Hoax.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skandál
Snímek Lasseho Hallströma Skandál pojednává o jednom z největších amerických mediálních podvodů všech dob. Nepříliš úspěšný spisovatel Clifford Irving nabízí renomovanému nakladatelství McGraw-Hill rukopis své nejnovější knihy. Nakladatelství se ji však po počátečním zájmu nakonec rozhodne nevydat. Zoufalý Irving, který nutně potřebuje peníze, se rozhodne vsadit vše na jednu kartu a rozehrává vysokou hru. Ohromeným zástupcům nakladatelství sděluje, že má senzační námět. Napíše exkluzivní autorizovanou autobiografii podivínského miliardáře Howarda Hughese, který se již léta straní jakékoliv publicity.

Film Skandál je adaptací stejnojmenné knihy Clifforda Irvinga, která následovala po vydání Hughesova životopisu, a můžeme se tudíž jen dohadovat do jaké míry je pravdivým záznamem událostí. V každém případě v příběhu vzniku jedné autobiografie dovedně pracuje i s motivem všeprostupující paranoie, charakteristické pro nixonovskou Ameriku. Samotný objekt zájmu Howard Hughes se na rozdíl od Scorseseho snímku Letec (2004) objevuje pouze v archivních materiálech. V roli rozporuplného Clifforda Irvinga exceluje Richard Gere, kterému více než zdatně sekunduje Alfredo Molina coby jeho přítel a spolupracovník Richard Suskind.

Švédský režisér Lasse Hallström na sebe poprvé výrazně upozornil snímkem Můj život jako pes (1985), za který byl nominován na Oscara. V rodném Švédsku ještě natočil Děti z Bullerbynu (1986), další filmy již natáčel ve Spojených státech, kde od roku 1995 také žije. Českému divákovi jsou známy jeho filmy Co žere Gilberta Grapea (1993), Pravidla moštárny (1999), která mu vynesla další oscarovou nominaci, Čokoláda (2000), Žít po svém (2004), nebo nejnověji romantické drama Milý Johne (2010).

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skandál
V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skandál
Snímek Lasseho Hallströma Skandál pojednává o jednom z největších amerických mediálních podvodů, tedy o podvržené autobiografii podivínského milionáře Howarda Hughese. Jejím autorem byl v roce 1971 nepříliš úspěšný spisovatel Clifford Irving (nar. 1930), jemuž pomáhal přítel Richard Suskind a manželka Edith. Ambiciózní muž dokázal předstírat spolupráci s boháčem, stranícím se jakékoliv publicity. Využíval jeho vlastní strategie a čelil nebezpečím tak, že byl ve svém podvádění stále ofenzivnější. Film popisuje dobové události na základě Cliffordovy další knihy, jež je záznamem zmíněného podvodu. Otázkou tedy je, do jaké míry je vše jen další hrou. Ostatně spisovatel sám označil snímek za „podfuk o podfuku“. Filmaři jej pojímají jako člověka, který se zaplétá do svých lží a který postupně propadá stihomamu. Zároveň však naznačují, že jeho práce o Hughesovi, která vyšla až nedávno, měla vliv na aféru Watergate. Proto také využívají dobové materiály, vystihující atmosféru v Americe v souvislosti s politickou situací, vyhrocenou protesty proti neúspěšné válce ve Vietnamu. Objekt zájmu Howard Hughes se na rozdíl od velkofilmu Letec (2004, FP 2/2005) na plátně objeví jen v dokumentech.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

94 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

109 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

124 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

69 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Andrea Quercia

Quercia Andrea

Naposled navštívené:
Andrea Quercia

Quercia Andrea