Zari
ohodnotit

Skalní plemeno

Další název:
Sturdy as a Rock
Žánr:
Rok:
1944
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
17.3.1944
Popis / Obsah / Info k filmu Skalní plemeno
POZOR SPOILER

Jsme v kamenolomu, kde mistr Hurt hledá střelmistra Petra Pankráce. Ten je na procházce. V místní kantýně je Anka Halíková, o kterou jeví zájem více mužů. Hlavně mistr. Petr odstřelí další kus kamene a pohádá se s mistrem. Málem jej inzultuje. Pak mu přijde potvrzení, že místo zvané Borovíčko mu patří, že je koupil a je tedy oficiálně jeho. Petr věří tomu, že si zde otevře lom a narazí na kvalitní žulu. Petrův otec má opět při se starostou, tentokráte kvůli studně. Anku otravuje starostův syn Standa. Petr se opět chytne s Hurtem a definitivně odchází. Hodlá dělat na svém. Tak pracuje v Borovíčku a Anka za ním běhá jako pejsek. Standa ji vyhledá doma a přináší jí prstýnek. Anka jej však žene svinským krokem. Honza Vosmík v práci pospává, protože pomáhá Petrovi. Ten je u slečny učitelky Pavlíny, což je starostova dcera, Pepík totiž zlobí. Petr je jeho poručníkem. Starosta má hospodu a šidí, kde může. Zrovna je zde tancovačka, pivo teče, lidé se radují a Petr si nechá zahrát sólo. Vyzve slečnu učitelku, ale předává ji nesmělému Honzovi. Petr se porafá i s otcem a odchází z domu. Standa chce po Ance zpět prstýnek, přiznává, že je ukradl sestře. Anka však neví kde je, mrštila s prstýnkem tehdy o podlahu. Petr konečně nalézá žulu a Pepík to běží oznámit do vsi. Jenže pak Petr omdlí. Je vyčerpán. Anka o něj pečuje a následuje smíření s otcem. Za Ankou přichází Pavlína a předává jí důkaz o tom, že Anka pytlačí. Ne, nechce ji udat, jen ji varuje a přitom se dozví o prstýnku. Anka se vyzná z očekávání vůči Petrovi a učitelka zmateně odchází. Petrův otec vyhrává spor o studnu u soudu. Petra chtějí do lomu, aby odstřelil velký blok žuly. Ten vytýká Ance pytláctví a naznačí jí, aby od něj odešla. Ona poslechne, potká na srázu Standu, ten ji obtěžuje a při potyčce Anka padá do skal. Petr odstřelí žádaný kus a je z toho plno slávy. Anka je nalezena ve skalách a je jasné, že Petr je první podezřelý. Také je doma zatčen. Starosta má z toho obrovskou radost. Pavlína nevěří v Petrovu vinu, a tak tlačí na Standu. Ten je slabý v kolenou a jen potvrdí svou vinu. Četníci přicházejí znovu do hospody, kde si nechají Standu zavolat. Ten se zbaběle přiznává. Petr je propuštěn a již se může starat jen o lom…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Skalní plemeno
"Skalní plemeno". Kamenité Posázaví bylo uznávaným těžištěm námětů románů Jana Morávka. Autor nejednou a s blizkou znalostí vylíčil lidí ze sázavského poříčí s jejich zděděnou skoro mystickou náklonností k žule, k níž byli osudově spojeni. Poměr těchto lidí ke skále a k práci na kameni byl přátelský a důvěrný. Pro tento film, který hledal námět, vyjadřující novodobé hodnocení práce, byla tu příležitost velmi vhodná a scénárista Karel Steklý jí využil venkoncem obratně. Ladislavu Bromovi pak posloužilo "Skalní plemeno" k úspěšnému návratu k režisérské práci.

Film má několik míst, kde truchloherní zabarvení bylo příliš silně naneseno a kde sociální tendence děje zabíhá do sociální sentimentality, ale velkou většinou se tu snaha vytvořit film práce setkává s patrným zdarem. Sociální tendence filmu je vcelku mužná a nijak nepřebíjí dramatickou účinnost děje, který má i v milostném románu, souběžně s dramatem práce, dost vzrušující, třebaže ne už tak objevné látky. Ladislav Brom sevřel obsah v soustředěném stručném výraze, čehož výsledkem je silná dramatická působivost.

Tuzarova kamera v tom silně podpírá režisérovu směrnici svým ostrým, obsažným a živým záznamem obrazu. Ani Křičkova hudba nezůstává v tomto případě zvukovým pozadím, nýbrž živelně a prudce vstupuje do popředí jako jedna z nejdramatičtějších součástí filmu. I v hereckém obsazení měl režisér mimořádně šťastnou ruku. Dana Medřická byla tehdy nesporný objev pro film, který postrádal představitelek, schopných jako ona vyjádřit pudové ženství a lstivou obratnost divokého mládí.

Jaroslav Šára zde silně divadelně charakterizuje, ale tady hodně přehrával. Otomar Korbelář hraje ve filmu hlavní postavu střelmistra Pankráce: zdálo se, že bouřliváci lidového charakteru byli Korbelářově herecké tvořivosti nejbližší, neboť tu vytvořil jednu ze svých nejlepších filmových rolí. Líbezným kouskem hereckého umu je Průchův nahluchlý kameník a také Plachtův od kosti dobrácký Kedles a Dohnalův upřímný "chlapeček milovníček".

Jaroslav Vojta a Gustav Hilmar měli v malíčku takové naše furianty z vesnického sudičského sousedství. Blanka Waleská zdrženlivě načrtávala svou vesnickou učitelku a napovídá svůj románek tajné lásky a Vladimír Šmeral usilovně postihoval psychologii jejího mravně narušeného a neurastenického bratra. Tvrdý Otto Rubík a mateřská Terezie Brzková doplňují řadu dobrých hereckých výkonů v "Skalním plemenu". Také malý Vitězslav Havel byl dobře naučen své sympatické dětské úložce. Pro National film bylo "Skalní plemeno" šťastným filmem a pro nás, kteří milujeme dávnou tvorbu našich filmařů, vždy vítaným pamětnickým filmem.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Skalní plemeno
Lamač Petr Pangrác(O.Korbelář) má dobré srdce a rád by pomáhal chudým v okolí. Do jeho života zasáhnou dvě ženy. Učitelka Pavla, dcera rodiny, se kterou žijí Pangrácovi v hádkách a Anka - kantýnská v lomu. Do Anky je však blázen starostův syn a pořád ji pronásleduje. Při jednom pokusu se jí zmocnit svrhne Anku ze skály a ta se zabije. Kdyby nebylo učitelky, vražda by padla na Petra. Když se prokáže jeho nevina, vrací se zpět do Oudolíčka.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Skalní plemeno
Střelmistra Petra Pangráce si všichni lamači z panského žulového lomu váží pro jeho schopnosti. Jenom mistr Hurt jej nemá rád. Právě do Petra se zamilovala Anka Halíková, kterou jako kantýnskou do lomu doporučil Hurt a očekával za to její vděčnost. Po jedné hádce s Hurtem se hrdý Petr urazí a z lomu odejde. Koupí si místo zvané Borovičko na druhém břehu řeky a je jediný, kdo věří, že je tam žula. Nález stavebního materiálu v blízkosti řeky by umožnil stavbu kamenného mostu. Za Ankou tajně chodí Standa, slabošský syn starosty a hospodského Zadáka. Dívka má však pro něj jen výsměch a na Standu si postěžuje jeho sestře, učitelce Pavlíně. Po mnoha dnech tvrdé práce objeví Petr ve svém dole žulu. Standa zastihne Anku na osamělém místě a když ji chce násilím obejmout, dívka se zřítí se skály. Pro podezření z vraždy je zatčen Petr. Pavlína však zasáhne a její bratr Standa se četníkům přizná.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Skalní plemeno
Žulový lom v Posázaví někdy na počátku století: Mladý střelmistr tvrdohlavě buduje nový lom, kde mu ostatní předpovídají neúspěch. Nešťastnou shodou okolností upadne do podezření, že zabil svou milenku.

Oproti předloze byl výrazně pozměněn charakter postavy Anky Halíkové. Živelná a nešťastně zamilovaná kantýnská s tragickým osudovým předurčením byla první velkou rolí D. Medřické.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama