Zari
ohodnotit

Single Man

A Single Man

Rok:
2009
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
15.7.2010
„Jeden den smutku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Psychologické drama Single Man (2009) je adaptací stejnojmenného románu anglického spisovatele Christophera Isherwooda (1904–1986), podle jehož povídek vznikl např. proslulý muzikál Kabaret. Autobiograficky laděný Single Man z roku 1964 je pokládán za jedno ze stěžejních děl gay literatury. Popisuje jeden den v životě profesora anglické literatury George Falconera (Colin Firth), který se marně snaží vyrovnat s nečekanou smrtí svého milence a přemýšlí o sebevraždě. Děj se odehrává v Los Angeles na sklonku roku 1962, tedy v době vrcholící kubánské krize (protiatomové kryty se stávají předmětem rozhovorů a různé formy strachu, ovládajícího svět, jsou tématem Georgeovy přednášky), kdy homofobie vůči odlišné sexuální orientaci měla zcela jiné parametry než dnes (v Británii v té době byla homosexualita dokonce trestná!). George se setkává se svou, stejně osamělou přítelkyní Charley (Julianne Mooreová), s flirtujícím španělským mladíkem Carlosem a stráví chvíli porozumění s jedním ze svých studentů Kennym. Pomalé vyrovnávání se s tragédií a smiřování se životem však ústí do nečekaného konce…

Přepisem Isherwoodova románu jako filmový režisér debutoval známý americký módní návrhář Tom Ford (nar. 1961), který při realizaci křehkého příběhu uplatnil nejen své estetické cítění, ale zejména výrazný emocionální prožitek. Úspěch filmu stojí a padá s mimořádným výkonem Colina Firtha, jenž za tuto roli dostal řadu ocenění, mj. Cenu BAFTA a nominace na Oscara i na Zlatý glóbus.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Adaptací slavné novely spisovatele Christophera Isherwooda debutoval jako režisér celovečerních snímků světoznámý módní návrhář Tom Ford. Do hlavní role stárnoucího profesora George Falconera, trpícího náhlou ztrátou životního partnera Jima (Matthew Goode), obsadil neméně slavného britského herce Colina Firtha. Zejména na dokonale propracované vizuální stránce filmu se odrazilo původní povolání Toma Forda. Skvělé herecké výkony, výrazná retro stylizace do 60. let i hudba Abela Korzeniowskiho a Shigeru Umebayashiho dělají z filmu vytříbený zážitek bez ohledu na jeho posmutnělou atmosféru.
Mezipatra 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Ocitáme se v Los Angeles 30. listopadu 1962 - měsíc po kubánské raketové krizi, v kůži George Falconera. George je svobodný britský vysokoškolský profesor středního věku, který se snaží najít smysl svého života, protože mu náhlá smrt vzala před 8 měsící jeho dlouholetého partnera Jima.

Film líčí jeden den jeho života z jeho pohledu. Zabývá se hlavně myšlenkami na minulost, protože před sebou vidí jen prázdnou budoucnost, a při tom přemítání se připravuje na sebevraždu, naplánovanou na tento večer. Před tím, než dojde k plánované večeři s kamarádkou Charley, se nečekaně setkává se španělskou prostitutkou a mladým studentem Kennym, který věří, že George je jeho spřízněná duše. Na základě tohoto setkání George ještě znovu přehodnocuje své plány na sebevraždu. Smrt ho však navštíví v nečekané podobě.


Autor: efCZa

Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Snímek Single Man je adaptací jednoho z významných děl gay literatury, stejnojmenného, autobiograficky laděného románu Christophera Isherwooda (1904-1986) z roku 1964, kdy homosexuálové byli ještě silně ostrakizováni. Jako filmař tímto přepisem debutuje Tom Ford (nar. 1961), proslulý americký módní návrhář značek Gucci, Yves Saint-Laurent i vlastní firmy (Tom Ford). – Děj sleduje jeden den v životě univerzitního profesora anglické literatury George Falconera, který se nedokáže smířit s nedávnou tragickou smrtí milence Jima, a proto se rozhodne spáchat sebevraždu. Muž se dá ráno při přednášce strhnout k výkladu o strachu jako „hybateli“ světa. Odmítne nadbíhajícího efébského studenta Kennyho i krasavce Carlose, který se mu nabízí na parkovišti. Doma vše připraví na svůj „odchod“. Navštíví ještě přítelkyni Charley, podobně osamělou a podobně se trýznící jako on. Během dne vzpomíná na chvíle s Jimem. Od sebevraždy jej nakonec odradí Kenny, kterého po koupání v moři pozve k sobě. Smrt v podobě infarktu jej zasáhne ve chvíli nového smíření se životem... – Tom Ford při realizaci křehkého příběhu nepochybně uplatnil své estetické (možná až estétské) znalosti a své designérské schopnosti. Dílo je vycizelované do nejmenších podrobností a zaujme svou vizuální i zvukovou složkou. Neméně důležité jsou detailní herecké výkony, zejména pak Colina Firtha v titulní roli. Jedním z leitmotivů je nahé mužské tělo pod vodou. – Snímek je věnován Fordovu dlouholetému partnerovi, módnímu žurnalistovi Richardu Buckleymu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/4


Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Los Angeles v roce 1962. Kubánská krize vrcholí, britský vysokoškolský učitel George Falconer se však soustřeďuje jen na minulost. Osamělý homosexuál se pokouší vyrovnat s nedávnou smrtí svého dlouholetého partnera Jima. Nezvedá telefony a komunikuje jen s letitou kamarádkou, elegantní Charley, která se mu snaží – jako už mnohokrát předtím – dodat životní energii. Současně se pokouší uniknout před studentem Kennym, jenž v něm cítí spřízněnou duši. Se zoufalstvím i ironií si George zas a znovu klade otázku, jestli má jeho život ještě nějaký smysl. Jak skončí den, který určil jako poslední ve svém životě? Tom Ford si pro svůj režijní debut zvolil adaptaci románu Christophera Isherwooda, který se v roce 1964 stal jedním z prvních literárních děl otevřeně bojujících za lidská práva homosexuálů. Colin Firth získal za svůj herecký výkon Cenu BAFTA, oscarovou nominaci a Volpiho pohár na MFF v Benátkách. Tam film získal zvláštní cenu pro snímek s homosexuální tematikou – Queer Lion.
45. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Single Man
Príbeh sa odohráva v roku 1962 po-čas vrcholiacej americko-kubánskej krízy. Päťdesiatdvaročný britský vysokoškolský profesor George Falconer sa usiluje nájsť zmysel ďalšieho života po smrti svojho dlhoročného priateľa Jima. Stále spomína na minulosť, a nie je schopný myslieť na budúcnosť. Utešuje ho blízka priateľka Charley, ktorá tiež zápasí so svojimi problémami. Až sa objaví mladý
študent Kenny, v ktorom profesor nájde spriaznenú dušu.
Príbeh o prerušenej láske, ale aj izolácii, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou ľudského pokolenia, a napokon o dôležitosti zdanlivo nepatrných okamihov v živote.
„Je to hlboko duchovný príbeh jedného dňa v živote muža, ktorý nevie nájsť svoju budúcnosť. Univerzálny príbeh o stave osamotenia, ktorý si v danej chvíli nepripúšťame, ale ktorý ovplyvní celý náš ďalší život.“ (Režisér Tom Ford)
Colin Firth získal Volpiho pohár pre najlepšieho herca v Benátkach a bol tiež nominovaný na Oscara. Film získal viacero medzinárodných ocenení.
18 AFF 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama