Zari
ohodnotit

Sin Nombre

Další název:
Without Name, Beze jména, Bez mena (SK)
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
3.9.2009
Popis / Obsah / Info k filmu Sin Nombre
Život na mexicko-americké hranici umí být krutý a nabízí životní příběhy, které by nikdo z nás nechtěl prožít. O to vděčnější jsou takové látky pro filmaře. Do téhle neklidné části planety se vydává i film Sin Nombre, epické drama debutujícího režiséra a scénáristy Cary Joji Fukunaga (držitel studentského Oscara), který získal cenu za režii na letošním festivalu v Sundance.

Snímek Sin Nombre líčí strastiplnou pouť imigrantů ze Střední Ameriky do Spojených států, kde zde chtějí začít nový život. Zároveň se dívá do kuchyně nelítostných mexických gangů, které od dveří do lepšího světa často drží pomyslné klíče. Ve filmu se splétá několik lidských osudů: Příběh Sayry (Paulina Gaitan), dospívající dívky z Hondurasu, jejíž dosavadní životní perspektiva spočívá v pouhém živoření. Ale shledání s dávno odcizeným otcem přináší nečekanou možnost – emigrovat do Mexika a odtud do Spojených států, kde si její otec založil novou rodinu. Se snem o lepším životě se Sayra vydává na cestu.

Druhým hlavním hrdinou je Casper (Edgar Flores), teenager z mexické Tapachuly, jehož rodinu nahrazuje zločinecký gang Mara Salvatrucha. Casper sem právě přivedl nového člena, dvanáctiletého Smileyho (Kristyan Ferrer), který na rozdíl od něj nemá potíže do zločinecké struktury a jejího řádu zapadnout. Casper se navzdory pravidlům gangu snaží utajit svůj milenecký poměr, na což jeho partnerka doplatí.

Příběh imigrantky Sayry a gangstera Caspera se protne na střeše vlaku, který míří do Spojených států. Caspera sem přivedl příkaz šéfa gangu, aby okrádal cestující. Ve chvíli, kdy dívku uvidí, rozhodne se jí pomoci. Jenže moc gangu je všudypřítomná a na jeho neposlušné ovečky číhají vlci…
Distributor


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sin Nombre
Sedmnáctiletý Casper patří k mexickému pouličnímu gangu Mara Salvatrucha, pro jehož členy je nejvyšší hodnotou smrt příslušníka gangu soupeřícího. Osudová náhoda jej svede dohromady se stejně starou Sayrou, která se spolu s otcem a strýcem snaží přejet na střeše vlaku z rodného Hondurasu přes Mexiko do vysněných USA. Debutující Fukunaga umně mísí různé žánry, od thrilleru přes sociální drama na téma ilegální imigrace až po love story a western, aniž by v kterémkoli z nich působil nevěrohodně. Podmanivá vizuální stránka filmu využívá fotogeničnosti mexické krajiny viděné ze střechy vlaku, ani na okamžik však nesklouzne k efektnosti. Silnému důrazu na realističnost výpovědi podřídil režisér výběr málo známých herců či neherců. Strhující autenticita jejich výkonů spolu s Fukunagovou suverénní kontrolou nad obrazem i příběhem činí ze Sin nombre jeden z nejpozoruhodnějších debutů posledních let.
katalog 44.MFF Karlovy Vary


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sin Nombre
Jeden z filmových objevů letošního festivalu Sundance. Film se vyznačuje skvěle vystavěným příběhem, uhrančivým vizuálním stylem, zvýrazněným naturalismem a přesvědčivými hereckými výkony. Sociálně-politický triler, odkazující na americkou tradici, "film noir", je situovaný na mexické pohraničí, které se stalo ohnivou rozbuškou, kde vládnou divoké vesnické gangy. Příběh teenagerky Sayre, snící v Hondurase o krásnější budoucnosti, a jejích vrstevnících Smileym a Casperovi, pro kterých je celý svět soustředěný do gangu "Mara Salvatrucha".
Snímek představuje silný a drsný obraz o naději a zoufalství. Love story, napínavý triler, vzrušující vize apokalyptického pekla i děsivá akční můra - to vše obsahuje debut talentovaného filmaře, o kterém určitě ještě uslyšíme.
Katalog ArtFilmFestu 2009/39


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sin Nombre
Scenárista a režisér Cary Joji Fukunaga se ve svém celovečerním autorském debutu Sin Nombre (česky Bezejmenní nebo Šunt) zabývá dvěma palčivými problémy současné Střední Ameriky: nekontrolovanou zločinností pouličních gangů, řídících se vlastními zákony, a ilegálním překračováním mexicko-americké hranice. - Fukunaga, jenž se tématu ekonomických imigrantů věnoval i ve svém krátkém, studentským Oscarem oceněném snímku Victoria para Chino (2004, Vítězství pro China), prolíná tedy v dramatu dvě dějové roviny. První sleduje strastiplnou pouť chudých středoamerických utečenců do Spojených států, druhá sleduje brutalitu každodenního života ve zločineckém gangu. - Ústředními aktéry příběhu jsou dospívající honduraská dívka, jež se vydává se svým otcem a strýcem na cestu za lepším životem do USA, a její vrstevník, delikvent z mexického pohraničního města Tapachula. Jejich osudy se protnou na střeše nákladního vlaku, který projíždí územím Mexika na sever k americké hranici. - Na půdorysu převráceného westernového schématu (dnešní „psanci“ nemíří k vysněné mexicko-texaské hranici ze severu, ale z jihu) se dovedně propojuje několik neslučitelných žánrů, včetně sociálního dramatu, thrilleru nebo romance. Znepokojující vyznění snímku nedevalvuje ani předvídatelnost příběhu. Zásluhu na tom mají věrohodné výkony představitelů obou hlavních postav, ale i výsledek režisérovy pečlivé dvouleté přípravy, zahrnující mimo jiné kontakt s uprchlíky, kteří sami jízdu na střeše vlaku zažili, i se členy gangu Mara Salvatrucha. – Důležitou roli v sugestivně natočeném dramatu, v němž se fotogenické záběry měnící se krajiny střídají s bezmála dokumentárními prostřihy, hraje motiv chybějící rodiny. Zatímco se odcizená dívka v průběhu cesty postupně sbližuje se svým „ztraceným" otcem, mexickému mladíkovi rodinu nahrazuje gang, před jehož členy musí tajit i svůj poměr s přítelkyni „odjinud". - Podobně jako filmy Město bohů (2002, FP 7/2003) či Tropa de elite (2007, Elitní jednotka; r. José Padilho) jež se odehrávají ve slumech Rio de Janeira, snímek s neúprosnou autentičností zobrazuje život v místech, ve kterých chudoba a z ní vyplývající kriminalita již zcela podkopaly veškeré sociální struktury a kde život člověka ztratil sebemenší cenu. Na příkladu dvanáctiletého „usměvavého" chlapce Fukunaga dokládá, jak obludný mechanismus zločineckých gangů, jež mají svou striktní hierarchii, „kmenová" pravidla, poznávací tetování i „přijímací rituály“, krutě semílá již malé děti. - Gang Mara Salvatrucha (známý pod zkratkami MS, MS-13 či Mara) patří mezi nejnásilnější zločinecké organizace. Vznikl v osmdesátých letech v Los Angeles a rozšířil se nejen ve Spojených státech, ale i v Kanadě a ve Střední Americe. Zaměřuje se na obchod s drogami a se zbraněmi, na nájemné vraždy nebo na pašování imigrantů do USA. Jeho členy jsou především mladí Salvadorci, Hondurasané, Guatemalci a Nikaragujci.
–tse-, Filmový přehled 2009/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama