Zari
ohodnotit

Silnější než já

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1991
„Série sexuálních vražd! Skutečný případ, který se může kdykoliv opakovat.“
Popis / Obsah / Info k filmu Silnější než já
Kriminální příběh z učňovského internátu se inspiroval skutečným případem několikanásobného sexuálního vraha, který se odehrál v roce 1986. Tehdy pražskou veřejnost vzrušily zprávy o sérii surových sexuálně motivovaných vražd mladých žen. Pátrání po pachateli bylo mimořádně obtížné. Autoři filmu se pokoušejí zachytit průběh vyšetřování a zároveň i prostředí, v němž dlouho neznámý vrah žije. Podstatná část děje se odehrává v učňovském internátu, ve kterém dochází k řadě negativních jevů: učni jsou pod zcela neodborným pedagogickým vedením, "mazáci" terorizují "bažanty", se svými mistry provádějí v pražských bytech melouchy a současně spolupracují jako tipaři s bandou bytových vykrádačů. Vedení internátu kryje i závažné přestupky, aby na sebe neupoutalo pozornost nadřízených. Vraždící mladík je sexuální deviant, jemuž právě toto prostředí umožňuje skrývat se v anonymitě a zabíjet.

Zdroj: Film Europe Media


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Silnější než já
POZOR SPOILER

Mladou dívku někdo pronásleduje, pak ji bodne.

Parta mladých kluků jede vlakem a jeden z nich, zvaný Prófa, předvádí své schopnosti fotografické paměti. Je to instalatérský učedník. Ten pak jde s kamarádem opravovat záchodovou mísu.

Opět je bodnuta nějaká dívka.

Na učiliště přichází nová vychovatelka. Netuší, jaká šikana zde vládne. Nejstarší ročník utíká přes kotelnu ven. Popíjí v lepších podnicích za peníze od mladších spolužáků. A ještě jinak peníze získávají - totiž mají mezi sebou tipaře na byty. Mladá vychovatelka má konflikt se starší kolegyní ohledně nástupu na směny, poté je cestou ze sprch napadena. Ředitel nechce, aby to hlásila. Prófa dostává peníze za další tip, snaží se dostat k holce Kristýně, kterou sbalil. Kluci utečou i z divadla. Je nalezena další dívka, ale ta ještě žije. Vyšetřovatel Šárka však marně čeká na její výpověď, dívka je v kómatu a později v nemocnici umírá. Jednomu z třeťáků se postaví nově příchozí prvák a vypukne vzpoura. Prófova holka obdrží nakládačku a vyhrůžku. Loví totiž v kalných vodách. Kriminalisté zadrží podezřelého s přezdívkou „Šumák“. Jenže to už se jim donese přepadení vychovatelky, a to o vykrádání bytů. Pečlivou prací a trochu náhodou již mají obrázek pachatele. A ten se v době, kdy už vědí, o koho jde, veze ve výtahu s další obětí. S Kristýnou…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Silnější než já
Kriminální příběh z učňovského internátu se inspiroval skutečným případem několikanásobného sexuálního vraha, který se odehrál v roce 1986. Tvůrci přecenili svoje možnosti a filmařské zkušenosti.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Silnější než já
Scénář českého kriminálního filmu Silnější než já napsal publicista Viktorín Šulc za spolupráce debutujícího režiséra Petra Šíchy podle skutečného kriminalistického případu z roku 1986. Tehdy pražskou veřejnost vzrušily zprávy o sérii surových sexuálně motivovaných vražd mladých žen. Pátrání po pachateli bylo mimořádně obtížné. Autoři filmu se pokoušejí zachytit průběh vyšetřování a zároveň i prostředí, v němž dlouho neznámý vrah žije. Podstatná část děje se odehrává v učňovském internátu, ve kterém dochází k řadě negativních jevů: učni jsou pod zcela neodborným pedagogickým vedením, "mazáci" terorizují "bažantry", se svými mistry provádějí v pražských bytech melouchy a současně spolupracují jako tipaři s bandou bytových vykrádačů. Vedení internátu kryje i závažné přestupky, aby na sebe neupoutalo pozornost nadřízených.Vraždící mladík je sexuální deviant, jemuž právě toto prostředí umožňuje skrývat se v anonymitě a zabíjet. Název filmu Silnější než já napovídá snahu autorů o hlubší psychologický rozbor. Ti však bohužel zůstali jen zcela na povrchu kriminálního příběhu s řadou sice navenek efektních, a1e ve skutečnosti zcela nefunkčních pátrání a honiček. A tak na místo psychologické studie do nitra vraha, který neví, proč vraždil, či atraktivní svižné detektivky, natočili běžný film zařazující se svým tématem a zpracováním do vznikající "černé série" titulů, jen zdánlivě účtujících s nedávnou minulostí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kevin Rankin

Rankin Kevin

Naposled navštívené:
Kevin Rankin

Rankin Kevin