Zari
ohodnotit

Signum laudis

Rok:
1980
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
30.10.1980
„Příběh z posledních dnů první světové války, který je obžalobou krutosti militarismu“
Popis / Obsah / Info k filmu Signum laudis



POZOR SPOILER!!!

Zuří válka. Všichni velitelé jsou mrtví, a tak je velením pověřen kaprál Hoferik. Ten žene své muže do útoku a mrtvých přibývá…

Do pole přijíždí nové velení. Hoferik kšeftuje s věcmi po padlých vojácích a chystá na vyšší rozkaz oslavu. Na této má být Adalbert Hoferik obdařen vyznamenáním jen pro vysoké důstojníky, vyznamenáním Signum Laudis. Když jej obdrží, donese mezi mužstvo kořalku, ale nikdo ji nechce pít a všichni se odvrací. A pak začne další útok. Je to masakr a Hoferik vedení slíbí, že je dostane pryč, i když ví, že jsou obklíčeni. Musí zabít všechny koně, aby je neprozradily nepříteli. Jsou však opět napadeni a poté někteří vojáci dezertují. Hoferik nevidí jiné východisko, nežli jít dál, a to potmě a přejít frontu. To se velení zrovna nelíbí a rozhodnou se Hoferika zlikvidovat. Ne však nějak zákeřně, ale oficiálně. Tím se jej zbaví a mohou se dobrovolně vzdát Rusům. Utvoří polní soud a ten Adalberta odsoudí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Signum laudis



První světová válka na ruské frontě. Kaprál Hoferik je fanatický voják, který beze zbytku plní rozkazy nadřízených, ale nezapomíná přitom ani na vlastní prospěch. Válka je pro něho skvělou kariérou. Co se s ním ale stane, když začne křížit plány svých důstojníků?

Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu Signum laudis



v pondelok 28. jula 2014 si svet pripomenie 100. vyrocie od vypuknutia 1. svetovej vojny. Pri tejto prilezitosti vydal Slovensky filmovy ustav (SFU) na DVD film Martina Holleho Signum laudis, ktory sa odohrava v poslednych dnoch vojny a je obzalobou jej krutosti a nezmyselnosti.
SFÚ


Popis / Obsah / Info k filmu Signum laudis



V psychologickém dramatu z první světové války je hlavní postavou bývalý překupník koní kaprál Hoferik, který převezme velení po padlých důstojnících na ruské frontě. Na statek, kde jsou vojáci ubytovaní, přijíždí generál Berger, který mu předá vyznamenání. Signum laudis. Situace se však hrotí v momentě, kdy statek obklíčí němečtí vojáci. Generál proti nim na Hoferikovu radu vyšle pluk vojáků, ale štáb se rozhodne vzdát. Jenomže nejdříve se musí zbavit fanatického Hoferika, a proto se rozhoudnou postavit ho před vojenský soud.

Signum laudis je slavný film o fanatickém plnění rozkazů v krvavých reáliích první světové války. Jenže i přílišná iniciativa může nadřízeným vadit, zvláště když hledají nějakého obětního beránka za vlastní zbabělost a propěchářství.


Popis / Obsah / Info k filmu Signum laudis



První světová válka na ruské frontě. Pro kaprála Hoferika je to příležitost ke společenskému vzestupu. Fanatický voják plní beze zbytku rozkazy nadřízených, ale nezapomíná na vlastní prospěch. Jeho dravá iniciativa začíná nebezpečně ohrožovat osobní plány a zájmy vyšších důstojníků. (Signum Laudis - znamení cti - je historický název vysokého rakousko-uherského válečného vyznamenání).

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu

Obžaloba krutosti a nezmyselnosti vojny, zobrazená na tragickom príbehu fanaticky poslušného kaprálika Hoferika, vijaka telom i dušou, odohrávajúceho sa v poslednýcj dňoch prvej svetovej vojny na ruskom fronte.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

64 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama