Zari
ohodnotit

Shun Li a Básník [DVD kinodistribuce]

Io sono Li

Další název:
La Petite Venise; Shun Li And The Poet; Shun Li a Básnik
Země:
Rok:
2011
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
6.2.2014
„„Síla nevyřčeného v přímém kontrastu s vyřčeným…”“
Popis / Obsah / Info k filmu Shun Li a Básník
Italský režisér dokumentárních filmů, Andre Segre, který je držitelem doktorátu ze sociologie komunikace, přináší svým hraným celovečerním debutem intimní příběh o střetu dvou rozdílných kultur a kritiku zastaralých společenských hodnot a konvencí, které dokáží přetrhat křehká pouta rodícího se přátelství dvou lidí z různých koutů světa.

Číňanka Shun Li pracuje v textilní továrně na předměstí Říma, aby si vydělala na dokumenty, umožňující jejímu 8 letému synovi emigrovat za ní do Itálie. Náhle je však nucena odcestovat do malého města Chioggia v italském regionu Veneto a pracovat tam jako barmanka v hospodě. Kromě posměšných poznámek, nedůvěry a nepohostinnosti domácích obyvatel Shun Li poznává Bepiho, místního rybáře s přezdívkou „básník“. Jejich přátelství však nepřeje místní ani čínská komunita.

Prostřednictvím poetického setkání dvou osamělých lidí Segre poukazuje na tichý, avšak nevyhnutelný dialog mezi odlišnými, ne až tak vzdálenými kulturami, a vytváří intimní odyseu do srdce laguny, představující kolíbku neustále fluktuujících identit. Segre kombinuje profesionální herce s neherci a příběh zasazuje do reálných prostředí, kde sleduje každodenní život mladé Shun Li a stárnoucího Bepiho, kteří vzájemným porozuměním unikají vlastní osamělosti.

Film s jedinečným humorem, podmanivou hudbou a s přesvědčivými výkony ústřední herecké dvojice (Tao Zhao a Rade Serbedzija), kteří citlivě ztvárnili hlavní postavy filmu, získal mnoho filmových ocenění na filmových festivalech v Londýně, Reykjaviku, v italském Lecce, ale zejména na MFF v Benátkách 2011 – Cena FEDIC, Cena Laterna Magica a Cena italské herečky Liny Mangiacapre. Segre v roce 2012 získal cenu Lux Prize, kterou každoročně uděluje Evropský parlament.
Film Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Shun Li a Básník
Rybář Bepi se přistěhoval před třiceti lety z tehdejší Jugoslávie do Itálie, Číňanka Li přijela nedávno a místní jazyk i evropští lidé jsou pro ni jednou velkou neznámou. Li pracuje a splácí dluh, aby za ní z Číny mohl přijet její osmiletý syn. Získá místo v kavárně v malém rybářském městečku a mezi ní a rybářem Bepim vzniká nepravděpodobné přátelství, z něhož možná bude něco víc. Film nemoralizuje, jen zachycuje různé podoby strachu z neznámého.
MFDF 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Shun Li a Básník
Poetický snímek Shun li a Básník natočil známý italský dokumentarista Andrea Segre jako svůj hraný debut. - Číňanka Shun Li pracuje v Římě v textilní dílně. Nemůže zasáhnout do svého osudu, jen čeká na zprávy: oni ji sem dovezli z vlasti, obstarali pro ni pracovní vízum a zaměstnávají ji. Jednoho dne prý šéf pošle do Číny pro jejího synka. Shun Li musí odjet do městečka Chioggii, kde pracuje v kavárničce na nábřeží. Sblíží se se starým ovdovělým Bepim, přezdívaným Básník. Cudné přátelství nesourodé dvojice vadí čínské komunitě, jíž se mladá žena musí podřídit, ale i místním „vlastencům“. – Civilně pojaté vyprávění s důrazem na realismus (včetně využití herců a neherců) bez zbytečných dialogů nenásilně konfrontuje italský temperament s čínskou mentalitou.
-kat-, Filmový přehled 2014/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

54 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

14 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama