Zari
ohodnotit

Shromáždění starých mužů [TV film]

A Gathering of Old Men

Další název:
Murder on the Bayou; Vzpoura starých mužů; Sešlost podezřelých (tv titul)
Rok:
1987
Délka:
91 minut
„Život bezpráví ... okamžik pomsty... Drama rasové nesnášenlivosti na americkém jihu podle románu Ernesta J. Gainese“
Popis / Obsah / Info k filmu Shromáždění starých mužů
Po vraždě louisianského farmáře je podezřelých rovnou osmnáct a všichni tvrdí, že jsou vinni!
V tomto dramatu z amerického Jihu se tradiční pořádek na louisianské cukrové plantáži jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když je na dvorku černocha nalezen zastřelený běloch. Mrtvý farmář, potomek francouzských emigrantů v Americe, byl zastřelen z brokovnice ráže 12. Nejpravděpodobnější podezřelý je sedmdesátiletý černoch Mathu (Louis Gossett Jr.), ale když jej místní bělošský šerif (nekompromisní Richard Widmark) přijde zatknout, nalezne svého potenciálního vězně obklíčeného skupinou starších mužů a mladou bílou ženou (Holly Hunter), která je šéfkou plantáže a muže svolala proto, aby se zabránilo lynčování. V zatčení hodlá šerifovi zabránit rovnou osmnáct černošských důchodců – každý má v ruce brokovnici ráže 12, z níž se nedávno střílelo, a každý má také věrohodný motiv k vraždě farmáře. Všichni Mathua chrání tím, že odpovědnost za zločin berou na sebe.
Kritikou ceněné drama Sešlost podezřelých tak zdůrazňuje důležitost hybné síly, již pociťují všichni, kteří obhajují svou lidskou důstojnost. Snímek vychází z románu Ernesta J. Gainese a pod zkušeným režijním vedením Volkera Schlöndorffa je nepříjemným připomenutím toho, jak hluboko je na americkém Jihu zakořeněna rasová nesnášenlivost.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Shromáždění starých mužů
Vzrušující televizní drama se odehrává v polovině dvacátého století. Běloch honí po poli černoch a s úmyslem zabít ho. Nešťastník se ukryje v dřevěném domku, náhle zazní výstřel a pronásledovatel padá mrtev k zemi. Z vraždy je obviněn černý muž, který se na místě činu objevil se zbraní v ruce. Na jeho obranu vystupuje běloška Candy, jejíž rodině kdysi patřila všechna půda a ona cítí i po letech zodpovědnost za zdejší lidi. Nenávist bílých vůči černým česáčům bavlny se však už rozpoutala naplno a Candy je osamělou zastánkyní spravedlivého vyšetřování. Dokáže šerif zabránit lynčování a zastavit hrozící otevřený boj?

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Popis / Obsah / Info k filmu Shromáždění starých mužů
Známý německý režisér Volker Schlöndorff natočil svůj druhý americký film Shromáždění starých mužů (tím prvním byla Smrt obchodního cestujícího) podle stejnojmenné knihy černošského spisovatele Ernesta j. Gainese. Děj se odehrává na počátku sedmdesátých let na jihu Louisiany, tedy v době, kdy byly velmi živé rasové konflikty nejen v oblasti amerického jihu. Protagonisty příběhu jednoho dne jsou černošští starci, kteří se postaví na obranu proti očekávanému lynči za smrt bělošského farmáře. Jejich odpor podnítí mladá majitelka pozemků Candy Marshallová, která chce "své' černochy ochránit. K dramatickému vyvrcholení směřující konflikt odráží jasnou změnu postojů obou stran. Černošští starci v sobě poprvé najdou odvahu a sebeuvědomění, část bělochů už chápe, že časy, v nichž doznívaly otrokářské tradice, se definitivně změnily. - V pomalém rytmu tamního životního stylu navozují tvůrci atmosféru a stupňují napětí, jež ovšem opadává bez krvavých obětí. - Volker Schlöndorff natočil hluboce lidský film o občanské odvaze a o solidaritě slabých. Dílo bylo určeno pro televizi, hrálo se však v evropských kinech.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Drama rasové nesnášenlivosti na americkém Jihu. Na dvorku dělníka louisianské plantáže je nalezen zastřelený běloch. Když přichází šerif, aby si odvedl podezřelého, naráží na skupinu starých mužů, mezi nimiž je i mladý bělošský plantážník. Ti všichni mají pro šerifa připravenu vlastní přesvědčivou verzi zločinu.
Cinema 1991/7/

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Korak po korak

Korak po korak
Korak po korak

Naposled navštívené:
Korak po korak

Korak po korak
Korak po korak