Zari
ohodnotit

Show! [2k digital]

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
69 minut
Premiéra v ČR:
28.11.2013
„Jak postavit dívčí kapelu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Show!
Dokument Bohdana Bláhovce nahlíží do kuchyně zoufale provinčního českého showbyznysu. Soustředí se na dívčí kapelu 5ANGELS, složenou z děvčat ve věku od 11 do 14 let, a jejich ambiciózního manažera Michala Mertla. Film nenásilným a elegantně zdrženlivým přístupem nechává monstra odhalit sama sebe.
Pro svůj absolventský snímek a celovečerní debut si Bohdan Bláhovec zvolil rádoby nestrannou observační metodu - většinu času jen pozoruje občas těžko pochopitelné dění aktérů svého filmu. Zaměřil se především na manažera kapely Michala Mertla, jenž je zároveň otec jediné stálé členky holčičí skupiny. Pro muže ve středních letech je vedení tohoto projektu jediným zdrojem obživy, což je možná i důvod, proč s natáčením souhlasil. Viděl v něm totiž další potenciální zviditelnění sebe a hlavně 5ANGELS. Člověk míní a Bohdan Bláhovec mění, resp. mění sama zaznamenaná realita a její sestřih do
osmašedesátiminutového filmu. Když Mertl viděl konečnou verzi, snažil se za pomoci právníků zamezit projekci snímku, což se mu nepovedlo. Otázkou zůstává, jestli byla důvodem právě nalezená schopnost sebereflexe či pouze zjištění, že výsledek není tou pravou reklamou, jakou by si představoval.
Dokument totiž potvrzuje ustálené rčení, že účel světí prostředky. Pravda je, že Mertl dokázal z ničeho vykutat celkem úspěšný komerční projekt, který evidentně slaví mezi svou cílovou skupinou (děti na prvním stupni základní školy) úspěch. Na druhou stranu je nutno mít na paměti, že režisér pracuje s mladými dívkami (dětmi), které drezíruje jako cvičené opičky. S telefonem u ucha řídí jejich denní režim, nutí je cvičit, hlídat si váhu, malovat se či se vnucovat českým celebritám. „Zpěvačka nesmí být sádelnice!" pokřikuje autoritativním tónem na své svěřenkyně i vlastní dceru, jež si v jednom z mála intimně bolestných momentů povzdechne, že by byla ráda, kdyby Mertl byl také někdy pouze táta.
Rodiče ostatních dívek dostanou ve filmu menší prostor, ovšem pohříchu nepřinášejí možná i tajně chtěnou subverzi - celkem pochopitelně stojí za svými ratolestmi. Jediná matka schopná revolty je pak Mertlem odkázaná na soukromý hovor mimo kameru.
Snaha o autorskou nestrannost dovoluje divákovi subjektivní analýzu podle vlastního svědomí a morálních zásad. Mertla mohou odsoudit či litovat, stejně jako jeho „byznyspartnera" a normalizačního démona Michala Davida. Paradoxní je, že ačkoliv se dokument odehrává v hudebním prostředí, o muziku a její kvalitu se tu jedná až v posledním plánu. Jde jen o kšeft.
Kristýna Pleskotová, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Show!
Překvapivě intimní portrét podnikatelského snu s obludnými konturami. Dívčí kapela 5Angels ušla za pět let pod vedením otce jedné ze zpěvaček cestu až k branám popové slávy. Není však dlážděna jen céčky Michala Davida, ale i umanutostí muže, který ztrácí pojem o tom, kde končí role manažera a začíná ta rodičovská.

Dojatý Karel Gott, pětice holčičích andílků a jeden naspeedovaný tatínek, kvůli němuž roztává předvánoční atmosféra v zákulisí stejně rychle, jako musí zmizet tuk z bříška. „Zpěvačka nesmí být sádelnice!“
MFDF Jihlava 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Show!
Absolventský snímek Show! dokumentaristy Bohdana Bláhovce (nar. 1984) byl původně zamýšlen jako obecná sonda do prostředí současného českého šoubyznysu. Ve své konečné podobě se stal působivým svědectvím o praktikách kolem vykalkulované „dětské“ popové skupiny 5Angels. I přes upřímně vynaložené úsilí dívky ambiciózních rodičů propadají manipulaci svého snaživého „kouče“, a stávají se především umělým „produktem“, poháněným propagací a reklamou. Záhy nabývají dospělácké manýry a falešný pocit důležitosti. Jejich předčasná touha po slávě vede jen ke komerčnímu využívání, z nějž profituje jejich zanícený a neúnavný „stvořitel“ Michal Mertl, inspirovaný obdobnými zahraničními vzory. Skupina zároveň nastavuje normu „úspěšnosti“ vrstevníkům, kteří podléhají dojmu, že to také mají chtít a že to tak má být. Film, působící zejména silou své nenápadné výpovědi, se natáčel jeden rok.
-kk-, Filmový přehled 2013/Z


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

11:20 - 12:20

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

8 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:25 - 12:25

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Na východě ďábel, na západě jed (Dung che sai duk redux)

Na východě ďábel, na západě jed
Dung che sai duk redux

Naposled navštívené:
Na východě ďábel, na západě jed (Dung che sai duk redux)

Na východě ďábel, na západě jed
Dung che sai duk redux