Zari
ohodnotit

Sedm havranů

Další název:
Konfident; Nůž v zádech (prac. názvy); The Seven Ravens
Rok:
1967
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
3.11.1967
Popis / Obsah / Info k filmu Sedm havranů
POZOR SPOILER

Někde v kanceláři SS sedí muž. Hovoří se však o jiném, který vydržel více výslechů, než on. Někdo má být vyslán do hor, aby získal Rusa, který děla v tajné továrně. Živého. Poslední stopa je někde v horách mezi partyzány. Tento konfident bude mít krycí číslo MO 153.

Partyzáni se zrovna přiblížili k bydlišti Dorčáků. Stavení je však vypáleno a na dveřích visí varování, že tak dopadne každý jejich pomahač. Objevují se zde dva noví uprchlíci. Chtějí se ke skupině přidat. Za jedním z místních, Jožinem, přichází starosta a žádá pomoc pro Němce. Oni o těch dvou vědí. Byl to právě starosta, kdo zařídil, aby mladá Jožinova dcera zůstala doma. Starosta láká Jožina ke spolupráci s nacisty. Ten však odmítá, a naopak jde partyzány varovat. Ti se ihned rozhodnou pro protiakci. Je rozhodnuto starostu zlikvidovat. Tři muži sejdou do města a jeden z nich starostu zapíchne. Pak se mají setkat s jinou skupinou a vyhodit do luftu most. Někdo však akci zradil a jsou očekáváni. Moc jich nepřežije. Proto se přesunou. Zde ve sněhu nalézá jeden z mužů zprávu od MO 153. Ukáže ji společníkům. Ruský partyzán přinese Jožinovi dopisy k porovnání písma a vzápětí jej navštíví i agent sám. Zuzana jde opět za Vaškem, se kterým již regulérně pospává. Po návratu nalézá otce mrtvého. Dopisy zmizely. Z této vraždy jsou obviněni partyzáni, protože byl Jožin zavražděn stejným způsobem, jako starosta. Mezi sedmi partyzány vzniká řevnivost a začnou se podezřívat navzájem. Fašisté řádí kolem a těch sedm se snaží odhalit konfidenta ve svém středu. Dokonce začnou na sebe i střílet…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sedm havranů
V nevlídně podzimních beskydských horách se odehrává dramatický příběh situovaný do válečného listopadu 1944. Sedm uprchlíků se spojí s partyzány, ale během společné záškodnické akce – vyhození mostu do povětří – zjistí, že má ve svém středu zrádce. Muži, které do hor přivedly nejrůznější motivace, se vzájemně podezírají a přitom bojují o život s postupujícím, po zuby ozbrojeným německým oddílem... Zkušený režisér Vladimír Čech natočil svůj poněkud překombinovaný válečný snímek podle scénáře Jiřího Křižana. Ten byl v roce 1967 začínajícím autorem, který si v rámci Sedmi havranů poprvé vyzkoušel silné, dramatické válečné téma odehrávající se v jeho oblíbeném, ikonickém prostředí – beskydských horách. V hlavních rolích příběhu o unikavosti důvěry se objevili málo známí, autenticky působící herci.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Sedm havranů
Beskydy na sklonku 2. Světové války. Mezi příslušníky partyzánské skupiny, která se skrývá v těžko přístupných horách, působí konfident gestapa.
Nepřesvědčivá realizace poněkud překombinovaně nesrozumitelného příběhu.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

04:35 - 04:59

19 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

04:40 - 04:59

14 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

04:00 - 04:55

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:10

54 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama