Zari
ohodnotit

Schmitke

Rok:
2014
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
13.8.2015
Popis / Obsah / Info k filmu Schmitke
POZOR SPOILER

Nějaký starší pán jménem Julius Schmitke provádí rutinní denní úkony a do toho poslouchá zprávy o muži, kterého našli v lese dělníci. Podle medvědí kůže a čepice se mu po celém Německu říká Medvědí muž. Našemu hrdinovi se vrací dcera z ciziny. Její chování je tvrdě eko, ale kuřecí stehýnko si dá.

Schmitke je projektant větrných elektráren a zrovna je v práci odvolán. Má jet na dva dny pryč a jednu porouchanou elektrárnu opravit. Nechá dceři vzkaz a odjíždí. Jako jeho parťák jede jeho kolega Thomas Gruber, se kterým pracuje běžně, ale kterého nemusí. Konečně se ocitají v cíli cesty, ve vesničce Chřmelavy. Zde najdou starostu, poznají místní a také přespí. Thomas se večer věnuje nějaké dámě a ráno není k nalezení. Schmitke jde k elektrárně sám. Holka z party motorkářů mu řekne, kde viděla jejich firemní auto. To najde nabourané a vůkol stopy krve. Ale byla to jen krev ze srny, kterou ihned najde geolog Kryšpín. Ovšem Thomas k nalezení není. Prostě zmizel. Schmitke bloudí po všech čertech a Thomase stále nenalézá. Jedna z žen, se kterou seděl Thomas, než zmizel, začne vyprávět o duchovi místních lesů. Je to prý Marzebilla. Schmitke hledá dále, ale neúspěšně. Nakonec si balí věci a odjíždí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Schmitke
TZ - Česko-německý film Schmitke se po úspěšné světové premiéře na MFF v Jižní Koreji představuje na festivalu v Cottbusu

Schmitke, nízkorozpočtový absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera, má za sebou říjnovou světovou premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Busanu v Jižní Koreji. Německá premiéra filmu Schmitke se odehraje na festivalu v Cottbusu, který se koná od 4. do 11. listopadu. Snímek bude promítnut v sekci Spectrum věnované nezávislým filmům, kde soutěží o nejlepší debut, a je také v užším výběru pro cenu Dialog, která se uděluje filmům nejlépe vystihujícím mezikulturní rozdíly a jazykovou bariéru.

„Trochu jsem se obával, že našemu malému, prapodivnému příběhu s typicky českými náznaky a humorem v Asii nemůžou porozumět, hlavně když se tam míchala čeština s němčinou, podtitulkovaná angličtinou a ještě jednou přetitulkovaná korejštinou. K mému velkému údivu si však Korejci Mister Schmiteké, jak mu říkali, neuvěřitelně oblíbili. Až jsem mu i trochu záviděl, tomu starému dědkovi. A tak se v Koreji při pohledu na davy nadšených fanoušků (hlavně fanynek) zrodila myšlenka Schmitkeho – seriálu. Pracujeme nyní na rozšíření tohoto záhadného příběhu z českého pohraničí do jakéhosi prvního českého Twin Peaks. Myslím, že to bude dost bomba. Netflix, HBO, ČT... Přijímáme nabídky!“ dodal s úsměvem režisér Štěpán Altrichter.

Nebývale kladné ohlasy film Schmitke zaznamenal nejen u diváků, ale i v médiích: „Schmitke je typickou jemnou evropskou komedií, která spoléhá na ironii a zvláštní náhody. Svými záblesky absurdity občas připomíná skandinávskou kinematografii a v první polovině se veze v nekonvenčním rytmu, který je podpořen vhodně zvoleným netypickým soundtrackem. Technicky kreativní a jednotně vynikající Schmitke je zřejmě budoucím festivalovým hitem. A promítání ve vybraných evropských kinech vypadá velmi pravděpodobně,“ zaznělo v recenzi The Hollywood Reporter.
2media


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Schmitke
Julius Schmitke je sedmapadesátiletý německý inženýr z Berlína. Cítí se nemocný a starý. Jednoho dne je vyslán kamsi na českou stranu Krušných hor, aby opravil svůj starý patent – turbínu C 174, která nepřestává vrzat tak jako jeho tělo.
Čím déle chodí po nevlídně zamlžených horách, tím víc se noří do tajuplného a bizarního světa krušnohorské vesničky a lesů, ze kterých se nepřestávají ozývat zvláštní hlasy. Čím dál tím více mu k jeho překvapení celá tato výprava do hrozivé a neznámé džungle začíná připadat jako návrat do starých známých míst.
Je to cesta do duše nešikovného inženýra větrných elektráren, který si nestačil všimnout, že nějak vypadl z dnešního světa.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

9 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Česku (2021) [TV...

21:25 - 21:55

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

4 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Selma Egrei

Egrei Selma

Naposled navštívené:
Selma Egrei

Egrei Selma