Zari
ohodnotit

Šašek a královna [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
4.3.1983
„Boleslav Polívka a Chantal Poullain v dnes už legendární inscenaci Divadla Husa na provázku, natočené v Branickém divadle pantomimy v Praze v roce 1984.“
Popis / Obsah / Info k filmu Šašek a královna
Záznam představení Divadla Husa na provázku z Branického divadla pantomimy v Praze v roce 1984. ŠAŠEK A KRÁLOVNA je první "historickou" Polívkovou hrou. Hrou, která evokuje osud středověkého šaška na královském dvoře. Šašek (B. Polívka) tu baví svou královnu (Ch. Poullain) - unuděnou i despotickou - a musí vymýšlet stále nové a nové věci, aby odvrátil její hněv z nudy. ŠAŠEK A KRÁLOVNA je však i hrou o divadle a jeho možnostech a proměnách.

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šašek a královna
POZOR SPOILER

Bolek Polívka uvádí svou hru, představuje královnu, a ta posléze chodí a vybírá v publiku svého šaška. Vybere si Bolka. Ten se nalíčí a začíná se.

Královna přichází a je dost vzteklá. Klaun jí tvrdí, že v budoucnu budou papírové peníze. Pak přijede na udělaném koni. Královně se líbí a projeví touhu také se na něm projet. Je jí to dovoleno. Následně jí zase šašek předvádí ptáka, pomocí zrcadla. Následuje zastřelení šípy, a pak trhání bolavého zubu. Postupně jsou do děje vtahováni i „diváci“ (Jiří Pfeifer-Fretti, Jaromír Tichý-Barin). Následně je využita kosa k předvádění ptáka. Oba „diváci“ se ocitají na pódiu. Předvádějí práci kolem smrdícího koně. Z jednoho „diváka“ se stane pobočník, a také předvádí ptáka se zrcadlem. Pak má šašek hrát krále. Svou úlohu plní. Nakonec ožije loutka /94/, která se vyskytovala po celou dobu hry.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Šašek a královna
„Neumí čééésky, neumí čéésky…,“ pokřikuje šašek na upjatou královnu v legendární scéně Šaška a královny. Tuto hru napsal Boleslav Polívka během jediné noci, za pár týdnů pak se svou kongeniální manželkou Chantal nazkoušel.

Šašek a královna objeli celý svět a dočkali se mimo jiné francouzské, anglické i italské verze. Polívkův geniální opus je dnes známý především díky stejnojmennému filmu režisérky Věry Chytilové; toto je však unikátní příležitost připomenout si původní verzi, vzniklou v brněnském Divadle Na provázku.

DVD je doplněno informačně hutným bonusem Od Pépeho k Šaškovi, ve kterém Boleslav Polívka vzpomíná na klíčové inscenace své kariéry.

Zdroj: Reflex.cz


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:50 - 07:20

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robyn Jean Springer

Springer Robyn Jean

Iwao Saito

Saito Iwao

Naposled navštívené:
Robyn Jean Springer

Springer Robyn Jean

Iwao Saito

Saito Iwao