Zari
ohodnotit

Šance

Další název:
Šanca; Opportunity
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
11.6.1971
Popis / Obsah / Info k filmu Šance
POZOR, SPOILER

V divadle se hraje Dostojevského Zločin a trest. Po představení vyhledá paní Jiřinu, herečku hlavní role muž, který zastupuje režiséra Martelliho. Ten ji pak k němu odvede a je jí nabídnuto účinkování v jeho filmu. To vše sleduje její herecký partner Josef a hrozně jej to štve. Dokonce jí pak vrazí facku. To zase naštve Jiřinu a utíká.

Jednání o filmu pokračuje v hotelu, ale i zde vše sleduje Josef. Když už neví kudy kam, přináší Jiřině přede všemi kabelku. Jednání je rozpačitě ukončeno. Josef jde za Jiřinou a vleze jí až do bytu. Ona se zde předvádí, ale nakonec vše končí zase sporem. Vyčítá mu, že je slaboch a podobné věci. Tento dialog pokračuje v negativním duchu. Po dlouhé době se Josef chystá k odchodu. Už je u dveří, ale zde si oba padnou do náruče. Josef zůstává a odchází až pozdě v noci. Ráno sem přichází Jiřinina dcera Marcela a hlásí, že odchází. Nakonec se Jiřina setkává znovu se zástupcem režiséra...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Šance
Po podobenství o svobodě Ezop (1969), které bylo zakázáno v obou koprodukčních zemích – Bulharsku i Československu, natočil Rangel Valčanov na normalizačním Barrandově dva další filmy. Po Tváři pod maskou (1970) realizoval zkušený bulharský tvůrce psychologické drama Šance (1971), při jehož přípravě se spolehl na scénář Ivy Hercíkové. Příběh se odehrává v divadelním prostředí a jeho protagonisty jsou herci Jiřina a Josef. Ženě nabídne italský režisér nečekaně velkou filmovou roli. Jiřina prožije mučivou noc, během které se rozhoduje, zda zůstane doma, či zda opustí dosavadní jistoty (včetně Josefa). Nakonec se však ukazuje, že nikdy žádnou šanci na změnu neměla…V hlavních rolích zajímavého filmu své herecké umění předvedli Jiřina Třebická a Josef Abrhám. Kameramanem snímku byl Valčanovův oblíbený český spolupracovník Andrej Barla.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Šance
Divadlo, kde hrají úspěšnou inscenaci Dostojevského Zločinu a trestu, navštíví italský filmový režisér. Představitelce Soni je nabídnuta velká filmová role. Herečka je rozhodnuta tuto šanci využít, i když to bude znamenat rozchod s dlouholetým uměleckým a životním partnerem. Další den je nabídka s omluvou odvolána...

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Bulharský režisér Rangel Valčanov našel koncem šedesátých let tvůrčí azyl v Československu, kde natočil tři celovečerní filmy: Ezop (1968, premiéra 1990), Tvář pod maskou (1970) a Šance (1971). Vzhledem ke svému zvláštnímu původu (nejde o trezorový snímek,nejde o dílo české nové vlny ani o dílo bulharské kinematografie) však Šance nebyla po roce 1989 uváděna. Do programu našeho setkání jsme ji zařadili proto, abychom zaplnili jedno z posledních bílých míst na mapě českého filmu. Jedná se o psychologické drama z hereckého prostředí. Po divadelním představení dochází ke konfliktu a rozchodu dvou hlavních představitelů, kteří jsou i životními partnery. Stárnoucí herečce se nesplní životní šance - role v italském filmu, a vrací se ke vztahu poznamenaném únavou.
Evropa mládí a film 1998

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

48 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

28 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

38 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

43 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama