Zari
ohodnotit

Sacro GRA [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Země:
Rok:
2013
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
5.5.2014
„Dálnice Grande Raccordo Anulare tepe svým životem. Jedna dálnice, stovky (ne)obyčejných příběhů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sacro GRA
Sacro GRA je historicky prvním dokumentem, který získal Zlatého lva na MFF v Benátkach a představuje Řím nevšedním způsobem. Zobrazuje osudy obyčejných lidí, žijících na okraji nejdelší italské dálnice, Grande Raccordo Anulare (GRA). Film zobrazuje pestrou mozaiku domácností, profesí, osobností, sociálníh vrstev a přirozený rytmus každodenního života na dálnici.
Be2Can 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sacro GRA
Dokument režiséra Gianfranka Rosiho nazvaný Sacro GRA, který přibližuje divákům dálniční okruh Říma, který tepe svým jedinečným a pozoruhodným životem. Snímek, který režisér připravoval tři roky, bude mít v České republice v rámci Festivalu vítězů svou premiéru.
Festival vítězů 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sacro GRA
Sacro GRA přináší autentické příběhy a osudy obyčejných lidí žijících na okraji největší dopravní tepny Itálie, Grande Raccordo Anular (GRA), která je kruhovou dálnicí Říma s délkou zhruba 70 kilometrů. Co má společného aristokrat z Piedmontu, který žije v malém studiu se svou dcerou, botanický expert, který hledá prostředek proti larvám, které zabíjejí palmové stromy, princ, který nabízí svůj kýčovitý zámeček jako zátiší k fotorománům, pracovník v ambulanci a rybář, který žije na řece Tiber a chytá úhořů? Rosiho kamera zachycuje život vedle dálnici nezaujatě, bez jakýchkoliv zásahů nebo plánovaných vlivů na diváka. Nabízí širokou různorodost domácností, profesí, osobností, sociálních vrstev a přirozený rytmus každodenního života. Režisér se vyhýbá hlubší analýze, aby tak objevil neviditelné světy, poetiku, krutost a rozpory současné Itálie a světa. Tuto pestrou mozaiku života na předměstí Říma natáčel nepřetržitě více než dva roky.

Zdroj: Film Europe Media Company


Popis / Obsah / Info k filmu Sacro GRA
Čtvrtý celovečerní dokument Gianfranca Rosiho Sacro GRA zaznamenal nebývalý úspěch, když na MFF v Benátkách 2013 získal historicky prvního Zlatého lva za dokument. Tvůrce se volně inspiroval básní v próze Le città invisibili (1972, Neviditelná města) Itala Calvina. Dva roky sledoval pečlivě vytipované usedlíky z okolí dálniční tepny GRA (Grande Raccordo Anular – Velký prstencový obchvat), obklopující v délce sedmdesáti kilometrů Řím. Pomalu plynoucí fragmenty z všedních dní protagonistů (aristokrata s dcerou, žijících v úsporném bytě věžáku, šlechtice, pronajímajícího sídlo ke snímání fotorománů, rybáře na Tibeře, botanického experta na larvy likvidující palmy, záchranáře v sanitce, dvou obstarožních „silničních“ prostitutek a dalších) charakterizují každodennost periferie a tvoří kontrast k nekončícímu anonymnímu a zrychlenému pulzu dálnice. - V České republice byl snímek unikátně uveden do premiéry zároveň v kinech (pěti českých a jednom slovenském), v televizi na kanálu Film Europe Channel a online na internetovém portálu DAFilms.cz (za částku, kterou si divák sám určí na základě výzvy Kolik stojí Zlatý lev). Portál zároveň nabízel retrospektivu Rosiho předchozích snímků. Pražské premiéry se zúčastnil autor a doprovázelo ji mj. online zveřejnění tematických fotografických příspěvků v interaktivní aplikaci Moje dálnice.

-kk-, Filmový přehled 2014/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Voltage

Voltage
Voltage

Naposled navštívené:
Voltage

Voltage
Voltage