Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Sabotér
Hitchcockův thriller vypráví o mladém leteckém mechanikovi, který je neprávem podezírán ze sabotáže. Vyhne se výslechům policie tím, že uprchne, a rozhodne se dokázat svou nevinu, což pokládá za jedinou možnost, jak se očistit. Během hledání skutečného sabotéra potává ženu, která ho zpočátku rovněž podezírá, ale nakonec mu v jeho snaze vydatně pomáhá. Společně se jim podaří zabránit další sabotáži na americké námořní lodi a odhalit skutečného viníka. Film končí slavným dramatickým záběrem na Sochu svobody v New Yorku, když z ní zločinec spadne a zabije se.

Zajímavostí je, že v pozdějších letech Alfred Hitchcock netajil své rozčarování z tohoto filmu. Chválil sice hlavního představitele snímku Roberta Cummingse, ale zároveň byl o něm přesvědčen, že by se svým mladistvým šarmem hodil spíše pro komedie. Priscillu Laneovou musel Hitchcock obsadit do druhé hlavní role na výslovné přání produkční firmy Universal Pictures, ačkoliv sám měl pocit, že se pro film vyloženě nehodí. O šestnáct let později zpracoval A.H. stejnou látku ještě jednou ve filmu "North by Northwest", který se formálně i dramaturgicky Sabotérovi blížil.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Sabotér
Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze SABOTÁŽE. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama