Zari
ohodnotit

Rozkaz [DVD kinodistribuce]

Käsky

Další název:
Tears of April; Slzy April
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
28.7.2011
„Film je zařazen do projektu Film Europe Movie Night.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rozkaz
Finská občanská válka patří k surovým etapám dějin severského národa. Znásilňování ženských vojaček a střílení zajatců bez soudu nebylo výjimečné. Mladý voják Aaro Harjula se po návratu z bojů první světové války připojuje k vládnímu vojsku, ale brzy shledává, že tento boj Červených proti Bílým je dalek běžných pravidel války. Snaha domoci se spravedlnosti pro jedinou přeživší zajatkyni se stává nejprve bojem za principy. Jeho výprava za spravedlností se však převrací v psychologické i etické drama. Skvěle nasnímané dílo nevyužívá k budování atmosféry jen hudbu a nespoutanou krajinu, ale především vyhrocené situace, v nichž se ukazuje dekadence celé jedné epochy.
MFF Praha - Febiofes


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozkaz
Evropa je v roce 1918 zničená první světovou válkou. Ve Finsku řádí občanská válka. Sociálně-demokratičtí "Červení" bojují proti "Bílým", sílám konzervativního Senátu. Když se voják Aaro Harjula vrací z Německa, připojuje se k vládnímu vojsku, ale záhy je svědkem surových znásilnění a hromadných poprav. Jeho víra je otřesena. Náhodou potkáva jednu revolucionářku a jeho život se obrácí vzhůru nohama.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozkaz
Snímek Rozkaz natočil scenárista a režisér Aku Louhimies (nar. 1968) podle stejnojmenného románu populární finské autorky Leeny Landerové (nar. 1955). Jeho děj se odehrává v obdobní finské občanské války (ta trvala od ledna do května roku 1918), kdy šlo jednak o osamostatnění Finska z ruské nadvlády a jednak o charakter nového státu. Právě ustavená vláda bojovala proti povstání rudých, kteří vyhlásili Finskou socialistickou dělnickou republiku. Film je ovšem pojat jako komorní milostná romance uprostřed válečného běsnění. – Voják Aaro Harjula z jednotky bílých trvá na spravedlivém soudu se zajatkyní ze ženského oddílu rudých gard Miinou, jež jako jediná přežila. Harjula dopraví dívku, s níž se postupně sbližuje, k polnímu soudu, vedenému spisovatelem Hallenbergem, z nějž se ve válečných podmínkách stal vrah, opírající se o svou moc. – Snímek tak vedle erotických motivů má i důležitý existenciální a zejména morální rozměr.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Steve Kalfa

Kalfa Steve

Naposled navštívené:
Steve Kalfa

Kalfa Steve