Zari
ohodnotit

Rozervaná objetí

Los abrazos rotos

Další název:
Rozorvané objatia; Broken Embraces; Zerrissene Umarmungen
Rok:
2009
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
3.9.2009
„O tvůrci, který při autonehodě ztratil zrak, ženu svého života i vlastní jméno, přesto však dostal od života druhou šanci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rozervaná objetí
Režisér Mateo Blanco jedné tragické noci před čtrnácti lety přišel o vše. Osudná autonehoda mu vyrvala z objetí Lenu, herečku, která byla jeho múzou a kterou si vyvzdoroval i za cenu nedokončeného filmu. Po nehodě Mateo oslepne a spolu s kariérou režiséra se vzdá i svého občanského jména. Začíná žít a pracovat jako scenárista pod pseudonymem Harry Caine a na minulost se snaží nemyslet. Se smrtí jeho někdejšího úhlavního nepřítele a soka v lásce se ale otevírají staré rány a zdá se, že příběh lásky, žárlivosti a zrady bude mít ještě pokračování…

Tři roky po úspěchu filmu Volver se španělský scenárista a režisér Pedro Almodóvar vrátil se snímkem, ve kterém hlavní ženskou roli znovu nabídl své osudové herečce Penélope Cruzové. Snímek je natočen ve stylu hollywoodských filmů 50. let minulého století, nese však samozřejmě pečeť Almodóvarova stylu: barevnost a prolínání žánrů. V hlavním příběhu se tak mísí thriller a červená knihovna, v sekvencích nedokončeného Blancova filmu Dívky a kufry Almodóvar ovšem propašuje do filmu i crazy komedii, odkazující na jeho první divácky úspěšný film Ženy na pokraji nervového zhroucení. Tento sebereflexivní odkaz z Rozervaných objetí dělá především poctu kinematografii, filmařům a touze vyprávět.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozervaná objetí
Novinka od uznávaného hitmakera Pedro Almodóvara. V hlavní roli se objeví opět Penélope Cruz, režisérova múza z posledních let. Slavný španělský režisér se tentokrát rozhodl natočit snímek ve stylu noir 50. let a natočil příběh muže, který prožil dva různé životy. Jako Harry Cain vystupoval ve své literární tvorbě a pod vlastním jménem Mateo Blanco natáčel filmy. Po autonehodě, při které přišel o zrak, ale nechal Matea zemřít a jako Harry pokračoval v psaní scénářů. Rozervaná objetí vypráví příběh nešťastné lásky, žárlivosti a zrady. Film byl s velkým úspěchem uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech.
HCE


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozervaná objetí
Jmenoval se Mateo Blanco a byl režisérem. Poté. co ho tragická nehoda připravila o zrak a o milovanou ženu, užívá jen svého pseudonymu Hany Caine a stal se z něj spisovatel. Jeho agentka Judith se o něj oddaně stará a její syn Diego mu pomáhá jako asistent. Lena pracuje jako sekretářka mocného obchodníka Ernesta Martela, jemuž je zavázána za pomoc jejímu nemocnému otci. Ernesto má syna, který touží stát se režisérem. Nabídne Harrymu scénář, ale je odmítnut. To jsou postavy, které Pedro Almodóvar uvádí na scénu v první části svého nového filmu. V centru jeho složitého příběhu o několika časových vrstvách stojí Lena, jež si přeje uniknout z Martelovy moci a stát se herečkou. Jenomže právě jen on je s to financovat film... Nové melodrama Pedra Almodóvara o vášnivé lásce, smrti, žalu, žárlivosti, zradě, potřebě ovládat, ale i o výčitkách svědomí má příchuť stylu film noir, nechybí v něm však prvky groteskna, humor, a hlavně odkazy na starší kultovní filmy tvůrce. Lenu ztělesnila okouzlující Penélope Cruzová, ale setkáme se tu i s dalšími oblíbenými představiteli z Almodóvarových filmů.
katalog 44.MFF Karlovy Vary


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozervaná objetí
Slavný oscarový španělský scenárista a režisér Pedro Almodóvar se vrací tři roky po snímku Volver i se svým hereckým talismanem, čerstvou držitelkou Oscara Penélope Cruz. Rozervaná objetí jsou natočená ve stylu noirových filmů z padesátých let minulého století, a Almodóvar do klasického žánru otiskuje pečeť svého neobyčejného talentu.

Před čtrnácti lety se jeden muž stal obětí vážné autonehody, při níž ztratil nejen zrak, ale i ženu svého života, Lenu.
Tento muž má dvě jména. První je Harry Caine – pseudonym, jenž používá pro literární tvorbu. Druhé je Mateo Blanco – jeho skutečné jméno, jímž se podepisuje pod filmy, které natáčí. Po nehodě se Mateo stává Harrym. Vzhledem k tomu, že už nemůže režírovat filmy, nechá Matea umřít se ženou, kterou miloval.
Nyní žije Harry díky psaní scénářů, pomoci své oddané produkční a jejího syna Diega. Rozhodl se žít, aby mohl vyprávět a díky tomu je stále velice aktivní a atraktivní slepec, jemuž se podařilo vyvinout si zbývající smysly tak, že si vše užívá plnými doušky. Ze svého života vymýtil veškeré události, které se staly před léty. Svět na Matea zapomněl velice rychle a on nemá zájem o jeho vzkříšení.
Jenže jedné noci se stane Diegovi nehoda a Harry se o něj stará. Během dlouhých nocí, co u chlapce bdí, mu začne vyprávět o své minulosti, jakoby to byla jen pohádka, která ho má zabavit…
Vypráví příběh nešťastné lásky, žárlivosti a zrady.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozervaná objetí
I ve svém novém snímku Rozervaná objetí splétá Pedro Almodóvar minulost se současností a znovu se věnuje mileneckým vztahům a rodinným vazbám. Důvtipně též využívá motiv filmu ve filmu. – Slepý scenárista Harry Caine vzpomíná před synem své agentky a producentky Judit, s níž ho pojí dlouholeté přátelství, na dobu před čtrnácti lety, kdy jako režisér Mateo Blanco natáčel komedii Dívky a kufry a zamiloval se do milenky vlivného podnikatele Leny, kterou obsadil do hlavní role. Žárlivý boháč Martel jejich vztah odhalí prostřednictvím svého syna, jenž pro něj pořizuje záběry z natáčení. Dvojice se před ním ukryje na Lanzarote. Oklamaný starý muž se sokovi pomstí tím, že jako producent záměrně špatně sestříhá jeho film. Mateo se podle jeho předpokladu chce kvůli tomu vrátit do Madridu. Cestou na letiště však do jeho vozu narazí černý džíp. Lena zemře a on oslepne. Stane se z něj scenárista Harry Caine. Až v současnosti, po Martelově smrti a po nátlaku jeho syna, jenž chce napsat pod jménem Ray X s Harrym scénář, přizná obětavá Judit svůj podíl viny. Prozradí také Diegovi, že je Mateovým synem. Scenárista se pod tlakem vzpomínek i současných událostí rozhodne přestříhat Dívky a kufry; Judit totiž tehdy schovala všechny potřebné materiály... – Pedro Almodóvar zůstává věrný svému vizuálnímu stylu, opřenému o hýřivou barevnost obrazu, kostýmů i výpravy, a dovedně spojuje různé motivy. Více než kdy jindy tu však akcentuje svůj zanícený vztah k filmu jako médiu. Úryvky z komedie Dívky a kufry záměrně připomínají jeho Ženy na pokraji nervového zhroucení. Kromě toho je zde mnoho odkazů na snímky jiných tvůrců. I název je inspirován scénou z dramatu Roberta Rosselliniho Cesta po Itálii, v níž manželská dvojice prožívající krizi, pozoruje při vykopávkách v Pompejích pár, dostižený katastrofou ve spánku. Lena a Mateo se v objetí, zvěčněném mužovým fotoaparátem, dojatě dívají právě na tuto scénu. Jejich láska je brzy nato rozervána tragédií. – Pozornost na sebe opět strhává Almodóvarova herečka Penélope Cruzová, převtělující se ze sekretářky Magdaleny, pečující o rodiče, v milenku z donucení i z vášně Lenu, v herečku a dokonce i v luxusní call girl. Vděčnou roli Mateovy dlouholeté a obětavé přítelkyně Judit ztvárnila zajímavým způsobem Blanca Portilloová.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Havlík

Havlík Václav

Naposled navštívené:
Václav Havlík

Havlík Václav