Zari
ohodnotit

Rok ďábla

Další název:
Year of the Devil
Rok:
2002
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
7.3.2002
„Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rok ďábla



Režisér Petr Zelenka – spolu se členy Českomoravské hudební společnosti – jeho tajemství rozluští. Jarek Nohavica má svého anděla! Anděla strážného…Tím andělem je introvertní písničkář Karel Plíhal. Děj filmu se odehrává v letech 1992 – 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu. Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: “Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě.”


Popis / Obsah / Info k filmu Rok ďábla



Inspiraci k originální mystifikaci navazující na vlastní oceňované snímky Visací zámek 1982 - 2007 (1993) a Mňága - Happy End (1996) našel jeden z divácky nejúspěšnějších českých režisérů Petr Zelenka při společném koncertu českého písničkáře Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor. Biograficky laděný příběh přátelství Nohavici a jeho kolegy Karla Plíhala a jejich setkání s Čechomorem pojal autor jako vyprávění odehrávající se částečně v protialkoholní léčebně, částečně v povrchovém dole, hlavně však na koncertech a v jejich zákulisí. Důležitou roli ve vyprávění o přátelství, zázracích a andělských i ďábelských pokušeních hrají i dva cizinci - fiktivní nizozemský dokumentarista Jan Holman a dirigent opery v Sydney a bývalý zpěvák britské skupiny Killing Joke, Jaz Coleman. Tyto postavy "zvenčí" otevírají domácky bizarní, kamarádský prostor filmu světu a umisťují jej do (možná neméně) bizarních kontextů.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora

Křehký příběh o přátelství, zázracích, andělech, ďáblech, hudbě a alkoholismu se odvíjí v retrospektivách. Těží zejména z výrazných osobností vyzařujících zvláštní energii. Scenárista a režisér Petr Zelenka se v Roku ďábla vrací k poetice fiktivního hraného hudebního dokumentu.
*****
Křehký příběh o přátelství, zázracích, andělech, ďáblech, ale i o hudbě nebo alkoholismu se odvíjí v retrospektivách ilustrujících výpovědi protagonistů. Těží zejména z výrazných osobností vyzařujících zvláštní energii, a z působivé hudby (jejíž výběr je rovněž dílem Petra Zelenky). Scenárista a režisér Petr Zelenka se v Roku ďábla vrací k poetice fiktivního hraného hudebního dokumentu, kterou uplatnil už ve snímcích Visací zámek 1982-2007 (1993) (TV-1993) a Mňága - Happy end (1996) (FP 7/96). Inspiraci k originální a promyšlené mystifikaci tentokrát našel při společném koncertu písničkáře Jaromíra Nohavici a Čechomor (Českomoravské hudební společnosti). Napsal biograficky laděný scénář o přátelství muzikantů Jarka Nohavici a Karla Plíhala a o jejich setkání s Čechomorem. Do děje, odehrávajícího se mimo jiné v protialkoholické léčebně či v povrchovém dole, ale především na koncertech a v jejich zákulisí, výrazně vstupují dva cizinci: fiktivní postava nizozemského dokumentaristy Jana Holmana (hraje ho nizozemský distributor Jan Prent) a Jaz Coleman, dirigent opery v Sydney a bývalý zpěvák britské skupiny Killing Joke, který v Čechách nastudoval vystoupení Čechomoru se symfonickým orchestrem. Natáčelo se na 16mm materiál (často při autentických koncertech) později převedený na klasický formát.
28. Letní filmová škola
Autor/Zdroj: /Letní filmová škola

Dlouho očekávaný nový film Petra Zelenky !! Setkání s určitými lidmi může změnit náš život. Stejně tak setkání se zázrakem, s andělem nebo s alkoholem. Rok ďábla je film právě o takových setkáních.
Jan Holman, vyléčený alkoholik, přijíždí do Čech točit dokumentární film o alkoholické léčebně. Tam se setkává s Jaromírem Nohavicou a jeho „strážným andělem", Karlem Plíhalem.
Karel Plíhal inscenuje na zkoušku svůj vlastní pohřeb. Smuteční průvod doprovází hudba kapely Čechomor Jejich energie Plíhalovi učaruje. Později Čechomor doporučí jako doprovodnou kapelu Jaromíru Nohavicovi.
Karel Holas, houslista Čechomoru, pracuje jako nájemný hudebník k obveselení hostů ve výtazích luxusních hotelů. Během jedné své jízdy setkává s Jazem Colemanem, ex-zpěvákem britské kapely Killing Joke a dirigentem Sydneyské opery. Jaz nabídne Čechomoru turné se symfonickým orchestrem.
Čechomor se ale nakonec rozhodne pro Nohavicu. Vyléčený Nohavica zaujme holandského dokumentaristu Holmana natolik, že opouští své původní plány a vydává se s nimi na turné. Členové skupiny i dokumentarista doufají, že odhalí tajemství tvorby legendárního písničkáře, místo toho se však musí sami vyrovnávat se zázraky, které je potkají.
Rok ďábla je film pro lidi, kteří dokážou slyšet melodie.
Jarek Nohavica má svého anděla! Anděla strážného...Tím andělem je introvertní písničkář Karel Plíhal.
Děj filmu se odehrává v letech 1992 - 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu.
Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: „Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě."Autor/Zdroj: /Kino AEROSetkání s určitými lidmi může změnit náš život. Stejně tak setkání se zázrakem, s andělem nebo s alkoholem.
Rok ďábla je film právě o takových setkáních.
Jan Holman, vyléčený alkoholik, přijíždí do Čech točit dokumentární film o alkoholické léčebně. Tam se setkává s Jaromírem Nohavicou a jeho „strážným andělem", Karlem Plíhalem.
Karel Plíhal inscenuje na zkoušku svůj vlastní pohřeb. Smuteční průvod doprovází hudba kapely Čechomor. Jejich energie Plíhalovi učaruje. Později Čechomor doporučí jako doprovodnou kapelu Jaromíru Nohavicovi.Karel Holas, houslista Čechomoru, pracuje jako nájemný hudebník k obveselení hostů ve výtazích luxusních hotelů. Během jedné své jízdy se setkává s Jazem Colemanem, ex-zpěvákem britské kapely Killing Joke a dirigentem Opery v Sydney. Jaz nabídne Čechomoru turné se symfonickým orchestrem. Čechomor se ale nakonec rozhodne pro Nohavicu. Vyléčený Nohavica zaujme holandského dokumentaristu Holmana natolik, že opouští své původní plány a vydává se s nimi na turné. Členové skupiny i dokumentarista
doufají, že odhalí tajemství tvorby legendárního písničkáře, místo toho se však musí sami vyrovnávat se zázraky, které je potkají.
Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: "Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě."Snímek získal v roce 2002 hlavní cenu karlovarského festivalu - Křišťálový globus.Autor/Zdroj: /Kino AEROIn Year of the Devil a Czech folk star, a band of funeral musicians, and a Dutch filmmaker stumble towards enlightenment on a remarkable musical tour. Writer/director Petr Zelenka fuses fact and fiction in a music-filled, magical adventure that has ghosts and guardian angels helping people hear the melodies within them. When the folk star approaches the band asking them to perform with him, he thinks they will help cure his friend Karel Plíhal. They think he will help them become famous, and the filmmaker thinks he has found a subject for a film. Naturally they are all right, but all of them get more than they bargained for…Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Rok ďábla



Scenárista a režisér Petr Zelenka se v Roku ďábla vrací k poetice fiktivního hraného hudebního dokumentu, kterou uplatnil už ve snímcích Visací zámek 1982-2007 (TV-1993) a Mňága – Happy End (FP 7/96). Inspiraci k originální a promyšlené mystifikaci tentokrát našel při společném koncertu písničkáře Jaromíra Nohavici a Čechomoru (Českomoravské hudební společnosti). Napsal biograficky laděný scénář o přátelství muzikantů Nohavici a Karla Plíhala a o jejich setkání s Čechomorem. Do děje, odehrávajícího se mj. v protialkoholické léčebně či v povrchovém dole, ale především na koncertech a v jejich zákulisí, výrazně vstupují dva cizinci: fiktivní postava nizozemského dokumentaristy Jana Holmana (hraje ho nizozemský distributor Jan Prent) a Jaz Coleman, dirigent opery v Sydney a bývalý zpěvák britské skupiny Killing Joke, který v Čechách nastudoval vystoupení Čechomoru se symfonickým orchestrem. Křehký příběh o přátelství, zázracích, andělech a ďáblech i o hudbě nebo o alkoholismu se odvíjí v retrospektivách, ilustrujících výpovědi protagonistů. Těží zejména z výrazných osobností, vyzařujících zvláštní energii, a z působivé hudby (jejíž výběr je rovněž dílem Petra Zelenky). Natáčelo se na 16mm materiál (často při autentických koncertech) později převedený na klasický formát.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/3,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

17:00 - 17:55

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

245 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

45 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Flákači (Mallrats)

Flákači
Mallrats

Naposled navštívené:
Flákači (Mallrats)

Flákači
Mallrats