Zari
ohodnotit

Robin Hood

Rok:
2010
Délka:
149 minut
Premiéra v ČR:
23.5.2010
„Russell Crowe v hlavní roli legendárního anglického hrdiny 13. století.“
Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood
Píše sa rok 1199. Večný a nepokojný dobrodruh a bojovník Richard levie srdce útočí na pevnosť vo Francúzsku Chaluz. Netuší, že je to jeho posledný dobitý hrad v živote. Po tomto dobrodružstve má v pláne sa anglický kráľ vrátiť do Anglicka, kde ho podľa jeho slov čaká matka, ktorej sa nechce umrieť a brat, ktorý tuší po jeho smrti. Vydá príkaz privolať lukostrelcov, ktorým velí statočný a čestný Robin Hood. Pod jeho velením sú jeho priateľlia: Will Scarlet, Alan z Daylu. Mohutnú pevnosť nie je tak ľahko dobiť. Robin Hood tam pošle podriadeného, aby na bránu dal fakľu. Jeho plán bol potom bránu vyhodiť do vzduchu pomocou horiacich šípov. Lenže priateľ sa nejak zamotá a nemôže sa vyslobodiť. Robin mu príde na pomoc. Po tomto kúsku, ktorý ich stál takmer život, bránu vyhodia do vzduchu.

Toto si všímne Richard levie srdce. So svojim priateľom sa zahalený vyberie do stanu kde Robin a jeho priateľa oslávujú. Kráľ o sebe dá vedieť, až vtedy keď sa Robin Hood pobije. Kráľ ho dá do klady po tom, čo mu Robin Hood úprimne odpovedal na jeho otázku. Na druhý den, však kráľ Richard tragický zahynie po tom, ako mu šíp sa zabodne do krku. V armáde nastane chaus. Ale zrejme by Richard levie srdce bol neskôr zavraždený v lese, kadiaľ mal prechádzať na francúzske pobrežie, kde ho čakala ľoď, ktorou sa mal vrátiť domov do Anglicka. Zavražený miesto kráľa je jeho priateľ grof z Nottinghamu, ktorého si vrahovia pomýlili. Vraždu takto naplánoval francúzsky kráľ a Gedofrey, falošný priateľ princa Jána. Robin Hood príde a nájde takto zomierať grófa z Nottinghamu. Nottigham ho poprosí, aby korunu zaniesol do Londýna a tento meč odovzdal jeho otcovi, s ktorým sa povadil po odchode na križiacku výpravu. A poprosí ho, aby chránil i jeho ženu, lady Marian.

V Anglicku v Londýne kráľovná Eleonora, ešte nič netušiaca o tragickej smrti svojho syna, ide Richarda slávnostne privítať. No je kruto sklamaná, ked z kráľovskej ľode výjde Robin Hood s korunou zakrytou kráľovskou vlajkou. Pred očami poddaných položí korunu svojmu mladšiemu synovi Jánovi. Ján je však ľahkomyselný a poživačný. Práve sa čerstvo oženil s Izabelou z Angoulem. Robim Hood alias Robert z Loxley si vydýchne od úľavy, keď dokončí svoju úlohu. So svojimi priateľmi odchádza na sever Anglicka do Nottinghamu splniť svoj sľúb. Celkom ochotne sa Robin podrobí Robertovmu otcovi, aby vystúpoval ako Robert z Loxley, jeho syn. Inak by lady Mariana ako bezdetná by prišla o majetky, ktoré by pripadli do rúk chamtivého kráľa Jána. Kráľovská pokladnica bola stejne prázdna a potreboval ju naplniť. Kráľ Ján zosadí z funkcie verného Wiliama Marshala, ktorý odmietal chodiť po krajine a vyberať dane.

Kráľ Ján poveril svojho priateľa Geodreya, ktorý okrem vlastizrady sa ukáže byť i ako ten najkrvilačnejší vyberca daní. Po uvedení do funkcie chodil a vypáloval mestá a dediny, aby získal peniaze pre kráľa. Tajne však robil cestu francúzskemu kráľovi na inváziu do Anglicka. Tieto jeho plány narušil Robin Hood a verný Wiliam Marshal. Marshall upozornil kráľovnú Eleonoru, že do Anglicka sa chystá invázia z Francúzska, aby upozronila svojho naivného syna. Ján nakoniec uverí svojej žene Izabele. Začne mobilizovať vojsko a Anglicko sa zjednotí ako nikdy predtým. Ján dokonca bojuje i v prvých radoch proti votrelcom. Osobný súboj sa odohrá i medzi Robinom Hoodom a Geodreyom, ktorý zavraždil grofa z Nottinghamu, jeho otca a spôsobil veľa krívd. Nakoniec je zlo potrestané. Geodrey je zabitý. Franczúsi boli nútení sa stiahnuť. Anglicko bolo zachránené. Ale budú zachránení Robin Hood a jeho manželka Marian? Kráľ Ján nie je práve najvďačnejší človek.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood
Nové zpracování klasického příběhu z anglických legend - dobráckého lukostřelce Robina Hooda ve službách Krále Richarda, známého jako Lví srdce.

Děj se odehrává ve 12. století v Anglii. Když se Sir Robin z Loxley (Russell Crowe) vrací domů z křižácké výpravy, objeví, že nový správce hrabství Nottingham (Matthew Macfadyen) utiskuje obyvatele jeho vesnic. Robin se rozhodne využit všech svých schopnosti a svůj lid osvobodit z úplatkářské tyranie. Začíná tak hon za dobrem - známý jako brani bohatym, dávání chudým - a snahou o nastolení spravedlnosti a čestnosti, kde musí nejen bojovat o navrácení radosti a štěstí anglickému lidu, ale také o svou lásku Lady Marian (Ctae Blanchett).


Autor: salte

Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood
Britské ostrovy nebyly ve 13. století optimálním místem k životu. Už tak chudá země financovala ambiciózní křížové výpravy svého krále Richarda Lví srdce. V řadách jeho vojsk hájil problematickou čest anglické koruny i bezejmenný lučištník Robin. Ten se stal očitým svědkem smrti krále při obléhání francouzského hradu a spolu s několika kumpány se rozhodl na vlastní pěst dostat se po letech trmácení světem co nejrychleji domů, do Anglie.
Ocitá se v hrabství Nottingham, které ovládá bezskrupulózní šerif. Málokdo se mu dokáže vzepřít; jednou z výjimek je Lady Marion, která spravuje panství svého tchána, zatímco její muž bojuje za krále. Situace se po Richardově smrti ještě zhoršuje, když na trůn nastoupí slabý král Jan s dvorním našeptávačem Gisbornem, který tajně osnuje francouzskou invazi do země. Ve chvíli nejvyšší nouze ale přichází doba hrdinů, jako je právě Robin. Muž, který se pokusí naplnit prázdné pojmy jako právo, spravedlnost a národní hrdost...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood
Anglie, 13. století. Robin (Russell Crowe) a jeho banda zbojníků bojuje proti korupci v místní vesnici a vyzývá krále, aby změnil rovnováhu sil mezi mocí koruny a jeho vazalů. Psanec nebo hrdina, jisté je, že tento muž prostého původu se pro svůj lid stal věčným symbolem svobody.

Snímek Robin Hood vypráví o životě skvělého lučištníka, který se zpočátku řídil především pudem sebezáchovy. Robin sloužil ve válce proti Francouzům v armádě krále Richarda I., a když Richard zemřel, vydal se Robin do Nottinghamu. Místní lidé trpí korupcí despotického šerifa, který jim znepříjemňuje život stále rostoucími daněmi. Robin se zde zamiluje do kurážné vdovy Lady Marion (Cate Blanchett), jež je skeptická k původu i motivaci tohoto rytíře z lesa. Robin přesto doufá, že získá její ruku a také, že zachrání vesnici. Dá dohromady skupinu bojovníků, kteří možná nejsou prvotřídními vojáky, ovšem jejich touha po lepším životě je silnější než zbraň. Jejich země je zubožená desítky let trvající válkou, nový král je neschopný a hrozby mohou kdykoli udeřit zvenku i zevnitř. A tak Robin se svými muži vyslyší volání riskantního dobrodružství. Tito neobvyklí hrdinové a jejich spojenci se vydávají zachránit svou zemi před hrozící občanskou válkou a znovu vrátit Anglii její slávu.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood
Režisér Ridley Scott natočil vlastní verzi příběhu o legendárním anglickém zbojníkovi jako variaci na známý příběh a současně jako jeho „prequel“. Hrdina historického velkofilmu Robin Hood se tak jmenuje Robin Longstride a je zprvu prostým lučištníkem v armádě krále Richarda Lví srdce, vracejícího se po deseti letech ze třetí křížové výpravy. Po králově smrti se Robin kvůli slibu padlému šlechtici Robertu Loxleymu vydává právě za něj. Na přání Robertova slepého otce Waltera, jemuž předal rodový meč po synovi, hraje svou roli dál i v Nottinghamu. Válkou a daněmi zdevastované panství Loxleyů, o něž se obětavě stará Robertova energická a statečná manželka Marion, totiž ohrožují (stejně jako jiné usedlosti) mocenské zájmy nového krále, slabošského Jana.

Robin se jako Loxley zaplétá i do intrik vlivných baronů proti panovníkovi, jež zemi mění ve snadnou kořist francouzského krále Filipa, jemuž tajně pomáhá Janův podlý soukojenec Godfrey. Důležitou roli ve vyprávění hrají i Robinovo pátrání po vlastním původu a vztah k Marion.

Variace na známou legendu se pohybuje v konkrétních historických souvislostech mezi lety 1199 a 1215, kdy byla podepsána s Robinovým přičiněním Velká listina práv a svobod (Magna charta libertatum). To umožňuje tvůrcům pojmout film jako oslavu tradičních anglických občanských hodnot. Jejich první písemná formulace však vznikla v době bezpráví a zvůle, takže rovnostářský Robin je navzdory svým zásluhám posléze prohlášen za psance.

ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Robin Hood: Král zbojníků (1991)

 Robin Hood: Král zbojníků (1991)
Robin Hood: Král zbojníků n
Robin Hood - Prince of Thieves
Žánr: historický / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Kevin Reynolds

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

64 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

19 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

59 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama