Zari
ohodnotit

Restart

Rok:
2005
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
8.12.2005
„Toužili jste někdy začít znovu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Restart



Pětadvacetiletá, ve všech směrech nezávislá pracovnice reklamní agentury Sylva (L. Krobotová) chodí s pohodovým Martinem (F. Čapka) a volný čas tráví ponejvíce na tanečních večírcích. Na jedné party si dá s kamarádkou Marií (A. Polívková) extázi a v opojení si z Martina udělá aprílový žert: řekne mu do telefonu, že je mu půl roku nevěrná s jeho bratrem Robertem (V. Jiráček). Vystřízlivění z kocoviny je kruté: po návratu domů dívka zjistí, že ji Martin opustil. Celý den se pak Sylva zoufale snaží všechno napravit. Jenže se jí nedaří Martina nikde najít, natož mu něco vysvětlit. Co bylo vyřčeno, už zpět vzít nejde, a tak Sylva zažije těžkou životní lekci…

Celovečerní absolventský snímek režiséra Julia Ševčíka vznikl v koprodukci FAMU, pražské společností Axman Productions a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Osobité experimentální drama kombinuje reálné situace se vzpomínkami, ale i s „pouhými“ představami hlavní hrdinky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Restart



POZOR SPOILER

Klub pro mladé. V sále je nabito. Mezi mladými jsou i dvě dívky. Je to Sylva a Marie. A že se kolem nich točí mládenci je nasnadě. Každá to ovšem bere po svém.
Sylva žije s Martinem, a zrovna se špatně probouzí. Volají ji kvůli její práci. Ona totiž dělá pro reklamní agenturu.
A jsme opět na dalším z mnoha mejdanů. Marie volá svému chlapci, že s ním čeká dítě. Až po chvíli mu sdělí, že je prvního dubna, a tudíž je to apríl. Toho se chytne i Sylva a zavolá Martinovi, že je mu už půl roku nevěrná s jeho bratrem Robertem.
Když pak přijde Sylva domů, je vše postříkáno sprejovými barvami. Martin se objeví u kamaráda Václava. Tomu řekne, že tu pro Sylvu není. Jenže tu nechal mobil, který ona po příchodu sem najde.
Následuje její cesta do podniku, kde se včera tak zřídila, ale nemá tašku s penězi. Takže kolem uvaděče proběhne a skončí u baru. Zde má spor s barmankou a přišedší uvaděč Sylvě vynadá těmi nejhoršími nadávkami.
Pak je Sylva u Marie a pokouší se Martinovi dovolat z jejího mobilu. Nedaří se. Navíc začne Sylva Marii podezírat, že je Martin u ní.
Ten navštívil svého bratra a udělal mu velkou scénu. Alespoň takto si to Sylva představuje. Když však Roberta vyhledá, ten ji uklidní, že se nic neděje. A tak jej Sylva alespoň osouloží, když už nic jiného.
Následně se vrátí domů a Martin je kupodivu zde. Ona se mu ihned přizná ke svému přestupku a on odchází. Vyčíhne si pak Sylvu na hřbitově, kde ji napadne. Dochází ke rvačce...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Restart



Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách.

Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85).

Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Restart



Jediná věta navždy změnila život mladé Sylvie. Nyní má jen jeden den na to vybojovat si svou lásku zpět. Strhující jízda současnou Prahou začíná.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Restart



Absolventský film studenta katedry režie FAMU Julia Ševčíka Restart vznikl jako koprodukční projekt pražské společnosti Axman Production, FAMU a Univerzity umění a designu v Helsinkách. – Sylva je mladá pohledná žena. Má dobře placenou práci v reklamní agentuře a žije se svým přítelem Martinem. Prvního dubna neodolá a zavolá z diskotéky (kde je denním hostem) milenci, že je mu už půl roku nevěrná s jeho bratrem. Tento aprílový žert se ovšem ukáže jako osudový. Sylva si uvědomí, že přestřelila, a snaží se svou chybu napravit. Jenže Martin jí zanechal byt popsaný slovy na rozloučenou a zmizel. Mladou ženu stíhá při jeho hledání jedna nepříjemnost za druhou. Ráda by svá slova vzala zpět, ale zdá se, že už je pozdě. Alespoň v její zjitřené představivosti, předjímající různé tragédie. – Restart se soustřeďuje na popis subjektivních pocitů, jež prožívá protagonistka v průběhu jediného dne. Sylva si neuvědomuje svou lásku, dokud ji sama svým naivním vtípkem neohrozí. Jejím prostřednictvím však tvůrci zároveň zachycují současnou velkoměstskou realitu a styl života té části dnešních mladých s velmi volným životním stylem, k němuž patří noční vyžití v klubech a na diskotékách. Na první pohled se zdá, že jim nic neschází: jsou dobře zavedení, vydělávají spoustu peněz, často mají i značnou zodpovědnost. Součástí jejich „image“ je i zmíněný hektický styl života. Jenže pod tímto lesklým povrchem jsou vlastně nedospělí a hlavně nevyzrálí. I Sylva zpočátku působí jako sebevědomá žena, která má svůj život pevně v rukou, ale při první kolizi se rychle ukáže, jak velice je zranitelná. – Tvůrci při realizaci usilovali o vystižení generačního životního pocitu a tomu podřídili i vyjadřovací prostředky. Dominuje dynamický audiovizuální styl. Snímek je natočen ruční kamerou, často se v něm používají zrychlené či zpomalené záběry a barevné korekce. Záměrně se nerozlišuje mezi realitou a dívčinými živými představami. Stejný význam jako obraz má i téměř nepřetržitý soundtrack, představující údajně „to nejlepší z domácí elektronické hudební scény“. Film tak působí jako permanentní videoklip. - Česko-finský štáb natáčel během roku 2004 v lokacích po celé Praze a v pražských klubech Roxy a Radost FX. Postprodukční práce proběhly v Helsinkách.
-kat-, Filmový přehled 2005/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

10:40 - 11:30

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:50 - 11:45

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Boris Lakman

Lakman Boris

Naposled navštívené:
Boris Lakman

Lakman Boris