Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Řeka čaruje

Žánr:
Rok:
1945
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1946
„Mládnoucí František Hanus v magickém putování po březích řeky Sázavy...“
Popis / Obsah / Info k filmu Řeka čaruje
Zestárlý pražský podnikatel a člen bezpočtu dozorčích rad Leopold Kohák (František Hanus) požívá značnou úctu svého okolí. Málokdo tuší, že veškerý majetek vyženil a že o všem ve skutečnosti rozhoduje jeho panovačná žena (Růžena Šlemrová). Leopold se utápí v nečinnosti a jeho jedinou radostí jsou vzpomínky na dávného kamaráda Lebedu (Jaroslav Marvan) a především na rodnou Sázavu, kde vyrůstal. Jednoho dne mu však dojde trpělivost. Předstírá nervové zhroucení a naoko odjede do zahraničních lázní. Ve skutečnosti však vyrazí do rodného kraje. A stane se malý zázrak: po koupeli v Sázavě začne Leopold mládnout. Navíc ho vykutálený tulák Štverylka (Jindřich Plachta) připraví o všechno noblesní oblečení. Ze starého unaveného Leopolda se tak pomalu opět stává tentýž člověk, kterým kdysi skutečně byl: okouzlující mladík Poldík…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Řeka čaruje
Podnikatel Leopold Kohák se cítí udolán životním stereotypem, už dávno opustil někdejší velké sny a touhy. Po boku své panovačné ženy dosáhl mnoha pracovních uznání, ale v rodině to příliš neklape, práce ho neuspokojuje, šťastný není ani ve městě. Díky návštěvě svého dávného přítele Jaroslava Lebedy se rozhodne vydat se proti proudu času. Před odjezdem na dovolenou se vzbouří a místo do mondénních lázní zamíří sám do rodného kraje. Řeka Sázava pro něj představuje symbol dávno ztracených šťastných dnů. Pěšky se vydává proti jejímu proudu a s úžasem zjišťuje, že se mu mládí vrací. Získal novou sílu k životu, obdiv mnoha žen a velkou lásku vesnické dívky Lidušky…
Poetický snímek začal vznikat ještě za okupace v roce 1945, ale jeho dokončení bylo záměrně protahováno a pozdržováno, takže premiéru měl až v lednu roku 1946. Natočil ho jako svůj samostatný režijní debut režisér Václav Krška. Hlavní roli dal nádherné přírodě a proudící řece, která je symbolem života i ubíhajícího času. Postava Leopolda Koháka se stala životní rolí Františka Hanuse, jeho ženu představovala (jako vždy dokonalá) Růžena Šlemrová. Jarmila Smejkalová v roli Lidušky je v plesových šatech krásná a veseloherní ráz příběhu udává Jindřich Plachta jako tulák a zlodějíček Čtverylka.
Zajímavostí je, že Krškův film Řeka čaruje byl u konce jedné okupace a svým způsobem u začátku druhé. Večer 20. srpna 1968, zatímco lidé sledovali v televizi tento snímek, totiž přistávaly na ruzyňském letišti první neohlášené sovětské speciály leteckého výsadku, který zahájil invazi.
[TV NOVA]


Popis / Obsah / Info k filmu Řeka čaruje
Kvůli panovačné manželce ztrácí stárnoucí muž chuť do života. Návrat do rodného kraje v okolí řeky Sázavy ho natolik změní, že se rozhodne zkusit vše znovu. Zázračně omládne a začne si užívat radostí. Návrat do rodného kraje propůjčí stárnoucímu muži nové mládí a on se rozhodne pro svobodnější a šťastnější existenci.

První samostatný film Václava Kršky byl natáčen ještě za okupace společností National. Jeho dokončovací práce byly záměrně pozdrženy a do premiéry se dostal až v lednu 1946.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama