Zari
ohodnotit

Rasputin [TV film]

Rasputin: Dark Servant of Destiny

Rok:
1996
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
3.4.1997
„Legenda o šíleném mnichovi, který ovládl carskou rodinu“
Popis / Obsah / Info k filmu Rasputin
Rasputin je filmovým přepisem životního příběhu jedné z nejzajímavějších historických postav. Hrubý rolník ze Sibiře Rasputin (Alan Rickman), nazývaný také šílený mnich, byl charizmatický samozvaný svatý muž, který velmi mnoho cestoval, bez zábran holdoval alkoholu a požitkářsky si užíval dalších neřestí.
Začátkem 20. století vyrazil Rasputin do neklidné ruské metropole Petrohradu, v níž vzrůstala politická nespokojenost, kvůli všeobecné bídě a represivní vládě. Tam se Rasputin setkal s carevnou Alexandrou (Greta Scacchiová). Filmové drama sleduje, jak Rasputin získal a upevňoval vliv na carevnu i na jejího milující manžela cara Mikuláše II. (Ian McKellen) díky jeho mystickým schopnostem zastavit krvácení jejich hemofilického syna Alexeje. Ale v národě sužovaném vnitřními i vnějšími problémy se Rasputinova neotesaná přítomnost u okázalého carského dvora, spolu s jeho skandálními zhýralostmi prováděnými v okolí hlavního města, stala symbolem slabých vůdcovských schopností cara. Tragické důsledky, ve které vyústila nestabilní situace, na sebe nenechaly dlouho čekat.
Historické drama z originální produkce HBO získalo tři Zlaté glóby a tři ceny Emmy, jenž ocenily především skvělé herecké výkony Alana Rickmana a Grety Scacchiové.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rasputin
Denně pil tolik vodky, že by to položilo stádo volů. Jeho rukama mu prošlo tolik žen, že by se z nich dala postavit armáda…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Rasputin
Americký TV film uvedený u nás v kinech, se sice podle názvu věnuje legendární rozporuplné osobnosti Grigorije Jefimoviče Rasputina (1872? - 1916), jež výrazně ovlivnila dění v Rusku okolo desátých let našeho století, značnou pozornost však také věnuje osudu carské rodiny Romanovců. Vypravěčem příběhu je carevič Alexej, který Rasputina zbožňoval. Ve standardním sledu epizod jsou zachyceny okamžiky z Rasputinova dětství, jeho "prozření", začátky u carského dvora, kde se prosadil jako zázračný léčitel nemocného careviče, opilecké výstřelky, samozřejmě i potupná násilná smrt a nakonec také vzvraždění Romanovců v roce 1918. Autoři vycházejí z autentických postav i událostí, interpretují je však po svém. Zatímco Rasputina vykreslují celkem v souladu s legendou, chovají se až příliš smířlivě k postavám cara Mikuláše II. A jeho ženy Alexandry. Idylický vztah manželů a jejich láska k dětem jsou konfrontovány se "zlou dobou" a s "těžkým údělem" nenáviděných panovníků. - Snímek se natáčel ve spolupráci se studiem Lenfilm na autentických místech v Petrohradu, ale také v Budapešti. Jeho hlavní devízou jsou kromě atraktivní výpravy herecké výkony, zejména projev Alana Rickmana v titulní roli. Kvůli realistické popisnosti s přídechem mysticismu a s možná příliš přímočarou "ideologií" zůstává film hodně ve stínu strhující (byť také "ideologické" ) fresky Elema Klimova Agónie - konec Rasputina z roku 1981.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

6 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama