Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Rajské zahrady
Nový cyklus vlastivědných dokumentů o historických parcích a zahradách. Zachycuje vývoj zahradních stylů, architektury i osudů pozoruhodných osobností. Vyrábí Centrum dokumentu a publicistiky Televizního studia Ostrava v dramaturgii Vladimíra Štvrtni. Na mapě neopakovatelných míst a zážitků nám průvodkyní bude herečka Zuzana Slavíková. Režie je v rukou Petra Lokaje a Jána Nováka.
Rajské zahrady chtějí pro televizní diváky objevit a zprostředkovat hodnoty, skryté v naší kulturní krajině. Nabídnout možnost pochopit něco z odkazu naší minulosti, z dob, kdy se zahrada měnila v park a park se měnil v krajinu. Přineseme důkazy o tom, že české země zaujímaly v Evropě po celou dobu její novodobé kulturní historie své pevné místo. Napříč čtyřmi staletími (od r. 1700) se prolíná téma schopné zaujmout širokou i odbornou veřejnost. Nový publicistický cyklus přichází v komplexnějším rozsahu s doposud nezpracovaným a přitom společensky závažným tématem, které může posílit opomíjené povědomí o evropských historických a myšlenkových proudech ve vývoji české kultury.
Téměř vše, na co v krajině českých zemí pohlédneme, je výsledkem záměrné lidské činnosti. Je to odkaz, který nám zanechali naši předkové a my jej považujeme za něco daného, samozřejmého. Ale za zrodem tváře naší kulturní krajiny stojí ohromný kus práce našich předchůdců. A za ním opomíjená jména jejich tvůrců a velké příběhy o lidské touze proměnit svůj domov v Rajskou zahradu.
Naši předkové realizovali své vize a sny, trpělivě čekali na výsledky desítky let, a když přesahovaly rozměr lidského života, předávali je svým dědicům. Zde je třeba hledat kořeny uvědomělého kultivování krajiny. To mělo v našich podmínkách skromné počátky v zahradách raně středověkých hradů, pokračování v klášterních a v zámeckých zahradách a parcích. Vrcholem bylo tříbení rozsáhlých krajinných celků. Dnes na mnoha místech usilujeme o záchranu původních zámeckých areálů, zahrad či jiných krajinných prvků. S poučenou úctou vnímáme dědictví po svých předcích a často při tom, zejména v kontextu nečekaných živelných událostí, usvědčujeme sami sebe z chyb, kterých se při srovnatelném konání dnes dopouštíme.

Jednotlivé díly cyklu Rajské zahrady zahrnují tyto parky a zahradní komplexy: Kratochvíle, Jaroměřice nad Rokytnou, Slavkov u Brna, Slezské Rudoltice, Velké Losiny, Vrchotovy Janovice, Český Krumlov, Průhonice, Krásný Dvůr, Podzámecká a Květná zahrada Kroměříž, Libosad u Jičína a další.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Rajské zahrady II (2009) [TV cyklus]

 Rajské zahrady II (2009) [TV cyklus]
Rajské zahrady II n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Pavel Jirásek

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

15 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama