Zari
ohodnotit

Rajónové blues [TV film]

Rok:
2005
Délka:
82 minut
„Tragikomický hudební film o povinné vojenské službě v období konce normalizace. Příběh plný rock'n'rollů, zádumčivých blues, ale i pochodů a častušek.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rajónové blues
POZOR SPOILER!

Vojáci mají hrát ruskému nadřízenému, jde totiž armádní soubor. Přichází sem i nový plukovník Galko. Jsou zde dva kamarádi, Pavel Pokorný a Antonín Hlaváček. Ty si vybral jako „rychlé osly“ jejich nejbližší nadřízený, mazák svobodník Kubica, v civilu holič. Musejí mu každý večer dělat kulisu, když stříhá metr. Pavel i Tonda mají skupinu a rádi by hráli rokec, ale jako armáda to nesmí. Pavel začíná brousit kolem nové knihovnice Hany Reklové. Tu ovšem balí i poručík Jožka. Tonda zase musí hrát na „garmošku“ ožralým důstojníkům. Též Tonda začíná stále více konverzovat s knihovnicí. A protože je načapán, když chce pronést chlast do kasína, dostane čtrnáct dní kasárníka. A to mu přijela jeho dívka. Pavel je opět v knihovně a je zde vyhmátnut právě poručíkem Jožkou. Samozřejmě je sprdnut na tři doby. Hana se pak za něj přichází omluvit. Buzerace mazáků pokračuje, a také se nacvičuje pásmo k oslavě narozenin dcery plukovníka Galka. Hana se poddá Pavlovi /37/, a to přímo v knihovně. To v něm vyvolá takovou minivzpouru. A pak se dozví, že Hana je Galkova rozvedená dcera. Na její oslavě přece jen zahrají americký rokec a kupodivu jej musí zopakovat. A za to je Pavel povýšen na svobodníka, z čehož moc radost nemá. Hana sděluje otci, že čeká dítě. Ten se opije a vozí se na tanku. Přichází nová knihovnice…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Rajónové blues
Tento tragikomický hudební film známého scenáristy Karla Čabrádka hovoří o povinné vojenské službě v období konce normalizace v osmdesátých letech minulého století.
Hlavními hrdiny jsou dva vojíni základní služby rozdílných povah Pavel a Tonda (představují je mladí talentovaní herci Michal Juřica a Jakub Johánek), sloužící u vojenské kapely v jakémsi zapadlém posádkovém městečku. Příběh plný hudby, rock'n'rollů, zádumčivých blues i budovatelských pochodů a optimistických častušek se tedy odehrává v historické době, kdy vojna už zdaleka nebyla pouze mazácká a zupácká, jak ji známe z padesátých let třeba z komedií Tankový prapor či Černí baroni. Velitelem pluku už není omezený tupec major Terazky, ale v jádru inteligentní plukovník Galko (hraje ho slovenský herec Ľubomír Paulovič), starý "dukelák", kdysi voják tělem i duší, který již delší dobu cítí, že nejen na vojně, ale potažmo v celé společnosti zdaleka není všechno v pořádku. Své pracovní i civilní problémy řeší bezmeznou pasivitou, pocitem marnosti i stupňujícím se alkoholizmem. Na této postavě, byť nepatří k hlavním, je nejvýrazněji demonstrován rozpor mezi tvrdou kázní, vojenským drilem a výčitkami svědomí z toho, že ve své vysoké politické funkci bezděčně i záměrně napomáhá lži a zlu.
V závěru této dramatické komedie, při významných oslavách čtyřicátého výročí vítězství nad fašismem, páchá Galko morální sebevraždu, čímž zničí nejen sebe, ale i část své rodiny. Hned druhý den nastupuje na uvolněné místo mladý proškolený velitel, čímž komunistický režim dává jasně najevo, že svůj mocenský boj zdaleka nevzdává. Příběh, jak se kdysi říkalo, s oblíbenou vojenskou tematikou, prezentuje vojnu nikoliv s obdivem či nadšením, ani jako ztělesněné zlo, plné "zelených mozků", ale pravdivě a objektivně. A samozřejmě s humorem a nadsázkou, která k vojenským historkám patřila a patří, i v době, kdy se povinná prezenční služba stala naštěstí minulostí. Scenárista tedy k tématu přistoupil atraktivně, to znamená divácky, k čemuž značnou mírou přispěla i vynikající, působivá muzika.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Karate ovce (2022) [TV seriál]

06:15 - 06:40

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:50

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama