Duben
ohodnotit

Půlnoc v zahradě dobra a zla

Midnight in the Garden of Good and Evil

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
155 minut
Premiéra v ČR:
19.3.1998
„V tomhle starém městě všichni dělají bláznivé věci. Někteří například vraždí...“
Popis / Obsah / Info k filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla
Mladý newyorský novinář John Kelso (John Cusack) přijíždí do Savannah, aby pro svůj časopis referoval o velmi prestižním vánočním večírku, který pořádá zdejší bohatý obchodník se starožitostmi Jim Williams (Kevin Spacey). Kelsův úkol vypadá jednoduše, ovšem události najednou začínají nabírat nečekaný spád: Williams je zatčen za vraždu svého mladého milence Billyho... Plánovaný článek se pomalu mění v knihu o nadcházejícím soudním procesu, v němž, co se děje v soudní síni, má pravda stále méně společného a Kelso je stále bezradnější...


Popis / Obsah / Info k filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla
Novinář z New Yorku přijíždí do Savannah v Georgii kvůli článku o exkluzivním vánočním večírku, který pořádá uznávaný starožitník Jim Williams. Jim přímo v Savannah zrestauroval a zařídil mnoho nemovitostí, včetně domu Mercer, ve kterém sám bydlí. Vzápětí po večírku zabije Jim svého násilnického milence Billa Hansona, což vysvětluje jako akt sebeobrany. I díky dalším zajímavým místním osobnostem se Kelso rozhodne zůstat v Savannah po celou dobu procesu. Lady Chablis - transvestita z nočního klubu, Joe Odom bonviván s finančními problémy, zpěvačka Mandy Nicholsová, zaříkávačka voodoo Minerva nebo zdánlivě neporazitelný obhájce Sonny Seiler - to vše jsou postavy, které by měly být zárukou vynikajícího článku.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 13.10.1999 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla
Hlavní postavou příběhu je mladý newyorský novinář a spisovatel John Kelso, který přilétá do jižanského městečka Savannah, aby tu napsal reportáž z vánočního večírku v domě boháče Jima Williamse. Seznamuje se s ním i jeho panským sídlem, ale také s právníkem Seilerem i dalšími obyvateli města. Během večírku se stane svědkem hádky mezi Williamsem a mladíkem Billym, který je zjevně jeho milencem, a ráno jej probudí policejní sirény. Zjistí, že policie vyslýchá Williamse, který udajně v sebeobraně zastřelil během prudké hádky Billyho. Kelso se rozhodne o případu napsat knihu a dohodne se s Jimem a jeho právníkem Seilerem na spolupráci. Setká se s transvestitou, který si říká Lady Chablis a byl důvěrným přítelem Billyho, zúčastní se setkání s voodoo čarodějkou Minervou, která je Williamsovi ochotná pomoci v boji proti mrtvému Billymu. Willliams je obviněn z vraždy, věří však, že bude zproštěn obžaloby. Je ustavena porota, které předsedá podivín Driggers, který chodí po městě s živými masařkami uvázanými na niti a už celé roky hrozí, že ve městě otráví vodu jedem, který nosí stále při sobě. Rozbíhá se soudní jednání, ve kterém se Williamsův advokát snaží dokázat sebeobranu a také obvinit policii z nedbalosti, což se mu skutečně podaří. Otázkou zůstává, jak se to všechno odehrálo ve skutečnosti a zda bude nakonec učiněno spravedlnosti zadost.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla
Newyorský novinář John Kelso přijíždí do Savannah, aby napsal reportáž o věhlasném vánočním věčírku u noháče Jima Williamse, žijícího v panském sídle po generálu Henrym Merčcerovi. Jeho hostitel je obviněn z vraždy svého milence Billyho. Kelso zamýšlí napsat o případu knihu. Při pátrání po okolnostech zločinu se sám stává součástí příběhu, v němž hrají svou úlohu nejen zvláštnosti tamních obyvatel, ale i kouzla voodoo.

Autor/Zdroj: /Capitol Internet Publisher


Popis / Obsah / Info k filmu Půlnoc v zahradě dobra a zla
Clint Eastwood režíruje dvojí filmy. Pokud sám sebe obsadí do hlavní role, bývají citovější a koncentrovanější na hereckou akci (např. Madisonské mosty), pokud se spokojí s menší rolí či jen s postem za kamerou, tak se soustředí spíš na téma. Ale jen málokdy (třeba v Nesmiřitelných) v sobě dokáže smířit zkušeného herce s ambiciózním režisérem. Eastwoodův nejnovější film patří jednoznačně mezi "tématické" eastwoodovky, ovšem spíš ve zlém než v dobrém.

Vyprávění - podobně jako románový bestseller Johna Berendta, jejž do scénáře převedl zkušený John Lee Hancock - se odpichuje od "živočichopisu místa" - jižanského Savannah, města charakterizovaného (na americké poměry) hlubokou historií. Dějiny se otiskly do vzhledu pokojných ulic i do lenivě neuspěchaného životního stylu obyvatel, poznamenaného výstředností a okatě demonstrujícího rovnoprávnost černých a bílých. Spolu s mladým newyorským novinářem Johnem Kelsem, který právě přijel, aby napsal reportáž o každoroční prestižní štědrovečerní party, se můžeme dobře bavit na účet místních podivínů, kteří by se klidně mohli kamarádit s Dámou s polenem z Městečka Twin Peaks. V societě, působící "jako by v Jihu proti Severu byli všichni zfetovaní", vás jistě zaujme stařík, venčící psího ducha, černošská voodoo vědma Minerva, která zná všechny veverky na hřbitově a komunikuje s mrtvými, fascinující černý transvestita Lady Chablis či advokát Sonny, jehož výkonnost je závislá na skore jeho oblíbeného fotbalového týmu.

A i když se to nejdřív nezdá, patrně nejpodivnější ze všech obyvatel Savannah je šíleně elegantní a bohatý obchodník se starožitnostmi Jim Williams, který nepořádá jen zmíněnou pohádkovou party pro místní honoraci v legendárním jižanském sídle Mercer House, ale i mnohem uvolněnější večírek pro přátele v jiném domě. Tato dvojakost je pro Williamse příznačná a hraje důležitou roli i v následujících událostech. V noci po druhém z večírků totiž obchodník zastřelí svého mladého milence Billyho. Soud má prokázat, zda šlo o vraždu nepohodlného problémového outsidera či o zabití v sebeobraně.

John Kelso, který už stačil podlehnout Williamsovu kouzlu, zahodí poznámky k vánočnímu článku a pustí se do sběru materiálu na knihu. Jeho práce má však blíž k pátrání soukromého očka než k reportérské rutině. Williamsova verze událostí je totiž dvojaká a nijak ji neobjasňují ani výpovědi svědků pod přísahou. S tím, co se děje v soudní síni, má pravda stále méně společného. Co je dobro a co zlo? Zaslouží si smrt ludrák, který pohrdá starožitným nábytkem? Kelso je stále bezradnější - a diváci znuděnější...

Clint Eastwood chtěl totiž natočit film o světě, kde není nic černé, bílé ani jisté. Sám si však v rámci té všeobecné nejistoty nebyl schopen vybrat ani žánr vyprávění, takže váhá mezi výstřední komedií, napínavým soudním dramatem a voodoo hororem o neproniknutelné vyšší spravedlnosti. Kelsa, se kterým byste to měli táhnout celý film, navíc velmi odtažitě sehrál John Cusack, který svou neschopnost zahrát cokoli už mnohokrát přesvědčivě demonstroval (naposled v Con Air). Ve chvíli, kdy se nemůžete ztotožnit s hrdinou, vyhlížejícím jako čerstvě vyoraná gumová kachnička, vám začne patrně být ledaccos lhostejné - včetně věcí, které jsou na Půlnoci v zahradě dobra a zla vlastně docela fajn. Mezi ty patří samusebe hrající Lady Chablis, roztomilá hřbitovní veverka i bezchybný Kevin Spacey v roli chladnokrevně unikavého Williamse. (I když od Spaceyho lžisvědka Verbala z Obvyklých podezřelých už všichni počítají s tím, že retrospektiva jeho postavy je falešná).

Patrně vám v průběhu marného čekání na rozuzlení bude jedno, že se tato story skutečně stala a že nápad vyprávět ji jako "vertigovský" příběh postav a míst, žijících ve stínu mrtvých, není vůbec laciný.

Pro ty, kteří mají Eastwooda rádi, zůstanou na filmu nejzajímavější autorovy obsese, počínaje volánkovými šaty, jež si Kelsova láska Mandy vypůjčila od hrdinky Madisonských mostů, a konče třeba "muzikantskou" dramaturgií, díky níž nový směr hrdinovu pátrání udává i písnička, zaslechnutá z pootevřeného okna baru. Je to trochu málo? No - takhle pravda není zase tak docela nepoznatelná.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376540
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10