Cerven
ohodnotit

Prvotní strach

Primal Fear

Další název:
Prvotný strach (SK); Zwielicht
Žánr:
Rok:
1996
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
18.7.1996
„Dříve nebo později člověk dvou tváří zapomene, která z nich je pravá.“
Popis / Obsah / Info k filmu Prvotní strach
Úspešný chicagský advokát Martin Vail sa začína zamýšľať nad svojím povolaním. Doteraz obhájoval len samých kriminálnikov. Myslí si, že jedného dňa bude ako oni. V televízii počuje správu, že chicagský kardinál bol brutálne zavraždený. Že to vykonal 19 ročný miništrant Aaron, ktorý žil v blízkom útulku.

Kardinálovi boli odseknuté prsty, telo dobodané 73 ranami od noža. Aaron so svojou nevinnou tváričkou hneď zaujal Vaila, ktorému sa okolnosti zatknutia okolo tohto chlapca videli nejasné. Vail, dôverujúci svojmu inštingtu, že chlapec je nevinný, ujal sa jeho obhajoby. Jeho súperkou na súde bola prokúratorka Janet Venableová. Vail a Venableová boli pred niekoľkými rokmi milencami, v čase keď Venableová bola u neho zamestnaná. Obaja poznali svoje zmýšľanie vzájomne. Takže na súde nehrozila nuda. Počas Vailovho vyšetrovania vyplávali na povrch šokojúce skutočnosti o kardinálovi. Presnejšie povedané o jeho pedofilných chuťkách. Medzi zneužívanými mladistvými bol i sám obžalovaný Aaron. Prokúratúra to tiež zistila, ale nechcela takto verejne skompromitovať zavraždeného kardinála. Vail vymýslel rafinovaný spôsob, ukradnutá kazetu na ktorej boli nahraté pedofilné scénky/, poslal prokúratorke. Tá bola nútená túto kazetu použiť pred súdom, inak by bola obžalovaná zo zatajovania dôkazov.

Advokát Martin Vail sa ešte viac zamotá, lebo psychiatrička zistí, že Aaron trpí schizofréniou. Aaron - dobrá stránka osoby obžalovaného zmizne a objaví sa Roy, tá zlá, ktorá brutálne zavraždila kardinála. Ale použiť túto novú skutočnosť pred súdom nie je možné.

Podarí sa advokátovi Vailovi aspoň zachrániť Aarona pred trestom smrti? Je jasné, že túto vraždu Aaron spáchal. Ale je sporné, či ju spáchal ako príčetný. Ale zmeniť spôsob obhájoby pred koncom nie je povolené. Tak Vail má len jednu možnosť, vyprovokovať Aarona, aby na súde prejavil svoju druhú temnejšiu stránku osobnosti /Roya/. Tak dokázať všetkým, že je schizofrenik. Ak by sa mu jeho cieľ podaril, súd by musel vyhlásiť súdne konanie za smätočné. Rozsudok zrušiť, a dať obžalovaného na pozorovanie na psychiatrické liečenie. A koniec filmu bude naozaj prekvapivý.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Prvotní strach
Martin Vail (Richard Gere) patří v Chicagu k prominentním obhájcům. Je to pohledný, na první pohled úspěšný, ale i arogantní a ješitný muž, který velice pečlivě hlídá úroveň vlastní popularity. Když se dozví o brutální vraždě arcibiskupa, nabídne bez zaváháni své služby podezřelému mladému muži, aniž by se zabýval otázkou jeho viny či neviny. Případ bude sledován sdělovacími prostředky a navíc nabízí vyrovnat si hned dva soukromé účty - s bývalou milenkou a jejím šéfem. I tentokrát odchází Martin Vail ze soudní síně vítězně. Jeho mandant mu však udělí zcela nečekanou lekci.


Popis / Obsah / Info k filmu Prvotní strach
Prominentní chicagský právník Martin Vail v soudní síni bez výčitek manipuluje fakty i lidmi. Na dobročinném večírku u biskupa Rushmana se setká s bývalým nadřízeným, státním návladním Shaughenessym a jeho asistentkou. Krátce poté je biskup ve své rezidenci brutálně ubodán. Policie zatkne zkrvaveného mladíka Aarona. Pokoušel se uprchnout a policie u něj našla biskupův prsten. Vail cítí, že podobný případ by mohl přispět k jeho prestiži a rozhodne se obviněného bezplatně hájit. Navštíví ho v cele, kde mu vystrašený mladík vypráví, že se popral s vrahem. Před policií prchal ze strachu a kvůli občasným ztrátám paměti neví, jak se prsten ocitl v jeho kapse. Tvrdí, že vrahem byl druhý ministrant Alex. Psychiatrička Molly Arringtonová začne na právníkovu žádost zkoumat Aaronův duševní stav a podaří se jí dosáhnout odložení jeho výpovědi. Právníkova asistentka zjistí, že biskup byl zapleten do spekulací s pozemky a připravil své společníky, mezi nimiž byl i Shaughnessy, o spoustu peněz. Blíží se den soudního jednání, o němž Vail věří, že bude jeho dalším vítězstvím...

Zdroj: Nova


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

28 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama