Zari
ohodnotit

Prosté krutosti [TV film]

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
67 minut
„Příběh inspirovaný motivy ze života profesora J. Thomayera, zakladatele české školy interního lékařství“
Popis / Obsah / Info k filmu Prosté krutosti
Televizní film Prosté krutosti, jehož děj se odehrává ve dvacátých letech dvacátého století, je volně inspirován motivy ze života MUDr. Josefa Thomayera, o němž znalci tvrdí, že byl nejvýznamnější a nejrázovitější osobností českého interního lékařství na přelomu 19. a 20. století. Byl nejen vysoce vzdělaný odborník, který po sobě zanechal důležitou vědeckou literaturu, ale také přítel literátů a talentovaný prozaik se smyslem pro humor. Byl navíc velký vlastenec a lidumil - v rodném Trhanově nechal postavit na svůj náklad chudobinec. Josef Thomayer (23. 3. 1853 - 18. 10. 1927) - profesor na lékařské fakultě Univerzity Karlovy a výrazný představitel české školy interního lékařství - však není jedinou hlavní postavou tohoto příběhu. Tou druhou je chlapec Štěpán, který trpí akutní leukemií. Profesor Thomayer se v té době rovněž dozvěděl o své nevyléčitelné nemoci - jestliže chlapci zbývají poslední týdny života, Thomayerovi roky. Ale přesto nebo právě proto chlapec dokáže starému lékaři předat upřímnou, čistou životní energii, ze které pramení i lékařův pocit, že alespoň na sklonku života poznal jakéhosi vnuka. Štěpán trpí nevyléčitelnou chorobou a přesto tato mezní situace v něm rozeznívá nikoliv pasivní odevzdanost, nýbrž potřebu intenzivního přilnutí k životu a tvůrčí potřebu vyjádřit svůj vnitřní svět. Sblížení se starým lékařem a jejich neformální vztah pomáhá chlapci překonávat osamocení i zdravotní krize. Je to příběh o posledních věcech člověka. O věcech nejprostších a zároveň i nejkrutějších. Zrovna tak je to příběh o velké naději.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prosté krutosti
POZOR, SPOILER

V nemocnici se léčí mladý chlapec Štěpán Roček. Má akutní leukemii. Léčí jej doktor Thomayer, který je na každého jako ras. Spolu si však ti dva rozumí.

Štěpán tu má kamaráda, jen o něco staršího Frantu. Většinu času jsou spolu.

Štěpánovu otci je oznámena synova choroba, je z toho zdrcen.

Za Štěpánem chodí také děvče, Jana lékařka - psycholožka. Té nenápadně nadbíhá František, a také ji jednou dá růži. Jenže pak spadne z okna, ze kterého chtěl přelézt jinam - a je po něm.

Štěpán i doktor Thomayer si pak spolu vyjedou na venkov. Nikdo z nich netuší, co bude následovat.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

2 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

102 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

17 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama