Zari
ohodnotit

Proso - opereta DJC [TV koncert]

Další název:
Proso
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
105 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Proso - opereta DJC
Nejprve zazní varování vztahující se k mobilům a pořizování záznamu. Také je vyhlášeno pátrání po punčoše jedné z vystupujících zpěvaček. Posléze hraje orchestr ouverturu z „Netopýra“ Johanna Strausse. Následuje přednáška, milovníkům velkého JáryDa ovšem známá již z „Hospody na mýtince“. Přednáší pan Miloň Čepelka. Po přednášce zazpívá tenor Tomáš Černý skladbu „Dobrou noc“ z Künnekeho „Bratránka z Batávie“. Pak přidá Miloň „Ty české panenky“ z operety „Perly panny Serafinky“ od Rudolfa Piskáčka. Adriana Kohútková přidá poslední píseň v tomto bloku. Je to árie „To je směšné“ ze Straussova „Netopýra“. Následuje další přednáška pana Čepelky o absolutním rýmu velikého mistra. Další hudební blok zahájí orchestr, ke kterému se pak připojí Miloň s Adrianou. Zazpívají duet „Blondynky něžné“ z operety Oskara Nedbala „Polská krev“. Pak na scénu přichází poprvé pan Svěrák a má přednášku o vzniku operety „Proso“. Také o její krádeži. Posléze je zde opět paní Adriana, tentokrát v šatech, kde jde vidět, že jí chybí punčocha. Tomáš Černý zazpívá „Líbám, ženy, vás tak rád“ z operety Fr. Lehára „Paganini“. Oba si pak střihnou další duet z operety „Vídeňská krev“ Johanna Strause mladšího. Následuje pan Petr Brukner s přednáškou nálezů fragmentů operety. Po něm pan Svěrák hovoří o hudbě a přichází i nováček studia na vysokém Cimrmanově učení Robert Bárta. Ten přednáší o notové osnově a notách. Umělci se pak rozloučí opět Johanem Straussem mladším a to slavnou skladbou „Na krásném modrém Dunaji“. Zde si pan Svěrák hrající v orchestru utře čelo postrádanou punčochou.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Proso - opereta DJC
U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského „Riesenradu" byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Obeslal ji také Čech Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem Proso. Díky své snad jediné záporné vlastnosti – drobnému škudlilství – nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální operetní fresku doslova rozebrali. Vědecký tým českých cimrmanologů vám dokáže, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je zapomenutý Čech Cimrman.

Po 120 letech zaskví se tyto hudební poklady na festivalu Prague Proms ve světové premiéře pod jménem svého pravého tvůrce.

Přímý přenos tohoto slavnostního koncertu do 50 českých kin je pořádán ve prospěch Centra Paraple, charitativní organizace, která pomáhá fyzicky postiženým najít cestu zpět do kvalitního života.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:45

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:15 - 10:30

16 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gilles De Schrijver

De Schrijver Gilles

Naposled navštívené:
Gilles De Schrijver

De Schrijver Gilles