Zari
ohodnotit

Proč?

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1987
„Kde se to v těch lidech bere?“
Popis / Obsah / Info k filmu Proč?



V roce 1985 se skupina fotbalových fanoušků a vlajkonošů pražské Sparty vydala vlakem na rozhodující ligový zápas svého týmu do Banské Bystrice. Jejich chování, ovlivněné zřejmě nedávným řáděním fanoušků na stadionu v Bruselu, se vymklo kontrole a dosáhlo míry vandalství a brutality, která tehdejší společnost zaskočila. Scenárista Radek John a režisér Karel Smyczek volně zpracovali tyto skutečnosti ve filmu Proč?, jenž se díky atraktivnímu tématu, ale také díky drsné výpovědi a téměř dokumentaristické přesvědčivosti stal jedním z nejvýraznějších a nejdiskutovanějších českých filmů osmdesátých let. Film se odvíjí jako sled retrospektivních výjevů, rámovaných soudním jednáním s hlavními pachateli a s nemilosrdnou otevřeností zobrazuje průběh událostí, které nešlo zastavit. Na titulní otázku proč se to všechno mohlo stát, však nenachází odpověď…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Proč?



Výtržnictví fanoušků nalezneme v českém fotbalu již za první republiky, vandalismus ve velkém dorazil do Československa až během 80. let. Stal se tehdy populární příležitostí seberealizace pro mládež, jejíž svobodu dusil pečující a dohlížející socialistický systém.
Tvůrčí tandem se inspiroval skutečným případem z roku 1985, kdy fanoušci pražské Sparty cestovali vlakem na ligové utkání do Banské Bystrice. Demolovali přitom vybavení, obtěžovali, vyhrožovali i napadali spolucestující. Zdánlivě neopodstatněné řádění přimělo tvůrce zamyslet se nad prostou otázkou - proč? Přihlíželi procesu, dostali k dispozici stovky stran soudního spisu. Film pojali jako hranou rekonstrukci jízdy vlakem, kterou kombinují se scénami, jež cestě předcházely a které ji následovaly. Příběh tak rozbili na mnoho krátkých etud, stavěných proti sobě v duchu jakési filmové diskuse: rabování vlaku se v ostrých střizích střídá s výslechy a hádkami z rodinného zázemí fanoušků. Mozaiku završuje zinscenovaná anketa, v níž jsou modelově zastoupeny názory obyčejných lidí, psychologa či fotbalového funkcionáře.
Titul napoví, že jednoznačnou odpověď nenajdeme, jen mnoho dílčích. Tvůrci zůstávají v pozadí, svůj postoj vyjadřují pouze základní myšlenkou: ukázat vandalství jako znepokojivý problém, nešvar. A ukázat ho ze všech stran.
Film vzbudil diskusi o chuligánech, což bylo záměrem. Zároveň se však nezáměrně stal populárním mezi samotnými hooligans. První měsíce brali pražská kina útokem, jásali při scénách destrukce vlaku či znásilnění. Chovali se hrubě, zůstávaly po nich vytrhané sedačky. A tak se společenská diskuse stočila proti samotnému filmu - zda je či není násilí v něm návodné. Tvůrci se bránili citací F. X. Šaldy: „Umění nezkazilo nikoho, kdo nebyl zkažen již předtím."
V době tání socialistického ledovce se československá kinematografie nevyhýbala ani jiným ožehavým tématům: drogám (Pavučina, 1986), veksláctví (Bony a klid, 1987), AIDS (Kopytem sem, kopytem tam, 1988). Tyto snímky měly výrazný divácký ohlas stejně jako Proč?, jež se stalo jedním z nejnavštěvovanějších filmů roku.
V rolích mladých výtržníků na sebe upozornili Martin Dejdar, Jiří Langmajer, Daniel Landa nebo Jan Potměšil. Film je nejen naléhavou studií vandalismu, ale i svědectvím o nástupu nové herecké generace.
Ondřej Kaláb, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Proč?



Film čerpá ze skutěčné události, při níž v roce 1985 po tragédii na bruselském stadionu sparťanští fanoušci zdemolovali několik vagónů při cest+ na zápas do Bánské Bystrice. Některří z fanoušků byli nakonec usvědčeni a odsouzeni. Metodou fiktivního uměleckého dokumentu s prolínáním dějových a časových vrstev se tvůrci snaží vystopovat kořeny agresivity, vandalizmu a destrukce morálních hodnot vyčleněním několika „hrdinů“ z anonymníhop davu. Z dnešního pohledu je zajímavé sledovat kam se od roku 1987 posunulo (nejen) fotbalové násilí a agresivita a jak se změnilo jejich zobrazování v médiích.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Proč?



Na základě scénáře Radka Johna natočil režisér Karel Smyczek rekonstrukci události, která se zapsala černým písmem do dějin naší kopané.
Fanoušci pražské Sparty jedou povzbudit své mužstvo při rozhodujícím utkání o titul mistra. Nastupují do rychlíku Praha - Banská Bystrica a začíná teror… Brutalita, vandalismus, alkohol a sexuální agresivita doprovází zkázu expresu.
Co je vedlo k takovému jednání? Kde jsou jeho příčiny? Odpovědi na tyto otázky naleznete snad po zhlédnutí filmu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

21:10 - 21:40

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

71 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

76 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama