Zari
ohodnotit

Příliš mladá noc

Další název:
Príliš mladá noc
Rok:
2012
Délka:
65 minut
Premiéra v ČR:
29.3.2012
„Analýza lidských vztahů a světa bez skutečných emocí z pohledu dvou dospívajících kluků během jedné silvestrovské noci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Příliš mladá noc
Je Nový rok a dvojice dvanáctiletých kluků potkává mladou učitelku Kateřinu a její dva starší kamarády Davida a Štěpána. Shodou okolností se ocitají v Kateřinině bytě, kde mezi trojicí dospělých vznikají zvláštní situace, v nichž se hraje o moc a touhu ovládat druhé. Chlapci záhy prožijí první setkání s láskou a sexualitou a vůbec si neuvědomí, že už je nejspíše hledá policie. Kateřina, David a Štěpán chtějí v podivném večírku „opravit“ nepovedenou silvestrovskou oslavu, jejich snažení však dětský pohled zákonitě demaskuje. Celovečerní debut a zároveň absolventský film z FAMU slovinského režiséra Olma Omerzu byl uveden v sekci Forum na letošním festivalu v Berlíně.

19 Febiofest 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Příliš mladá noc
Intimní aktuální příběh o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se den po Silvestru náhodně ocitnou na zvláštní oslavě v bytě mladé dívky a prožijí zde své první setkání s láskou a sexualitou, před svou distribuční premiérou uvede v soutěžní sekci Nová Evropa letošní Febiofest. Ve snímku, který vyniká unikátní atmosférou bezčasí a odkrývá prázdnotu současných partnerských vztahů, upoutají pozornost kromě herců Martina Pechláta, Jiřího Černého a Natálie Řehořové také představitelé dětských rolí Vojtěch Machuta a Jan Vaši.

Film nadějného režiséra Olma Omerzu vznikl podle původního scénáře Bruna Hájka, ten pak společně přepisovali v trojici ještě s Jakubem Felcmanem. Statickou a lehce napjatou atmosféru snímku, v níž se dospělí i dětští hrdinové sami přivedli do trapné situace, se kterou si nevědí rady a svou nejistotu maskují sebestředností, ocenil i prestižní americký filmový časopis The Hollywood Reporter. „Kamera Lukáše Miloty skvěle zachycuje lehce staromódní interiér ve spoře zařízeném a potemnělém bytě hlavní hrdinky a Omerzu zase vykazuje skvělý cit pro volbu hudby, která náladu ještě umocňuje,“ píše recenzent Neil Young z The Hollywood Reporter. Na snímku ho také zaujala snová sekvence, která zobrazuje jednu z nejchoulostivějších scén, jako přednost vidí i délku filmu, který má jen o pár minut více než hodinu.

Byt, ve kterém se většina snímku odehrává, tvůrci postavili ve studiu a aby byla atmosféra co nejreálnější, použili světlo pouze z reálných svítidel, které se používají v bytě, takže dosáhli autentické „panelákové“ atmosféry. Důležitý byl pro režiséra také výběr herců, dětští herci Vojtěch Machuta a Jan Vaši mají ve filmu každý své dospělé alter ego, kterému museli být vizuálně podobní.

Sedmadvacetiletý režisér Olmo Omerzu pochází ze slovinské Lublaně, ale českou kinematografii znal ještě předtím, než začal studovat na pražské FAMU. V bývalé Jugoslávii a ve Slovinsku je celá generace filmařů, kteří FAMU prošli. Omerzu tak vyrůstal na Švankmajerovi a udělala na něj dojem tvorba Věry Chytilové. Úspěch Omerzu na festivalu v Berlíně potvrzuje kromě pozitivních recenzí na zmiňovaném The Hollywood Reporteru či v časopise Exberliner, který film označuje za „přemýšlivý, dojemný, krásný a provokativní počin“, také fakt výběru do projektu Berlinale Goes Kiez. „Jde o výběr z přibližně patnácti filmů všech sekcí, které jsou představeny v berlínských kinech mimo oficiální festivalové projekce. Každému vybranému filmu se určuje tzv. patron, známý berlínský filmový tvůrce, který představuje film publiku,“ říká Omerzu. V minulých ročnících tuto roli vykonávali např. Wim Wenders nebo Tom Tykver. Film Příliš mladá noc prezentoval filmový producent Peter Rommel, dlouholetý producent úspěšného německého režiséra Andrease Dresena, který bodoval svými filmy (například Láska na grilu, Sedmé nebe) nejen na Berlinale, ale i v Cannes.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Příliš mladá noc
Příběh filmu Příliš mladá noc vypráví o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se den po Silvestru náhodně ocitnou na zvláštní oslavě v bytě mladé dívky a ve společnosti dvou dospělých mužů. Děti se v bytě zapomenou, prožijí svoje první setkání s láskou a sexualitou, přestanou vnímat čas a neuvědomí si, že se po nich doma shánějí a pravděpodobně už je hledá policie. Intimní aktuální příběh syrově a autenticky nahlíží na současné partnerské vztahy, přičemž nekompromisně odkrývá jejich prázdnotu. Děti se ve filmu dostávají do situací, před kterými by měly být, alespoň podle našich společenských zvyklostí, chráněny.

Snímek Příliš mladá noc byl letos jediným českým zástupcem na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale 2012.

Endorfilm 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Příliš mladá noc
Film slovinského režiséra, absolventa FAMU vypráví příběh dvou dvanáctiletých chlapců, kteří se náhodně ocitnou na pozdní oslavě silvestra v bytě panelového domu ve společnosti dvou mužů a jedné ženy. Chlapci se tak dostanou do světa dospělých spojeným s alkoholem, kouřením a se sexem. Pasivně přihlížejí pro ně nepochopitelnému chování dospělých a neuvědomují si, že je doma postrádají. – Ve filmu byly použity ukázky z českého seriálu Pojďte, pane, budeme si hrát (díl VI. Jak šli spát, r. Břetislav Pojar, Miroslav Štěpánek, 1967), z televizního filmu Studio Kroměříž (r. Petr Lébl, Zdeněk Potužil, 1992) a počítačové hry Mortal Kombat Deception.

Filmová ročenka 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Příliš mladá noc
Koprodukční snímek Příliš mladá noc, uvedený na 62. MFF Berlinale 2012 v sekci Nová Evropa a na Febiofestu, natočil slovinský režisér, absolvent FAMU Olmo Omerzu (nar. 1984). Příběh dvou dvanáctiletých kluků, kteří se souhrou náhod ocitnou v panelákovém bytě na dodatečné silvestrovské oslavě ve společnosti dvou mužů a jedné ženy a nemají vůli či nevědí, jak odtud odejít, se odehrává z 1. na 2. ledna. Chlapci se na vlastní oči setkají s neznámým „dospěláckým“ světem; s alkoholem, kouřením a se sexem, ale také s pokřivenými vztahy i s nesmyslným ubíjením času a s pro ně nepochopitelným chováním. Kluci (jejichž jména ve snímku nezazní) všechno pasivně vnímají a téměř bez komentáře sledují. Ani si neuvědomí, že je po nich doma jistě sháňka. – Tvůrci si dali záležet na vytvoření autentické atmosféry tuctově zařízeného panelákového bytu, v němž se převážná část snímku odehrává. Podle režiséra mají oba dětští představitelé své dospělé alter ego, kterému mají být vizuálně podobní. Paralely mezi nimi a dospělými muži tak prý ukazují předobraz toho, jaké děti budou, až vyrostou. Je ovšem otázkou, nakolik právě toto divák pochopí.

-kat-, Filmový přehled 2012/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

35 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

90 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

100 minut již uběhlo
155 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

30 minut již uběhlo
100 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Herbert Rawlinson

Rawlinson Herbert

Malcolm McDonald

McDonald Malcolm

Naposled navštívené:
Herbert Rawlinson

Rawlinson Herbert

Malcolm McDonald

McDonald Malcolm