Zari
ohodnotit

Příliš dokonalá podoba

Dead Ringers

Další název:
Dvojčata
Rok:
1988
Délka:
115 minut
„Napínavý příběh dvou bratrů - gynekologů, kteří jsou na pohled k nerozeznání...“

Komentáře k filmu Příliš dokonalá podoba

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 5
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2023
Příběh z nejpodivnějších   a nejznepokojivějších   koutů lidské sexuality a   psychologie. Příběh   založený na skutečných   životech jednovaječných   dvojčat Stewarta a Cyrila   Marcusových, kteří jako   gynekologové pracovali v   newyorské nemocnici a na   univerzitě a kteří byli   nalezeni mrtví v roce 1975 ve   věku 45 let v bytě Cyrila na   Manhattanu pro zjevné   předávkování barbituráty   uprostřed sebevražedného   paktu vlivem upadajícího   duševního stavu v   dlouhotrvající izolaci ve   víru obrovského množství   drog. Určité události se   staly základem románu, ze   kterého scénáristé   čerpali pro tento film. Za   vším hledej ženu, říká   se od pradávna, a i tento   příběh potvrzuje, že na   tom něco bude. Bratři vedli   svou gynekologickou kliniku a   vše fungovalo, jak má. Dokud   jim do života nezasáhla   jedna určitá, v jistém   ohledu, zvláštní pacientka.   A když chlapi kvůli ženě   začnou blbnout, vždy to   stojí za to. A když začnou   blbnout vzhledově naprosto   identická dvojčata, to se   teprve začnou dít věci.   Tradovalo se, že se bratři   dělili o všechny své   zážitky. Psychické i   fyzické. A platilo to i v   případě žen. Jenomže   jeden z bratrů se tentokrát   skutečně zamiluje, a když   ona jednoho dne pojme   podezření o dvojí   identitě, bratrům se začne   hroutit svět. A o tom je   tento snímek, který je   především psychologickou   sondou o zvrácenosti   jednovaječných dvojčat   vedoucí až k tragédii. Ne,   přímo o horor se v žádném   případě nejedná.   Zvrácenosti je však přesto   učiněno za dost. V roli   dvojčat se ve dvojroli   představil Jeremy Irons,   který to po charakterové   stránce složité neměl,   neboť oba bratři byli v   podstatě naprosto stejní. To   třeba Jean- Claude van Damme   v pozdějším akčním   snímku ´Dvojitý zásah´   (1991) ve stejné roli   dvojčat neměl. Za zmínku   určitě také stojí triková   stránka. V tomto snímku je   to prostě paráda. V   obrazech, ve kterých jsou oba   bratři najednou, je spojení   dvou záběrů dokonalé. To   ve zmíněném pozdějším   akčním snímku s van Dammem   už tomu tak není. No nic.   Snímek nervydrásající   není a napínavý už teprve   ne. Celé se to pohybuje ve   stavu zobrazování nemocné   mysli, lidské slabosti a   naprosté bezmoci. Nálada se   postupně stává   tísnivější, až to   všechno vyvrcholí bizarním   koncem. V tomto se tvůrcům   na poli psychologie povedl   úctyhodný kousek. Vše je   zdánlivě nevinné a nudné.   O to víc také děsivé,   neboť Jeremy Irons mistrovsky   ztvárnil narůstající   šílenství, plíživou   úzkost, závislost na   drogách a stísněnost v   bytě. Tento film určitě   stojí za vidění, jen je   bohužel jen pro určitý   okruh diváků. Ti, kdo   hledají zábavu a akci, se   tady budou setsakramentsky   nudit.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2010
V tomto filmu jsem obdivoval   hlavně parádní výkon   Jeremy Ironse. Zahrál ty   dvojčata vskutku bravurně -   klobouk dolů, za to bych mu   dal s klidným svědomím   Oscara.
Ten příběh   obou bratrů je dost   zajímavý a dobře   zfilmovaný. Přiznám se, že   tak divný konec jsem   nečekal.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Na Cronenberga docela krotký   snímek o dvojčatech, které   spojuje nejen dokonalá   identická podoba a obor   gynekologie ale také stejné   ženy. Rozhodně se nejedná o   horor a thriller to jen jemně   okusuje. Ve výsledku se   jedná "jen" o drama   vyprávějící o vztahu obou   bratrů, které skvěle   ztvárnil Jeremy Irons.   Škoda, že si režisér   nepřipravil nějaké   překvapení nebo napětí.
renya007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2009
Musím se přiznat,že tento   film se skvělým Jeremy   Ironsem mě
docela   zarazil a mírně řečeno i   šokoval.Identická dvojčata   ,tak silně propojená   emocionálně až fanaticky   .Celý příběh je postavený   na rozdílnosti jejich   povahových vlastností i   charakteru.Přesto nedokáží   rozlišit, kde končí jejich   vlastní osobnost a začíná   osobnost toho   druhého.Určité ,až   bizární scény dodávají   filmu podivný směr.Oceňuji   tento snímek především   díky skvělé dvojroli   Jeremyho Ironse a jeho   přesvědčivému   vyjádření...
Prasoid
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.6.2008
Umírněnost
Velmi umírněný Cronenberg   co do vizuálního   zpracování. O to více jde   do hloubky a psychologie   postav. Jde o dlouhý a   pomalý snímek, který může   zpočátku působit zmatek v   hlavních postavách, později   možná nudit- není totiž   jasné, jak se bude dál   vyvíjet. Největším kladem   filmu je Irons, jehož   herecký výkon film táhne.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47669minih47669Travička zelená (2008) 
Pineapple Express n
minih9351minih9351Dech života (1987) 
The Living Daylights n
minih14574minih14574O myších a lidech (1992) 
Of Mice and Men n
minih173759minih173759Una colt in mano al diavolo (1973) 
n
minih48408minih48408Zataženo, občas trakaře (2009) 
Cloudy with a Chance of Meatballs n
minih150577minih150577Srdečně vás vítáme (2017) 
À bras ouverts n
minih6163minih6163Dětská hra (1988) 
Child's Play n
minih34904minih34904Hulk (2003) 
The Hulk n
minih51492minih51492Výtah smrti (2001) 
Down n
minih43615minih43615Božský Evan (2007) 
Evan Almighty n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zbyněk Šmíd

Šmíd Zbyněk

Naposled navštívené:
Zbyněk Šmíd

Šmíd Zbyněk