Jeden svět
ohodnotit

Předčasný pohřeb

Premature Burial

Další název:
The Premature
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
7.4.1972
„Hrůzyplná historie E. A. Poea.“
Popis / Obsah / Info k filmu Předčasný pohřeb
The Premature Burial
Předčasný pohřeb, je film natočený podle povídky mistra horroru - Edgara Alana Poea. Strach z pohřbení zaživa, který byl tak skvěle zachycen, se podařil tvůrcům víc než jen dobře.Temná atmosféra, mlha, ponurý les, hřbitov. Bohatý Sir Guy Carrell - Ray Milland, se bojí, že trpí dědičnou nemocí, která se jmenuje katalepsie. Je to zpomalení životních funkcí, tělo tuhne, a tak může být takto postižený člověk lehce považován za mrtvého. Guy je zasnouben s dcerou lékaře, krásnou Emilly – Hazel Court. Přesto začíná mít čím dál více děsivé pocity hlavně proto, když je na popud lékaře exhumován otec, a podle krvavých drápanců na víku rakve, a děsivého výrazu ve tváři je poznat, že byl pohřben za živa. Nechává si proto postavit hrobku se všemi vymoženostmi, vybavenou jídlem i zvonem k přivolání pomoci…..

M.H. c.b.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Předčasný pohřeb
Najskôr sa chcem ospravedlniť,pretože si nepamätám mená hlavných postáv,film som videl asi pred tridsiatimi rokmi,odvtedy ho márne zháňam,ale obsah mi ostal v pamäti.

Klasický horror,nakrútený podľa literárnej predlohy amerického majstra hrôzy Edgara Allana Poea.
Hlavný hrdina trpí fóbiou z vlastnej smrti,chorobou,ktorú lekárska veda nazvala katalepsiou.Namýšľa si,že choroba je dedičná.Jeho otec bol zaživa pochovaný do rakvy a uložený do bežného hrobu.Presvedčil sa o tom na vlastné oči,keď po niekoľkých rokoch otcov hrob exhumovali.Poloha kostry a krvavé škvrny od nechtov na veku rakvy nikoho nenechali na pochybách.Od tej chvíle sa stav jeho fóbie rapídne zhoršil.
Lenže to ešte netušil,že za tento stav nemôže vďačiť nikomu inému,ako svojej milujúcej manželke....
Dej filmu,scenár,kamera i hudba sú zárukou kvalitných zimomriavok.Divák je svedkom nečakaných zvratov a desivých prekvapení...


Autor: dagless

Popis / Obsah / Info k filmu Předčasný pohřeb
Obavy z pohřbení zaživa asi sužují mnohé z nás, ale až E.A.Poe z této obsese vytěžil mistrovskou hororovou povídku, když hlavního hrdinu vybavil navíc i katalepsií. Dnes toto téma najdeme ve filmu i v literatuře v bezpočtu variací. Autorem nejlepšího zpracování Poeovy povídky je ovšem ''král béčkových filmů'' Roger Corman. Předčasný pohřeb je třetím filmem z jeho proslulé poeovské série... 78 minut.
Levné knihy


Popis / Obsah / Info k filmu Předčasný pohřeb
Příběh s výjimečným postavením v rámci Cormanova slavného poeovského cyklu. Jediný film, v němž se vůbec neobjevil proslulý Vincent Price. Hrdina příběhu vycházejícího z Poea opět velmi volně i zde trpí úzkostnou představou z pohřbení za živa.

Tento snímek, který je třetím v pořadí Cormanova cyklu realizovaného podle předloh E. A. Poea, se jako jeden z mála hororů hrál i v totalitním Československu. Vedle Jámy a kyvadla byl dlouhou dobu vzácným příkladem žánru, se kterým byl oficiálně mylně spojován Alfréd Hitchcock. Výrazový arzenál čistě hororových prostředků jako jsou opuštěné hrobky plné zatuchlé atmosféry a lepkavých pavučin či věčně se linoucí mlhy Corman opět rozehrál ve svém nezapomenutelném studiovém stylu a efektním barevném a širokoúhlém formátu techni-coloru. Předčasný pohřeb vycházející z Poeovy proslulé předlohy opět velice volně vznikl téměř náhodou mimo oficiální smlouvu se společností American International, které byl ale nakonec zpětně prodán. V hlavní roli se pro absenci smlouvy nemohl objevit nepřehlédnutelný shakespearovský tragéd Vincent Price, ale dalo by se říci se, že jeho nástupce Ray Milland propůjčil hlavní postavě o to větší důvěryhodnost. I tentokráte se filmařům, podobně jako v Poeově předloze, podařilo zachovat rámcové téma příběhu, a tak divák může s napětím sledovat úzkostlivé stavy muže, jenž trpí strachem před dědičnou katalepsií - stavem předsmrtné ztuhlosti, kdy je člověk omylem považován za mrtvého. (MJ)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

2 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Pyl zlatého kapradí

12:00 - 12:25

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

2 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10