Zari
ohodnotit

Přátelé na moři

Potěrjannaja fotografia

Další název:
Neobyčejné prázdniny; Друзья на море; Потерянная фотография
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
30.5.1960
Popis / Obsah / Info k filmu Přátelé na moři
POZOR, SPOILER

Je rok osvobození. Ruský voják, který přijel tankem, se potřebuje napít a při tom mu vypadne do vody náprsní taška. Je v ní i fotka vojákova synka a on ji dá sušit na slunce. Tady ji najde maličký Vašek a vezme si ji.

Tohle vypráví Vašek, nyní již jako kluk, svým kamarádům a stále chce fotku vrátit. Má adresu, kde se fotka fotila. Je to v Oděse a tam má jet jako první vítěz soutěže „Jak znáš země našich přátel“.

Nu, ve zkratce. Vašek soutěž nevyhraje. Ale zato se spřátelí s vítězkou. A jí také předá fotku i adresu. Děvče se jmenuje Alena, a protože z každé části našeho státu je jeden vítěz, jsou s ní ještě Slovák Laco a Moravan Petr. A pochopitelně paní učitelka, která je hlídá. Zájezd jako výhra je dohromady i s dospělými osobami. Ti tři utečou hned v Oděse učitelce i průvodkyni a vydávají se hledat adresu z fotografie. Najdou, ale fotoateliér zde není. Takže jdou za Aleninou kamarádkou Marinou, se kterou si léta píše, ale nikdy se neviděly. Když se setkají, jejich radost nezná mezí. Následně je Marina do věci hledání zasvěcena a přidávají se další pomocníci. Děti.

Naše trojka je nyní na lodi a ruští pionýři přemýšlejí co dál. A neváhají do akce zapojit i denní tisk. Pátrání tak pokračuje všemi směry. Trojka se dostane mezi děti do tábora, kde se zrovna čte z novin článek o Aleně a fotografii. A čte ho samotný generál, aniž tuší, že Alena je krok od něj. Když se spolu seznámí, generál slibuje pomoc. Volá se i do Československa, do Tater, kde je Vašek na táboře. A Aleně i proto odpluje loď. Ona si pak přiletí tryskáčem za ostatními a zase hledá kamarády. Potřebuje se dostat do cirkusu. Zde totiž najde toho, kdo vojáka z fotky zná. Od něj se dozví, že hledaný je v Praze…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Přátelé na moři
Květen roku 1945. Do pražské ulice na Vyšehradě vjíždějí sovětské tanky. Jeden z mladých tankistů hovoří s maminkou malého Vaška a chlubí se jí fotografií, na které je se svým synem, kterého už tři roky neviděl. Zazní výstřely a tankista se vrací do služby. Fotografie zůstala ve Vaškových rukou. Uplynulo jedenáct let a dnes už třináctiletý Vašek by rád fotografii vrátil. Chce vyhrát pionýrskou soutěž, jejíž vítěz má jet do Oděsy, odkud podle razítka na fotografii pochází neznámý tankista. Zklamaný Vašek získá druhé místo a o vrácení fotografie požádá výherkyni Alenu Hruškovou. Ta je spolu s vítězi soutěže z Moravy a Slovenska, Petrem a Lacem, zařazena do turistické skupiny. Alena doufá, že jí pomůže Marina, dívka z Oděsy, se kterou si zatím pouze dopisovala. Marina skutečně najde pomoc. Fotografii otisknou oblastní noviny. Aleně pomohou i váleční veteráni z vojenského sanatoria. Ukáže se, že tankista Nikitin v Praze zahynul. Stejnou fotografii má mladý námořník Kosťa, tankistův syn, který se dozví své skutečné jméno a setká se po letech se svou matkou, která ho považovala za mrtvého. Akce pionýrů tak má svůj šťastný konec.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Přátelé na moři
Vítězka pionýrské televizní soutěže převezme důležitý úkol. Má během pobytu v Oděse vypátrat majitele staré rodinné fotografie, která zůstala po sovětském vojákovi - osvoboditeli.
Příkladfný pionýrský příběh.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

11:05 - 12:00

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

11:25 - 12:20

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Tipy ptáka Loskutáka

11:30 - 11:45

4 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

84 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Katherine Pawlak

Pawlak Katherine

James Duncan

Duncan James

Naposled navštívené:
Katherine Pawlak

Pawlak Katherine

James Duncan

Duncan James