Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní doznání
Televizní inscenace detektivky natočená podle stejnojmenného románu německého spisovatele Maximiliana Vernberga.

Dr. Gerhus (Vítězslav Vejražka) je známý lékař, ale žije v nešťastném nanželství. Řeší to tím, že většinu času tráví u své milenky Evelyn (Jana Hlaváčová). Když se jednou od ní vrací, najde doma manželku mrtvou a krátce poté je zatčen za její vraždu. Jeho případu se ujímá advokát Fox (Karel Höger) a klasická detektivka se mění v strhující soudní drama, které vyvrcholí překvapivým rozuzlením.


Autor: klasifikátor

Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní doznání
POZDNÍ DOZNÁNÍ je přímým důkazem technické televizní zručnosti. Mít hra o něco méně ducha, vtipu a napětí, byla by to dokonalá rutina. Ale ta rutina je právě dobrá věc, když nezůstane jen u ní. Vernbergova předloha je detektivkou masonovského střihu, je to detektivka napínavá, duchaplná a kořeněná dávkou společensko-kritické angažovanosti. Opakuji – kořeněná; neboť především je to kriminální příběh. Vladislav Čejchan je příliš zkušený dramatizátor, než aby se pokoušel přesunout myšlenkový důraz, který by hru vyhodil ze sedla žánru. Trojice Höger, Vejražka, Záhorský spolu s Vinklářovým komisařem dala hře hlubší dimenzi zejména inteligencí svého herectví, přesnou televizní stylizací. Šťastnou chvíli měl režisér Miloslav Zachata, kterému tato zvláštní detektivní hra byla zřejmě mentálně velmi blízká, právě pro své obecnější poslání, mířící za hranice žánru: vtiskl hře působivou atmosféru, obdařil ji spádem a vnitřním rytmem a jen u některých postav připustil stín zbytečného zjednodušení (prokurátor).

HAVLÍČEK, Dušan. Televize: Není přepis jako přepis. Kulturní tvorba. Týdeník pro politiku a kulturu. 1967, roč. 5, č. 2, s. 12. [upraveno, zkráceno]


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama