Cerven
ohodnotit

Pouta

Žánr:
Rok:
1961
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
22.9.1961
„Hledání lidského štěstí a opravdové lásky ve filmu režiséra Karla Kachyni.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pouta
POZOR SPOILER!!

V roce 1949 bylo vyryto do mramoru jméno nejtalentovanějšího člověka. Byl to doktor Jiří Klimeš.

Jiří Klimeš žije s manželkou Sylvou a babičkou ve velké vile na vesnici, kde pracuje jako veterinář. Jeho kolega mu jednoho večera oznamuje, že dostal místo na jatkách v Gottwaldově. Manželka se začne starat o prodej vily s tím, že babičce zůstane první patro, což se jí vůbec nelíbí. Ovšem paní Klimešová po městě touží a těší se tam. Klimeš ještě odjíždí do kravína do Štěpánova, kde onemocněl býk a toho vyléčí. Přijíždí za ním i jeho žena a v debatě v rodině Klimešův děd nevěří, že jeho syn by místo na jatkách vzal. Oba manželé si prohlédnou nový byt ve městě a jsou spolu na večírku. Klimeš však odjíždí opět do Štěpánova. Zde se znovu sejde s bývalou láskou Magdou. A také se k tomu po návratu manželce přizná. Zároveň ji požádá o rozvod. Ta rozvod nechce a na tom trvá. Klimeš vrací peníze za vilu kupci a ten navštíví jeho ženu. Ta o tom nevěděla a tak si peníze znovu vezme a koupí automobil. Klimeš jej odmítne a láká Magdu do Gottwaldova. Ta ovšem nechce, protože je na vesnici šťastná. Jiří se vrací k ženě a na mejdanu se dost napije. Přichází za ním jeho děd a přemlouvá jej, aby se šel podívat na rodící kobylu. Opilý Jirka tedy usedá za volant a odjíždí i přes to, že mu v tom manželka brání. U kobylky probíhá velmi komplikovaný porod a Jirka se snaží, seč může. Dá se jen doufat, že to dopadne dobře, stejně jako Klimešovy zamotané vztahy.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pouta
Psychologický snímek Pouta (1961) je prvním společným filmem scenáristy Jana Procházky a režiséra Karla Kachyni. Vypráví příběh venkovského veterináře (Radovan Lukavský), který v mládí podlehl svodu peněz a po promoci se oženil s dcerou bohatého sklářského podnikatele. Zradil tak nejen svou první a jedinou opravdovou lásku, ale i své pracovní plány a ideály. Více jak deset let marně hledá ve svém životě štěstí. Teprve nové setkání s jeho dávnou milou rozhodne o tom, že se pokusí přervat pouta, která ho na několik let svazovala, a uskutečnit sny z mládí. Pochybnosti o tom, kudy se v životě dál ubírat, jsou však velmi silné...

Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Pouta
Společenská moralita o venkovském veterináři, který se nechal spoutat maloměšťáckými konvencemi rodiny své manželky. Po deseti letech je odhodlán uskutečnit své sny o skutečně šťastném životě a prvé lásce.
První společná aktivita scenáristy J. Procházky a režiséra K. Kachyni rozhodně neoslnila, ale byla počátkem mnohaleté tvůrčí spolupráce, která znamenala viditelný a neopominutelný přínos české kinematografii.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Albert

Albert
Albert

Na plac!

Na plac!
Na plac!

Naposled navštívené:
Albert

Albert
Albert

Na plac!

Na plac!
Na plac!