Zari
ohodnotit

Poslední zima [DVD kinodistribuce]

L'hiver dernier

Další název:
Last Winter; Posledná zima
Země:
Rok:
2011
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
30.5.2013
„Příběh muže, odhodlaného bojovat o svůj majetek za každou cenu“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední zima
Film Johna Shanka přináší příběh muže, který miluje svůj život a udělá vše, aby si ho udržel.
Někde uprostřed izolované horské planiny mladý Johann zdědí otcovu farmu. Té věnuje všechen svůj čas a energii, aby ji udržel na nohou. Neznamená pro něj jen povinnou práci, ale stává se jeho životním posláním. Musí se přizpůsobit nejen neustále bojující komunitě lidí, která ho obklopuje, ale i drsným přírodním podmínkám. A právě okolní příroda ho naučila všechno, co ví. Avšak jednoho dne na přelomu podzimu a zimy Johannova stodola shoří na popel, což výrazně ohrozí chod samotné farmy. Johann se tak musí potýkat s existenčními problémy farmy i sebe samého.
Snímek byl nominován na cenu Britského filmového institutu Sutherland Trophy a na cenu Grand Prix za nejlepší film na MFF v belgickém Ghentu v roce 2011.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední zima
Minimalistické vesnické drama Poslední zima je celovečerním debutem scenáristy a režiséra americko-belgického původu Johna Shanka (nar. 1977). Strohý výsek ze života mladíka Johanna, který sveřepě lpí na rodinné usedlosti, se odehrává v blíže neurčeném místě v horách (natáčelo se v Pyrenejích). Děj se odvíjí v dlouhých statických záběrech, zachycujících horskou krajinu v různých denních i ročních dobách (zejména ovšem v zimě). Johann od rána do noci provádí rutinní práce v hospodářství i na pastvinách. Stýká se jen s několika místními lidmi, mezi nimiž má díky zesnulému otci autoritu. Lpí na tradicích a odmítá přijmout nové ekonomické podmínky, jež ho nakonec zruinují. – Svým dokumentárním charakterem přípomíná tento typický festivalový film např. tvorbu Ermanna Olmiho, postrádá však její „přesah“. Snaha o autentičnost s minimem svícení se bohužel projevuje v „nečitelnosti“ většiny nočních scén.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama