Zari
ohodnotit

Poslední valčík

The Last Waltz

Žánr:
Rok:
1978
Délka:
117 minut
„Legendární hudební dokument legendárního Martina Scorseseho o skupině The Band, jež se stala symbolem přelomu 60. a 70. let...“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední valčík
Stejně jako snímek legendárního Martina Scorseseho Rolling Stones z roku 2008, i jeho o třicet let starší Poslední valčík je mnohem víc než jen pouhý dokument o významných hudebnících, kteří měli svoje publikum, jež je zbožňovalo. A stejně tak nejde jen o zachycení nějakého koncertu, kterých je deset do měsíce. Jedná se o zprávu o unikátní době a o jejích lidech, kteří významným způsobem formovali běh soudobého světa. Rocková kapela The Band, jež po mnohá léta doprovázela Boba Dylana, na Den díkuvzdání v roce 1976 nastoupila na jevišti sanfranciského Winterlandu ke svému poslednímu koncertu po šestnácti letech harcování. A z tohoto vystoupení se stala jedna z největších hudebních událostí druhé poloviny 70. let. Se skupinou se totiž přišly rozloučit ty nejvýznačnější hvězdy konce šedesátých a první poloviny sedmdesátých let v čele s Ericem Claptonem, Joni Mitchellovou, Ringem Starrem, Neilem Youngem a mnohými dalšími. A společně tak uzavřeli jednu éru, bez níž by se dnešní rocková muzika nikdy nedostala tam, kde je. Scorseseho pocta hudbě směřuje k uším každého, kdo ještě nezapomněl, jak báječně přibroušené kytary kdysi byly.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední valčík
Na Den díkuvzdání v roce 1976 uspořádala skupina The Band ve Winterlandu v San Francisku koncert na rozloučenou. Daný snímek není jen strhujícím dokumentem o této historické události, ale také komentářem k rockovému světu dané doby protkaným rozhovory se členy skupiny.

Zdroj: AMC Networks International


Popis / Obsah / Info k filmu Poslední valčík
Celovečerní dokument renomovaného režiséra Martina Scorseseho je kromobyčejně hlubokou sondou do „duše“ skupiny The Band, která se z původně doprovodné kapely Boba Dylana stala zcela svébytným hudebním tělesem s řadou výrazných tvůrčích osobností v čele s kytaristou Robbiem Robertsonem a zpívajícím bubeníkem Levonem Helmem. Jejich rozlučkový koncert má v sobě pořádnou dávku pozitivní nostalgie a výpovědi jednotlivých členů jdou skutečně „na dřeň věci“ a rozhodně nejsou jen propagační rutinou hudebníků povinovaných „odplkat si“ svůj rozhovor. Slavnostní vystoupení z roku 1976 signifikantně pořádané na Den díkuvzdání v sanfranciském Winterandu navíc obohatila plejáda významných hostů, mezi nimiž nechybí ani charismatický básník Lawrence Ferlighetti, bluesový veterán Muddy Waters, popový idol Neil Diamond, legendární kytarista Eric Clapton či folková zpěvačka Joni Mitchell. Za speciální zmínku stojí dokonale rozevláté vystoupení Neila Younga v jeho slavné skladbě Helpless a především závěrečná I Shall Be Released za osobní účasti jejího tvůrce Boba Dylana, kytaristy Rolling Stones Rona Wooda a Ringo Starra za bicími. Nesmírně působivá je i coda, kde se The Band při vskutku „posledním valčíku“ jakoby vytrácejí do nenávratna. A skutečně někteří členové tento rozchod opravdu nepřežili. Film byl s velkým úspěchem reprizován ve Spojených státech před pěti lety při příležitosti dvacátého výročí od vzniku. A rozhodně i dnes po čtvrtstoletí patří právem mezi klasická díla daného žánru.
Kino Aero 2004/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Salles

Salles David

Miklos Wright

Wright Miklos

Naposled navštívené:
David Salles

Salles David

Miklos Wright

Wright Miklos